Anpassad sökning

söndag, januari 27, 2013

2009 L'Ecole No. 41 Syrah Estate Seven Hills Vineyard


När L'Ecole No. 41 startades 1983 av Jean och Baker Ferguson hade Walla Walla Valley ännu inte blivit en egen AVA och L'Ecole No. 41 blev det tredje vineriet som öppnades i området. I dag finns det över 70 och Jean och Baker Ferguson har lämnat över skötseln av L'Ecole No. 41 till sin dotter och svärson.

Den 93 ha stora Seven Hills Vineyard delar L'Ecole med Leonetti Cellar och Pepper Bridge Winery och här odlas Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, Semillon och Sauvignon Blanc. 2009 Syrah innehåller 100% av druvan och det gjordes 1210 lådor av denna årgång. Vinet har jäst i rostfria tankar och sedan legat 18 månader på små ekfat där 40% var nya. Alkoholhalten ligger på 15%.

Det senare har Jen större problem med än jag. Visst märks det att alkoholhalten är hög men det handlar inte om att det bränner i munnen.

Det finns gott om frukt och mörka bär i doften. Framför allt handlar det om björnbär, vinbär och körsbär men även några hallon vill blanda sig i leken. Dessutom hittar vi lakrits, vitpeppar, viol och en påtaglig ton från fatlagringen.

Smaken är bärig med vinbär, körsbär och jordgubbar. Här finns fat, en jordig ton och lakrits tillsammans med något metalliskt som stör mig en aning.

2009 L'Ecole No. 41 Syrah Estate Seven Hills Vineyard finns i beställningssortimentet för 289 kr och kan drickas nu om man som oss gillar ung Syrah eller sparas några år. Jag tror dock inte att det har så vansinnigt många års liv framför sig.

Jag gillar denna maffiga Syrah från Washington som fungerar föräffligt till vår goda sydstatsinsirerade comfort food där vi hämtat inspiration från ett recept med kyckling men har bytt ut denna mot kanin och gjort en del andra förändringar.


Bakad kaningryta


 Bakad kaningryta 

1 kanin, styckad i 5 delar
salt
peppar
2 dl vatten
2 msk olja
2 msk smör
1 chipotlechili
1 gul lök, finhackad
1 stjälkselleri, finhackad
4 röda minipaprikor, skurna i ringar
1/2 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl majonnäs
några stänk tabasco
1 dl grillad inlagd paprika, hackad
100 g Ritzkex, krossade

Salta, peppra och stek kanindelarna runtom i någon msk olja. Häll på vatten och släng i en chipotle. Småkoka i 1,5 h. Låt svalna och pilla sedan allt kött från benen.

Smält smör i en msk olja. Stek lök, selleri och paprika i 5 minuter på mediumvärme. Strö över mjöl och fräs ytterligare några minuter. Häll på mjölk under omrörning och koka några minuter. Rör i majonnäs, grillad inlagd paprika och smaka av med salt, peppar och tabasco. Häll upp i ugnsfast form och smula över Ritskexen. Baka i 175-gradig ugn i 45 minuter. Servera med en sallad.

Southern baked rabbit casserole

söndag, januari 20, 2013

2010 Layer Cake Cabernet Sauvignon California


Jag vet inte om man kan kalla Layer Cake Wines för ett sidoprojekt men nog måste Jason Woodbride anse att kultvinerna från Hundred Acre är basen i hans verksamhet. Eller?   

Layer Cake gör viner på flera olika platser. Pinot Noir, Chardonnay och Cabernet Sauvignon i Kalifornien, Shiraz i Barozza, Primitivo i Puglia, Malbec i argentinska Mendoza och Garnacha i Calatayud i nördöstra Spanien. Vinerna ligger i ett helt annat prisläge än det ytterst svåråtkomliga Hundred Acre och man ska inte behöva betala över $20 i USA. I Sverige är det duktiga Vinopia som importerar och 2010 Layer Cake Cabernet Sauvignon som finns i beställningssortimentet kostar 172 kr.  

Druvorna till detta vin kommer från två vingårdar i Kalifornien. En i Alexander Valley och en i Paso Robles. Vinet har legat en tid på fransk ek där 30% av faten var nya. Alkoholhalten har hamnat på 13,5%.



