lördag, maj 31, 2014

2012 Cline Cellars Cashmere


Cashmere från Cline Cellars är en blandning bestående av 35% Mourvedre, 24% Syrah, 23% Grenache och 18% Petite Sirah. Vinet har legat 6 månader på nya franska ekfat. Finns i beställningssortimentet men också i en hel del av Sb:s butiker runtom i landet.

Cashmere kostar 99 kr. För de pengarna får man ett mjukt, ganska syltigt vin med en del alkoholhetta och smak av plommon. Doften är förvånansvärt komplex med både röda och mörka bär, mjölkchoklad, örter och svartpeppar.

Cline Cashmere fungerar bra till våra hamburgare som denna gång ingår i en liten test.

När jag såg att Korvbrödsbagarn gjorde massiv reklamkampanj för sitt nya hamburgerbröd med det ytterst tveksamma och hipsteranpassade namnet Brooklyn burger buns, visste jag att jag måste prova. Att bröden inte kan konkurrera med varken hembakta Potato Rolls eller mina favoritbröd från Magnus Johansson Bageri & Konditori tog jag för givet. Men hur står de sig i jämförelse med Friscobröden, också från Korvbrödsbagarn och som hittills varit det bästa som Ica, Konsum och de andra livsmedelskedjorna haft att erbjuda?

Vid korv- och hamburgerbrödshyllan i min butik upptäckte jag att även Ica lanserat ett nytt hamburgerbröd. Ett bröd av briochetyp "bakat på smör och ägg". Självklart måste detta bröd också vara med i testet.

Utseendemässigt är Brooklyn-bullarna en besvikelse. De är ihopsjunkna och ser ut att vara gamla och tråkiga. Icas högre bröd är snyggare med sin blanka, jämna yta.

Köttpuckarna gör vi på grovmalen fet högrev och burgarna dressas med fulost (skivad smältost), bacon, isbergssallad, senap och chili sauce. Bröden får också en lätt strykning av mayo gjord på brynt smör. Båda bröden håller ihop bra men jag ställer mig mycket tveksam till om Brooklyn-bullarna skulle klara till exempel en rejäl klick bbq-sås.

Icas bröd har mycket bättre uppsugningsförmåga men å andra sidan är de alldeles för tjocka. Även om jag gör rejäla köttpuckar blir förhållandet mellan kött och bröd inte alls bra. När det gäller smaken på bröden avgår Ica med segern. Brooklyn bröden smakar nämligen ingenting alls.

Slutsats: Brooklynbröden är fula och smaklösa. Icas brioche är alldeles för tjocka. Båda får underkänt.
Högrevsburgare med ost och bacon. Bröden är  Brooklyn Burger Buns (t v)
och Icas hamburgerbröd Brioche (t h).

fredag, maj 30, 2014

2012 Calera Chardonnay Mount Harlan


Eftersom det inte finns speciellt många flaskor kvar av detta vin på Sb börjar jag med en stark köprekommendation. Den som gillar cali-chardonnay ska absolut passa på att investera 299 kr i 2012 Chardonnay Mount Harlan från Calera.

Både Jen och jag faller pladask för vinet som har doft av apelsin, färska champinjoner, ananas och mineral. Men det är inte första gången vi blir imponerade av Josh Jensens skapelser. Vi har till exempel vid flera gåsmiddagar satsat på Pinot Noir från Calera och vi gillade också förra årgången av Mount Harlan Chardonnay. Att Caleras vingårdar på Mount Harlan är ekologiska gör inte saken sämre.

Smaken är fruktig, frisk och med en aning bitterhet. Här finns spår av de 10 månaderna i franska ekfat men allt är i skön harmoni. 

Vi dricker vinet till fisk-tacos med ugnsgrillad abborre och klassiska tillbehör men drar ner på chili i tacosåsen. Vinet hanterar kryddor fint men hetta är nog inte att rekommendera.


