Anpassad sökning

söndag, juni 23, 2013

2007 Peter Franus Merlot

 

 För några månader sedan drack vi utmärkta 2008 Zinfandel Brandlin Vineyard från Peter Franus och ville genast testa fler av vinerna från den lilla firman som saknar eget vineri och istället hyr in sig på Laird Family Estate strax söder om Yountville i Napa Valley.

Druvorna till 2007 Merlot - 95% Merlot och 5% Cabernet Franc, kommer från vingårdarna Stewart och Truchard i Carneros. Vinet har legat 18 månader på franska fat där 60% var nya.

Vi kokar Orechiette och gör en gräddig sås på chorizo som vi smaksätter med grovkorning senap och mexikansk oregano. Det fungerar alldeles strålande till vinet. Både maten och vinet smakar bättre när de får stöd av varandra. 1+1=3! På egen hand kommer vinets (ganska små) brister fram i ljuset. Kanske är det helt enkelt för ungt? Vi gav det ett par timmar i karaff men kanske hade ett par år på rygg varit en bättre medicin.

Men som sagt, till maten är 2007 Peter Franus Merlot perfekt. Här finns en doft med både röda och mörka bär. Främst handlar det om körsbär, hallon och svarta vinbär. Efterhand som vinet får andas i karaff och i glas, tar de mörka bären över och de röda hamnar i bakgrunden och en ton av marsipan tillkommer. Vi hittar också vanilj, viol, svartpeppar och jord.

Redan i doften märker vi spår av vinets brister. Det handlar om alkoholhalten på 15% som inte är särskilt välintegrerad utan hänger på som en stor och slarvigt packad ryggsäck. Detta gäller självklart även när vi smakar. Men det är körsbär och vinbär dominerar. Här finns också viol och fatlagringen har satt tydliga spår.

Direkt när vi öppnar flaskan och tar en första lite klunk finns det ganska gott om sandiga tanniner men efterhand som vinet får andas blir det mjukare och mjukare. Fram tittar också en liten myntakvist.

Vinet finns i beställningssortimentet men levereras endast till butiker i Stockholms län och till Blåbärsvägen i Hemavan! Det kostar 338 kr och importeras av Sundell Selections.

2007 Peter Franus Merlot lider av den ointegrerade alkoholen och att de känns lite väl grovt tillyxat. Elegans vågar vi inte nämna i samband med det här vinet. Kanske kan det bli bättre med några års lagring men jag kan för lite för att våga lova något.

Om någon är nyfiken på Peter Franus viner tycker jag att den vingårdsbetecknade fantastiska Zinfandel som också finns i beställningssortimentet och kostar någon tjuga mer, är ett klart bättre köp.


Orrechiette med chorizo, senap och mexikansk oregano

2 pers

250 g Orrechiette (eller annan pasta)
150 g färsk Chorizo 
olja
1 liten gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, hackade
1,5 dl vitt vin (fast jag använde rosé och det fungerade också)
1 dl vispgrädde
1 msk grovkornig senap
1 msk mexikansk oregano
1 tsk söt Piménton (rökt paprikapulver)
1 msk kycklingfond
salt
peppar
hackad persilja
nyriven parmesan

Dra skinnet av korvarna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek korvsmeten. Lägg i lök och låt den fräsa med några minuter. Lägg i vitlöken och fortsätt i ytterligare ca 30 sekunder. Häll sedan i vinet och låt det mesta ånga av. Slå på grädde och fond och krydda med senap, oregano, paprika. Koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. 

Koka pastan under tiden. Häll av vattnet och häll pastan i järnet med chorizosåsen. Blanda väl och strö över lite hackad persilja. Servera med nyriven parmesan. 


Orrechiette med chorizo, senap och mexikansk oregano.

söndag, juni 16, 2013

2009 Merryvale Merlot Starmont


Starmont är den enklaste serien viner från Merryvale i St Helena och därifrån kommer denna Merlot som vi senast drack för ett par år sedan men då i årgång 2006. 2009:an är gjord på 99% Merlot och 1% Cabernet Sauvignon och de inköpta druvorna druvorna kommer från odlare i den södra delen av Napa Valley, runt staden Napa och Carneros.

