fredag, mars 28, 2014

2012 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County


En alldeles utmärkt Chardonnay från Jim Clendenen och hans Au Bon Climat i Santa Barbara. Balansen mellan de tropiska tonerna, smörigheten från den malolaktiska jäsningen, den runda syran, fatbehandlingen och mineraltonerna är suverän för ett vin som är firmans enklaste och som inte kostar skjortan.

När jag försöker hitta fakta om var druvorna kommer från blir jag smått förvirrad. Enligt Au Bon Climat kommer ungefär 65% från den över 800 ha stora Bien Nacido Vineyard och 35% från Rancho Vinedo Vineyard. När Livets Goda smakar sig igenom en del av Jim Clendenens viner slår man fast att vinet görs av "druvor från hela området".

Nåväl, speciellt betydelsefullt är detta inte. Betydligt viktigare är att Jen med bestämdhet uttryckt att hon vill ha chicken nuggets och det lät som en spännande utmaning. Vi tror att 2012 Chardonnay från ABC ska fungera bra att dricka till, oavsett var druvorna kommer från.

Jag friterade två varianter av nuggets. Båda på kycklinglårfilé som panerades med antingen vita sesamfrö eller panko. Sesamfrö blev snyggast men pankovarianten vann matchen på sin fantastiska frasighet. Dippsås är naturligtvis ett måste och även här gjorde vi två varianter. Den ena med äpple och den andra med svag rökighet från chipotle. Båda blev goda men den senare fungerade inte alls till vinet. Det gjorde däremot den snabbt ihoprörda varianten med äpple som blev en fullträff. Jag blandade crème fraîche med rivet äpple och äppelvinäger och färgsatte med lite gurkmeja. Ofta är det enkla gott nog! Till kycklingen åt vi ris och eftersom jag missat att handla sallad blev det lite bladspenat istället.

2012 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County kostar 191 kr på Sb och vi kommer att handla fler flaskor. Det är ett mycket bra vin redan i dag och kommer säkert att nå ännu högre höjder om ett år eller två. Frågan är om vi kommer kunna hålla oss så länge.

Frankofilen har också provat

Chicken nuggets med äppeldip, ris och spenat.

lördag, mars 22, 2014

2009 Heitz Cellar Zinfandel Ink Grade Vineyard


I den organiskt certifierade (CCOF) vingården Ink Grade odlar Heitz Cellar Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc och Zinfandel. Vingården ligger i sluttning och börjar 250 meter över havet. Den övre delen ligger ytterligare 400 meter upp vilket gör Ink Grade till en av de högst belägna vingårdarna i Howel Mountan AVA. Druvorna till dagens vin kommer från de mellersta regionerna av vingården. Alice Heitz som tillsammans med sin man Joe började odla vin i Napa på 1960-talet, kallar sin Zinfandel Ink Grade för ett opretentiöst bordsvin.

När vi häller upp och sätter näsorna till möts vi av en tilltalande fruktig doft med körsbär, vinbär och björnbär. Har finns också viol, lakrits och en örtig tog. Mmm! Vinet har ganska hög syra och är inte alls våldsamt zin-maffigt utan förvånansvärt slankt. I smaken märks det tydligt att blåbär, hallon och björnbär tillsammans med choklad utgör huvudingredienserna i Heitz Ink Grade Zinfandel.

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 251 kr. Det tycker jag är ett bra pris för en utmärkt Zinfandel som vi gillar jättemycket och som vi gärna dricker mer av. Hjo grosshandel importerar.

Vi räds inte att kombinera vinet med rå äggula utan dricker Heitz zin till bookmaker toast utan toast. En lövbiff som den gången är utbankad striploin (biff) med pepparrot, äggula och dijonsenap. Det fungerar alldeles utmärkt.

Lövbiff med pepparrot, äggula, dijon och pommes.

fredag, mars 21, 2014

2012 Fetzer Zinfandel Barrel Select

2012 Fetzer Zinfandel Barrel Select 

Ytterligare en i raden av billiga Zinfandels med vad jag uppfattar som en lite seriösare attityd. Med det menar jag framför allt att vinets smak inte domineras av sylt och mycket, mycket mogna bär. Denna typ brukar inte tillhöra de allra billigaste på Sb men de behöver inte kosta speciellt mycket. Zinfandel Barrel Select 2012 från Fetzer ligger på 131 kr.

Senast jag drack Fetzer Zinfandel var årgång 2008. Till 2012 har andelen Zinfandel jämfört med då minskat och är nere på 87%. Resterande tretton är Petite Sirah. Vinet har legat 6 månader på fat, där en mindre del var nya franska medan de flesta var begagnade franska och amerikanska.

Jag drack vinet till färdigköpta vegetariska burgare. De smakade mycket bra men ingredienslistan var lång som en följetong och det är långtifrån allt jag skulle komma på att stoppa i vegobiffar om jag gjort dem själv. Toppings på "biffarna" blev stekta skivade champinjoner, en smakrik lagrad svensk ost och chipotlemajonnäs. Den senare som det finns recept på nedan, gjorde jag mild men med god rökig smak från chipotle i adobo och Pimenton de la Vera. Öka antalet chipotles för en hetare mayo.

Vinet har fruktig doft med körsbär, plommon, björnbär och svarta vinbär. Här finns också mynta och svartpeppar, något som påminner om smörkola och en ton av soya. Smaken är rödfruktig och örtig med välpollerade tanniner. 2012 Fetzer Zinfandel Barrel Select är ett förvånansvärt lätt vin som fungerar mycket bra till våra burgare med champinjoner och chipotlemayo.

Självklart måste jag också nämna den vackra rosetten som prydde flaskhalsen på 2012 Fetzer Zinfandel Barrel Select.


Chipotlemayo

1 sats majonnäs (på två ägg)
1-2 chipotle i adobo
1-2 tsk sås (adobo)
1/2 tsk rökt paprikapulver (Pimenton de la Vera, sweet)
1/2 lime, pressad

Finhacka chipotle. Använd 1 för en hyfsat mild, smakrik majonnäs och fler om du vill ha lite klös i mayon. Blanda den hackade chipotlen, chipotlesås (adobo betyder sås), limejuice och paprika med mayon. Låt gärna så ett tag innan servering.


Vegetariska burgare med långlagrad herrgårdsost,stekta champinjoner och chipotle-mayo.

torsdag, mars 13, 2014

2012 Charles Smith Wines Syrah Boom Boom!


Boom Boom! 2012 från Charles Smith Wines är gjort på en blandning av 97% Syrah och 3% Viognier som växt i Columbia Valley, Washington State. PÅ Sb kostar vinet 129 kr vilket betyder att priset inte har höjts jämfört med förra årgången. 

Också i doft och smak är vinet sig likt sedan tidigare, trots att Viognier kommit med i bilden. I doften finns vinbär och plommonmarmelad tillsammans med viol, kanel och fat. En liten aning tannintorrhet känns i munnen och i den fruktiga, smått söta smaken hittar jag björnbär, vinbär, en del kryddor och fat.  

Jag drack Boom Boom! till några sliders (minihamburgare) och blev så exalterad att jag glömde fotografera de små rackarna. Jag hade lite kvar av chipotlemayon som jag skrev om i förra posten och att toppa burgarna med den och karamelliserad lök fungerade utmärkt till det sötfruktiga vinet. Sötman från löken och den lilla chilihettan från majonnäsen satt mitt i prick!

Precis som för snart ett år sedan fortsätter jag att tycka att Boom Boom! är det bästa man kan få på Sb för 129 pistoler.