Taco sauce

1 burk

olja
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 dl tomatpuré
1/2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk mexikansk oregano
1 tsk chilipulver
2 krm  cajennpeppar
1 tsk socker
 2 msk kycklingfond
400 g konserverade tomater, hela eller krossade
jalapenos, finhackade, utan kärnor och mellanväggar. Jag använder 1 chili till vår milda sås men för "normal" styrka rekommenderar jag 3-5.   
1/2 dl hackad färsk koriander.
svartpeppar, salt 

Mjuka upp lök och vitlök i olja på svag värme. Tillsätt tomatpuré och rosta några minuter. Häll i socker, kryddor, fond och konserverade tomater. Koka ihop och sjud några minuter. Mixa med stavmixer. Tillsätt finhackad jalapenos och koriander. Smaka av med salt och peppar.


Abborre till våra tacos.

torsdag, maj 29, 2014

2011 Buena Vista Pinot Noir Carneros


Noteringarna om denna pinot från Buena Vista Winery i Sonoma har blivit liggande ett tag. Kanske beroende på att jag blev ganska besviken när Jen och jag drack det. Egentligen inte för att vinet är dåligt, snarare för att jag läst flera hyllningar av vinet bland annat i svensk press. Detta kombinerat med att Dan Goldfield från Dutton-Goldfield är Pinot Noir-konsult åt Buena Vista gjorde att mina förväntningar var ganska uppskruvade. Jag väntade nog helt enkelt mig lite för mycket av en Pinot Noir från Kalifornien som på Sb kostar 175 kr. Jen som inte i förväg läst på och som skiter i vem Dan Goldfield är, tyckte betydligt bättre om vinet än vad jag gjorde.

2011 Buena Vista Pinot Noir Carneros saknar till stor del komplexitet men är i övrigt ett ganska habilt hantverk. I både doft och smak finns hallon, lakrits och lite för mycket hårdrostade, rökiga fat.

Jag låter nog mer negativ än vad vinet förtjänar och kanske är jag mest besviken på mig själv som så enkelt lät mig luras och hoppas på att jag skulle få dricka en magisk blandning av lågt pris och ett fantastiskt vin. Jag borde vid det här laget ha lärt mig att det inte finns men fortsätter ändå hoppas.


Renskav med Karl-Johansås, potatismos och svart vinbärsgelé.

söndag, maj 25, 2014

2011 WG Wegeler Riesling Geheimrat J Spätlese Trocken

 2011 WG Wegeler Riesling Geheimrat J Spätlese Trocken

Förra veckan arrangerades Riesling week 2014 i Stockholm. Tyska vininstitutet hade bjudit in ett antal restauranger för att under veckan erbjuda Tyska rieslingviner till sina maträtter. Jen och jag var inte ute och åt under veckan men hemma körde vi en egen liten hyllning till den formidabla druvan. 

Denna bestod i skapandet av en ny rätt att ätas till Riesling. Maträtten som blev riktigt bra fick det fantasifulla namnet Grön sparrisspaghetti med rom. Prova till din favoritriesling!  

Hedersgäst vid vårt firande är 2011 Geheimrat J från WG Wegeler.  Vinet släpptes som tillfällig nyhet på Sb i mars. Ett fåtal flaskor finns kvar i Stockholm. Göteborg och Malmö. Priset för en flaska är 229 kr.

Gehemrat J har härligt hög syra som förtjänstfullt balanserar restsötman. Strålande gott med doft av äpple, citrus, mineral och honung. Vinet är så klart fortfarande väldigt ungt men här finns toner av petroleum och marsipan. I den komplexa smaken hittar vi apelsin, päron, grapefrukt, mineral och honung. Mycket bra!   


Grön sparrisspaghetti med rom

3-4 pers

Spaghetti
2 buntar grön sparris
1 msk smör
2 msk grädde
1 msk kycklingfond
0,5 dl parmesan, riven
svartpeppar
stenbitsrom

Hyvla sparrisen till strimlor med t ex en potatisskalare. Stek sparrisen på mediumvärme i smör ca 5 minuter. Slå i grädde och kycklingfond och rör runt. Låt koka in någon minut. Ta bort från värmen och rör i parmesan och rejält med nymald svartpeppar. Smaka av men var återhållsam med salt. Blanda med nykokt spaghetti. Lägg upp på tallrikar och toppa med stenbits- eller någon annan rom.


