söndag, juni 15, 2014

2012 Au Bon Climat Pinot Noir Santa Barbara County


Det är sällan jag bloggar om ett vin mer än en gång om det inte förflutit ganska lång tid emellan. Så är inte fallet med denna Pinot från Au Bon Climat med druvor från olika vingårdar i Santa Barbara County. Den skrev jag några rader om i april men eftersom jag glömde bort att följa Frankofilens råd om luftning och eftersom det fortfarande finns flaskor kvar, bland annat i Sb-butiken i Hammarby sjöstad som vi praktiskt nog bor granne med, kör vi en repris. Denna gång ger vi vinet ganska många timmar i karaff.

Det ger lön för mödan och vi tycker mycket bättre om det nu än förra gången. I doften finns det både  hallon och jordgubbar tillsammans med mörka plommon, choklad, viol och lakrits. Ungefär samma saker återkommer i den kryddiga men ganska lätta smaken. Mycket trevligt och klunkvänligt men glöm inte bort att lufta ordentligt!

2012 Au Bon Climat Pinot Noir Santa Barbara County kostar 191 kr. Vi dricker det till friterad kanin med en mayo som smaksatts med honung och Sriratcha-sauce.
Friterad kanin med creamed corn och Sriratcha-mayo.
Jag brukar strunta i att skriva om viner som inte faller mig på läppen men tänkte i dag göra ett par undantag. Jag kunde tyvärr inte motstå att köpa La Spinettas il Rosé di Casanova som kom som nyhet på Sb i maj. Jag orkar inte säga mycket mer än att det var en besvikelse. Det finns fortfarande gott om flaskor kvar men det är 119 bortkastade kronor.


Tyvärr är det första ekologiska vita vinet från Australien i SB:s ordinarie sortiment inte heller något att ha. Trots den vackra etiketten är Four o' Clock Chardonnay från Spring Seed Wine Co i McLarev Vale inte speciellt roligt. Jen dricker det mycket välkylt på balkongen med en isbit i glaset. Kanske det bästa man kan göra med det här vinet. Finns både på hel- (89 kr) och halvflaska (45 kr).


I dag i Svenska Dagbladet tipsar Mikael Mölstad som vanligt på söndagar om vin. Enligt ingressen är det till midsommar "vi vill kosta på oss lite extra att dricka till maten". Det innebär tydligen Clos du Val för 65 kr och några andra viner där de dyraste kostar 99 kr!

fredag, juni 06, 2014

2011 Rodney Strong Cabernet Sauvignon Estate Vineyards Alexander Valley


Det förra inlägget handlade till stora delar om hamburgerbröd. Det ska inte detta göra men jag vill ändå börja med att nämna att vi några dagar efter bulltestet provade ett nytt bröd som vi köpt på Ica. Vi åt det med pulled pork och inte till hamburgare men jag vill ändå hävda att Texas Long Horn Burger Bread är ett bättre hamburgerbröd än Brooklyn Burger Buns och Icas brioche hamburgerbröd. Jag tyckte till och med att Texas Long Horn var bättre än Friscobröden som tidigare varit min favorit bland de bröd som säljs i vanliga livsmedelsbutiker. Men jag tänker ändå fortsätta att handla ännu bättre hamburgerbröd på Magnus Johansson Bageri & Konditori eller baka egna Potato Rolls.

Jag tror att jag kan lova att det kommer att dröja ett tag innan det blir mer om bröd på bloggen. Men håll med om att det är en extremt viktig del i en bra hamburgare!

Över till vinet istället. Vi har testat viner från Rodney Strong Vineyards vid några tillfällen tidigare och det vi tyckt bäst om än så länge har varit firmans enkla 2011 Chardonnay Sonoma County medan vi inte blev helt övertygade av 2010 Estate Vineyards Zinfandel Knotty Vines och tyckte 2011 Chardonnay Chalk Hill var direkt dålig. För den som är intresserad finns en kort redovisning av historien bakom Rodney Strong Vineyards i inlägget om Zinfandelvinet.

2011 Rodney Strong Cabernet Sauvignon Estate Vineyards Alexander Valley är inte någon stor komplex cab och den lider av att alkoholhalten på 14,5% inte är speciellt väl integrerad. Det har både i doft och smak tydliga spår av de 17 månader som vinet legat i "predominantly french oak barrels". Restsötman upplever vi som mycket hög. Doften innehåller vinbär men är i övrigt ganska ofruktig. Det handlar istället framförallt om trä och piptobak. I smaken däremot finns det ett överföd av bär, både röda och riktigt mörka. Dessutom en del sköna tanniner.

Inte stort men vi gillar det ändå. Definitivt en utmanare som säsongens grillvin!   

Pulled pork sandwich med bbq-sås, coleslaw, syltad rödlök och koriander.