Våra matfunderingar tar oss mot en öppen lasagne med en köttfärsröra som är (torrare än en ragu), en bit mortadella, mascarpone och en pesto gjord på ruccola. Det fungerar mycket bra till det fylliga och mjuka vinet och mortadellaskivan gör mer för smaken än vad man kan tro.

Öppen lasagne med köttfärsröra, mortadella och mascarpone. Ovanpå har vi droppat lite ruccolapesto


Vinet som legat på fransk och amerikansk ek (32% nya fat) i 18 månader har en aningen rökig doft med björnbär, bigarråer och svarta vinbär. Här finns också lite stekt bacon och peppar.

Medan de mörka bären dominerar i doften är det rött som gäller i den aningen kryddiga smaken. här finns också en del lakrits och sånt som vi kallade för snuspulver när jag var liten. När flaskan är nyöppnad finns det gott om mjuka, silkeslena tanniner men redan efter ett par timmars luftning är de som bortblåsta och bara mjukhet återstår. Det är lite synd men att Merryvale gör en bra, enkel Merlot är det ingen tvekan om.

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 244 kr, vilket är samma pris som vi gav för 2006:an för några år sedan.

lördag, juni 15, 2013

2009 Fetzer Zinfandel Barrel Select


Jätten Fetzer som enligt uppgift är störst i världen på ekologisk druvodling och som enligt samma källa gör runt 4 miljoner lådor vin om året, ägs sedan 2011 av den ännu större firman Viña Concha y Toro S.A. i Santiago, Chile.

Fezer förknippas kanske mest med enkla och billiga viner. På Sb spänner priserna från 89-149 kr och då har jag inte räknat med den Chardonnay på 1500 ml box för 149 kronor. Just Chardonnay är Fetzers specialité och druvan står för 70% av produktionen.

Men för mig handlar det om Zinfandel och 2009 Barrel Select. Vinet är gjort av 97% Zinfandel och 3% Petite Sirah vilket är samma blend som 2008:an.

Jag dricker vinet till kryddig spansk chorizo och BBQ-kryddad böngryta och det fungerar bra. Fetzervinet är mjukt och lite syltigt och sötman tar väl hand om de lite heta tonerna i korv, gryta och de picklade jalapenos som jag serverar som tillbehör.

Vinet har en mycket fruktig doft med björnbär, körsbär och blåbär och precis som i smaken har det en rejäl dos sylt. Blåbärssylt, närmare bestämt. Här finns också generöst med fat.

Också smaken är fruktig. Björnbär dominerar men även de andra bären som nämndes ovan, finns med i bilden. Klassisk zintoner av svartpeppar men också mynta, vanilj och fat har hittat hit.

125 pistoler på Sb och det gäller att ha acceptans för sylt och fat för att gilla 2009 Fetzer Zinfandel Barrel Select. Har du det och satsar på mat med schyst hetta så fungerar vinet mycket bra.


BBQ bakade black eye-bönor 

4 pers


2 burkar black eye-bönor a´cirka 400 g
1 pkt bacon, skuren i bitar
1/2 gul lök, hackad
3 klyftor vitlök, hackad
400 g passerade tomater
1/2 tsk het pimentón
1/2 dl äpplecidervinäger
1/2 dl dijonsenap
1,5 msk melass
1,5 msk Worchestershiresås
1,5 msk chilipulver
salt

Sätt ugnen på 175°. Fräs bacon några minuter i en gryta tillsammans med lök. Lägg i vitlök mot slutet. Slå av värmen. Häll bönorna och 3 dl av spadet i grytan tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt. Sätt på lock och koka i ugnen ca 30 minuter. Ta sedan av locket och fortsätt koka i ugnen 30-60 minuter eller tills grytan fått önskad konsistens.

Receptet kommer ursprungligen från Homesick Texan som är en av mina favoriter, men är ändrat och förenklat något.

BBQ bakade Black eye-bönor och chorizo. 

söndag, juni 09, 2013

2004 Tahbilk Shiraz Museum Release


Tahbilk i Victoria startades 1860 och redan året därpå tillverkades firmans första vin på egna druvor. I dag är Tahbilk en storfirma som gör vin på Marsanne, Viognier, Roussanne, Shiraz, Mourvedre, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Riesling.

