Anpassad sökning

lördag, februari 23, 2013

2010 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel


Jen vägrar att äta Luther Burger och därför passar jag på att trycka i mig den kaloristinna skapelsen när hon är i Italien på arbete. Den stora frågan är om det funkar att dricka vin till burgaren och är i så fall denna zin från Bogle Vineyards i Clarksburg det rätta valet?

Det verkar råda osäkerhet om Luther-burgarens ursprung. Var det Luther Vandross som skapade den eller var det Mulligan's Bar i Decatur strax utanför Atlanta, Georgia som var först med att stoppa köttpucken i en doughnut och som döpte denna skapelse efter soulsångaren? Eftersom det tråkigaste förklaringen brukar vara den riktiga sällar jag mig till dem som tror på Mulligan's-versionen.

Luther Burger finns i en mängd varianter men gemensamt för dem är ost och rejält med bacon. Jag lade i några salladsblad men det är efter vad jag sett ganska ovanligt. Den stora tvistefrågan verkar vara huruvida glasyren på flottyrmunken ska vändas inåt eller utåt?   

2010 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel kom som nyhet på Sb 1 februari. Det finns fortfarande flaskor kvar runt om i landet och de kostar 149 kr.

Jag har tidigare skrivit om osäkerheten på vad som menas med Old Vine Zinfandel och vad gäller rankorna till detta vin är de mellan 60 och 80 år gamla och växer i Lodi och Amador County. Vinet har bärig, något syltig doft av solmogna hallon, plommon, björnbär och artificiella jordgubbar. Här finns svartpeppar, muskot och fat. Vinet har legat 12 månader på en blandning av nya och begagnade amerikanska ekfat.

I smaken dominerar solmogna plommon men här finns också en mängd annan röd frukt. Sötman är ganska hög men det hela avslutas med en frisk syra och här finns en del tuggmotstånd. Faten gör sig återigen påminda men på det hela taget är det ett gott försök för 149 kr. För att funka med den knasiga Luther-burgaren hade förmodligen ett ännu sötare vin varit bättre men då föredrar jag ändå den lite högre syran i Boogle.

Luther Burger

lördag, februari 16, 2013

2011 Beringer Chardonnay Napa Valley


Jen blir lite förälskad i det här vinet från Beringer Vineyards som i dag ägs av jättefirman Treasury Wine Estates från Australien. Jag är inte lika odelat positiv men visst är det ett habilt vin om det är krämig, fatad och relativt billig chard man är ute efter. Drick den i så fall nu. Det här är inget som tjänar på att ta upp plats i vinkällaren.

Nästan hälften av druvjuicen har legat på små franska ekfat (6% nya) i 8 månader. Det låter inte uppseendeväckande men vinet har en tydligt doft av rostade fat. Här finns också smör och vanilj tillsammans med päron, citrus och aprikos. 

I munnen är vinet mjukt men med en behaglig rund syra. Här finns äpple, päron, persika och tropisk frukt tillsammans med fat och vanilj.

Vi dricker vinet till majskyckling som vi stekt i ugn tillsammans med citron och oliver. Till detta har vi bulgur med bland annat cashew. Det hela fungerar bra med vinet som finns i beställningssortimentet och kostar 169 kr.

Till majskycklingen med citron och oliver serverar vi bulgur med feta, cashew
och persilja, en blandsallad och yoghurtsås med rostad paprika och dragon.

söndag, februari 10, 2013

2009 Elephant Hill Syrah Reserve


Nya Zeeländsk Syrah från Elephant Hill som borde passa min smak bra men som lämnar mig tämligen oberörd. Vinet kostar 199 kronor på Sb och det finns fortfarande flaskor kvar i vinkällarbutikerna.

Vi dricker vinet till hamburgare på amerikansk högrev med fantastiska bröd från Magnus Johansson. Elefantvinet har en trevlig doft med solmogna körsbär, och blåbär som kryddats upp med peppar, nejlikor och anis. De 16 månaderna på nya franska fat har satt sina spår och doften av skoblock är påtaglig. Här finns också gräs, blandade örter och russin.   

Vinet har ganska hög sötma och schysst syra. Smaken är bärig med vinbär, körsbär och fat.

Inget fel alltså och bättre än 2008:an men inget jag kommer att köpa igen.

Hamburgare med ost och bacon

söndag, februari 03, 2013

2010 Paso Creek Zinfandel


I fredags körde vi en repris på Chili Dogs men provade en för oss ny zinbekantskap från Paso Robles och firman Paso Creek.

Men innan vi kom så långt blev det ceviche på norsk torsk, mango, avocado och blandad juice från apelsin, citron och lime. Till detta serverade vi en näve nypoppade popcorn och Vino! från Charles Smith som vi beslutat att ge en ny chans och som gjorde betydligt bättre ifrån sig än förra gången med tydligare mineralitet och söt persika i smaken. Var det en tråkig flaska förra gången eller är det fråga om batchskillnad?

Ceviche med popcorn
Men tillbaka till korven och Paso Creek Zinfandel som finns i beställningssortimentet och kostar 135 kr. Vi hade väntat oss något mer i stil med den typ av Zinfandel som det finns ganska gott om även i Sverige och som brukar kosta under hundralappen och vara mer sylt än vin. 2010 Paso Creek Zinfandel är lite mer än så.

I doften hittar vi gott om mörka bär. Främst handlar det om björnbär och plommon. Här finns också gott om rökiga fat, kryddor, lakrits och en jordig ton. I smaken är det solmogna söta körsbär, björnbär och jordgubbar som dominerar men också här hittar vi lakrits och kryddor, framför allt svartpeppar. Vinet innehåller en hel del tanniner vilket gör att vi misstänker att det finns något mer än Zinfandel i flaskan men hittar inga uppgifter som talar för detta.

För 135 pistoler är detta ett kap och det blir succé till våra Chili Dogs som vi gör på urgoda chorizos från Korvhantverk Stockholm.

Chili dog med cheddar, silverlök och senap

För att runda av måltiden blir det lite Eton Mess på hallon. Galet gott men det går aldrig att komma ifrån att det handlar om en sneakvariant på marängsviss!

Eton Mess på hallon