Grön sparrisspaghetti med rom.

lördag, maj 17, 2014

Mole Poblano och vin?


I höstas publicerade Dallas News en test om vilket som var det bästa vinet att dricka till Chicken Mole Poblano. Panelen testade 25 viner och kom fram till åtta som funkade bra till den mexikanska nationalrätten. Dallas-tidningens vinnare kom båda från Texas (surprise!) och varken det bästa vita eller röda går att få tag på via Sb och vad jag vet inte heller på något annat hyfsat enkelt sätt.

Eftersom jag är svag för: A: vin och B: Mole Poblano, bestämde jag mig för att laga en sats med sås och prova till viner som är gjorda på samma druvor som vinnarvinerna i Dallas. Det vita vinet som föll Texasjuryn bäst på läppen var 2012 McPherson Cellars Roussanne och det röda 2012 Becker Vineyards Texas High Plains Tempranillo Reserve. Självklart är jag medveten om att det förmodligen skiljer väldigt mycket mellan de viner jag handlat på Sb och de från Texas som blev "bäst i test" men bestämmer mig för att fullständigt strunta i detta.

De två viner jag valde att ställa mot varandra blev Bellingham The Bernard Series Whole Bunch Roussanne från Western Cape i Sydafrika som kostar 149 kr på Sb och spanska Emilio Moro från Ribera del Duero för 184 kr.

Tempranillo VS Rousanne
Dallas News tycker det är slöseri med tid att laga egen mole och rekommenderar färdig molepasta men inte vilken konserv som helst utan den man köper i på La Michoacana Meat Market. Eftersom kedjan endast har butiker i Texas och Oklahoma satsar jag i alla fall på att röra ihop min egen sås. Tyvärr har jag inte alla de sorters chili som behövs och har inte tid att leta på fler ställen än i de lokala livsmedelsbutikerna i Sjöstaden och på Extreme Food på Östgötagatan. Inte heller där hittar jag det jag vill ha men får tag på alternativa chilisorter och dessutom mexikansk choklad.Vid mina tidigare försök att koka Mole Poblano har jag fått nöja mig med Valrhona...

Choklad från Mexiko.
Den mexikanska chokladen är ofta kryddad. I den jag använder finns det kanel som är den vanligaste kryddan men chokladen kan också innehålla muskot eller kryddpeppar. Jag har självklart provat men rekommenderar ingen att äta chokladen som ett snack. Smaken är det inget fel på men den gryniga konsistensen som kommer av att den görs med oupplöst strösocker, är inte speciellt behaglig. Jag tänker dock prova att göra kryddig Mexican Hot Chocolate med den.

Mole Poblano med kycklinglårfile, mexican rice, guacamole och majskolv.
Över till vinerna. Först ut blev Emilio Moro som doftar körsbär, plommon, choklad och fat. Dessutom finns initialt en obehaglig kemisk doft som sticker i näsan. Denna luftas dock långsamt bort och dag två när jag dricker vinet till biffrullader är det helt borta. Smaken förändras också en hel del. Kartigheten som till en början stör mig ganska rejält försvinner och jag önskar att jag luftat vinet mycket längre en den snabba besök i karaff som jag gav det.


Jag gillar inte Emilio Moro alls när jag dricker det till Mole Poblano och det har inte en chans mot Bellingham. Det australiensiska vinet har en blommig, gulfruktig doft med päron, gula äpplen och vingummi. Smaken är örtkryddig med tropisk frukt och äpple. Syran är oroväckande låg men till maten fungerar det utmärkt. Bellingham The Bernard Series Whole Bunch Roussanne är solklar vinnare i mole-tävlingen!


Recept på Mole Poblano finns i listan till höger på sidan.