I månadsskiftet släpptes denna 2004 Shiraz på Sb för 149 kr. Det är ett mycket bra köp och vinet kommer att sitta som en smäck bland annat till sommarens grillade köttbitar.

Vinet har en fruktig, utvecklad och komplex doft med vinbär, plommon, körsbär och blåbär. Här finns också gräs, mynta, choklad och chark. Dessutom rostade, aningen rökiga fattoner. Vinet har legat 18 månader på franska ekfat.

Tanninerna i Tahbilk 2004 Shiraz är mjuka och här finns en hyfsat hög syra. Vinet har en ganska söt och fruktig smak. Här finns både färska och torkade bär. Vi talar framför allt om jordgubb och körsbär. Dessutom hittar vi nypon, vanilj och aningen lakrits.

Med tanke på priset är det omöjligt att inte ge 2004 Tahbilk Shiraz högsta betyg. Att det fungerar utmärkt till våra hamburgare med bacon, mozzarella och picklad jalapeño behöver jag nog inte ens påpeka.

lördag, juni 08, 2013

2012 Avanthia Avancia Rosé


Några korta rader om årets första rosé (det brukar inte bli särskilt många) som  är gjord på druvan Mencia och kommer från négocianten Avanthia

Avancia Rosé ingår i det tillfälliga sortimentet och finns endast i en del av Sb.s butiker runtom i landet. Priset ligger på 129 kr. För det får man ett vin som funkar både som törstsläckare men också till mat. Doften är något återhållsam men här finns hallon, körsbär, citrus och gröna toner av gräs och örter. Vinet är mycket saftigt och i smaken dominerar söta jordgubbar tillsammans med vanilj.

En trevlig bekantskap som vi gillar men jag har för få referenser för att avgöra hur bra det står sig jämfört med andra, liknande roséviner.

Vi dricker Avancia Rosé till ugnsbakad lax med grillad paprika, oliver, soltorkade tomater och mozzarella vilket fungerar utmärkt.

Som fördrink och till pop corn testar vi ett billigt mousserande vin på Sauvignon Blanc från svenska Gardo & Morris. Annorlunda och kul!

fredag, juni 07, 2013

2011 Calera Chardonnay Mount Harlan


För ett par år sedan provade vi att dricka Chardonnay till Biff Stroganoff och tyckte det fungerade mycket bra. När vi nu gjorde rätten med hjort satsade vi på Chard igen och drack en Sb-nyhet  från 1 juni.   

Calera i Hollister gjorde 2011 ungefär 10 500 flaskor Chardonnay med druvor från firmans svala vingårdar 670 meter över havet på Mount Harlan. Exakt hur många 75 och 37,5 centiliters buteljer det handlade om framgår av den otroligt informativa baksidesetiketten (10 536 respektive 240). Av får jag bland annat också veta att de 8896 vinrankorna odlas "organically" och att vinet legat 10 månader på franska ekfat där 30% var nya.



Fatlagringen märks i både doft och smak och det gäller att gilla stilen för att uppskatta det här vinet och det gör vi. Med modernt idrottslingo är Calera Chardonnay Mount Harlan ett klassvin. Det är mycket välgjort och det märks inte alls att temperaturen i glasen efterhand stiger oroväckande högt och att alkoholhalten ligger på 14,5 % enligt etiketten från importören Johan Lidby (14,9 enligt Caleras egen).

I doften hittar vi smör, popcorn och nötter tillsammans med citrus, ananas, gula äpplen och mango.

I munnen är vinet mjukt men har en OK syra. Också i smaken finns det smör liksom ananas och citrus men vi hittar också champinjoner och melon.

Fatlagringen har som sagt satt tydliga spår, både i doft och smak men gillar man det gillar man det här välgjorda vinet. Vinet kostar 299 kr på Sb och det finns i skrivande stund fortfarande ett fåtal flaskor kvar i vinkällarbutikerna.

Hur blev de då med Stroganoff på hjort? Jodå, riktigt bra. Jen tyckte till och med att det var bättre än oxfilé.