PS. Är det någon som läser detta och har provat vin från Texas eller känner till hur man får tag på Texasvin i Sverige, får du gärna dela med dig av dina erfarenheter. DS.

söndag, maj 11, 2014

2013 Château Miraval Rosé


Utbudet av ekologisk kyckling har ökat något alldeles oerhört i den stora livsmedelsbutiken på bekvämt avstånd från där vi bor. För något år sedan låg endast hela kycklingar på den ekologiska hyllan men numera finns där också flera olika styckningsdetaljer. Mycket bra! Som sällskap till dagens kändisvin valde vi därför att satsa på friterade drumsticks, en sallad med avokado och grillad broccoli och en dipsås med rökt paprika.

Friterade kycklingben
Bakom Château Miraval Rosé finns Brad Pitt, Angelina Jolie och Marc Perrin. Den senare mest omtalade för sina viner från Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape. Jag ingen koll på vad Brangelinas roll i projektet är förutom att de tydligen använder slottet som sommarbostad. En inte så avancerad gissning är att Marc Perrin har huvudansvaret för Château Miraval Rosé.

Att Château Miraval Rosé är en seriös satsning råder det inget tvivel om. Vinet som är gjort på 25% vardera av Cinsault, Grenache, Syrah och Rolle (Vermentino) har hyllats i stort sett överallt. Årgång 2012 hamnade på plats 84 på Wine Spectator's lista över årets bästa viner vilket gjorde den till årets rosé.  

Vinet kostar 149 kronor på Sb och det finns fortfarande gott om flaskor kvar i butikerna. Vi tänker köpa fler för Château Miraval Rosé är jättegott! Vi tror att vinet passar bättre att att avnjutas på egen hand än som en matrosé.

I vinets doft hittar vi röda bär, örter, mineral och citrus (saft och zest från apelsin och grape). Citrus och mineral återkommer i smaken tillsammans med persika. Syran är schysst och allt är i oklanderlig balans. Hatten av för Brad Pitt, Angelina Jolie och framför allt för Marc Perrin!

Sallad med grillad broccoli, avokado och syltad rödlök.

söndag, maj 04, 2014

2013 Clotilde Davenne Bourgogne Rosé


Årets första rosé kommer från Clotilde Davenne i Prehy. 5000 flaskor släpptes på Sb 2 maj och jag tror de kommer att ta slut i ett nafs. Även om jag inte är någon stor roséfantast kommer i alla i alla fall försöka komma över ytterligare några flaskor av denna utmärkta matrosé. 

2013 Clotilde Davenne Bourgogne Rosé som kostar 119 kr, doftar röda sommarbär, gräs och blodapelsin. Det har härligt frisk syra, en liten aning bitterhet i eftersmaken och smakar hallon, jordgubbar och blodapelsin.

Funkar till och med till chili dogs men nästa gång kommer jag att satsa på en örtig kyckling med citrus. Det tror jag blir mitt i prick!

Chili dogs

fredag, maj 02, 2014

2011 Michael David Winery 7 Deadly Zins


Jag har ingen riktigt bra förklaring eller ursäkt till varför jag ger nya chanser till detta vin från Michael David Winery i Lodi - the Zinfandel Capital of the World. Speciellt bra är det inte och det är sällan jag orkar med mer än ett par glas. Kanske är det för att att jag ändå gillar bröderna Michael och David Philips kompromisslösa stil med högoktaniga viner på rejält solmogna druvor. Dessutom är småsyltig Zinfandel ett säkert kort tillsammans med chilihet mat och trots mina invändningar mot 7 Deadly Zins fungerar vinet utmärkt till vegetariska burgare med hetta från jalapenos och taco sauce.

7 Deadly Zins alkoholhalt på 15% är klart märkbar men hettan är mindre än den varit och jag upplever vinet som glesare än tidigare årgångar. Ett steg framåt och ett tillbaka...

Kanske är det för att Jen ringer från Arizona och berättar om fantastisk fiesta i öknen som jag blivit sugen på het Tex Mex. Någon ork att göra några större insatser i köket finns dock inte och jag plockar istället fram frysta vegetariska burgare från Anamma. Det blir en vegetarisk Tex Mex-variant med lite brödinspiration från Louis Lunch i New Haven, Connecticut. Det påstås att hamburgaren uppfanns där år 1900 och än i dag serveras köttet i toastbröd.

Vegetariska burgare Tex Mex-style i toastbröd.