Jen och jag dricker Layer Cake Cab till stekt laxfilé med en smörig sås gjord på vin och hallonvinäger. Det blir alldeles utmärkt!

2010 Layer Cake Cabernet Sauvignon har en fruktig doft med svarta vinbär, björnbär, plommon och hallon. Här finns en kryddig ton tillsammans med mandelmassas och mörk choklad.

I munnen är vinet mjukt och krämigt men här finns en del tanniner. Vinbären återkommer i smaken tillsammans med körsbär och här finns också choklad, lakrits och fat.

Ett habilt och trevligt vin och ett kap för 170 kr men helt i min stil är det inte. Jag kommer dock med stor säkerhet att beställa det igen om maten som ska serveras kräver en litet lättare Cabernet Sauvignon. Nu vill jag prova andra viner från Layer Cake men tyvärr är det bara Cabernet Sauvignon som för tillfället finns i beställningssortimentet. Kanske kan Vinopia ändra på detta i framtiden?


Smörsås med vin och hallonvinäger

1 schalottenlök finhackad
37,5 cl rött vin (t ex Merlot)
1/2 dl hallon balsamvinäger
svartpeppar
1/2 dl vispgrädde
60 g smör
salt
socker

Smält lite smör i en kastrull på medelvärme och svetta löken tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt rött vin och balsamvinäger. Krydda med svartpeppar och koka ner tills mindre än 1/2 dl återstår. Tillsätt grädde och därefter smör i mindre bitar. Smaka av med socker och salt.

Stekt lax med grovkrossa svartpeppar, smörsås med hallon,
stekt potatis och sauterad pak choy.

söndag, januari 13, 2013

2009 Brazin Zinfandel Old Vine Lodi


Staden Lodi i Kalifornien, cirka fem mil syd, syd-väst om delstatens riktiga huvudstad Sacramento, kallar sig själv för "the Zinfandel Capital of the World". Staden har strax över 60 000 invånare och klimatet så pass långt inåt landet från Stilla Havet ger kalla vintrar med dimma och regn och och torra somrar där det är mycket hett på dagarna och svalt på nätterna. Här trivs zinfandeldruvan precis som Flame Tokay gjorde men den druvan är numera nästan helt bortglömd i staden som ända till 1980-talet kallade sig för "the Tokay Capital of the World".

Förutom druvor är Lodi nog mest känt för att en av världens första snabbmatsrestauranger öppnades här 1919. Det knyter ihop säcken ganska bra eftersom vi dricker vinet från Brazin till klassiska amerikanska Chili Dogs.

Brazin ägs av giganten Delicato Family Vineyards och gör endast detta vin. Vad som egentligen menas med "Old Vine" är lite godtyckligt men i Brazins fall handlar det om rankor som är mellan 30 och 80 år gamla. Druvorna kommer från Mokelumne River AVA som är en del av det betydligt större Lodi AVA. Vinet är gjort på 100% Zinfandel och har en alkoholhalt på 15%.

I doften hittar vi solmogna björnbär, blåbär och körsbär. Här finns toner av pajskal och bugg-tuggummi. Smaken är ganska gles och inte uppseendeväckande söt men visst finns här både sylt och blåbärspaj. Syran är relativt hög och här finns faktiskt en del tanniner tilsammans med toner av katrinplommon, viol, vanilj och fat.

Brazin Old Vine är en OK om än enkel Zinfandel som kostar 149 kr på Sb. Vinet fungerar bra till våra Chili Dogs som vi gör på korvar som jag och min far tillverkade i julas. Korvarna är gjorda på hjort och kryddade med chili och rökt paprika. Fungerar alldeles utmärkt som bas i en Chili Dog med köttfärs som kryddats med bland annat chipotle i adobosås och på toppen lägger vi riven cheddar, silverlök och amerikansk senap.


Chili dogs

4 st

200 g köttfärs
1/2 gul lök, hackad
1 chipotle i adobosås, hackad
1/2 dl chilisauce
1 msk kalvfond
1 tsk chilipulver
salt
peppar
4 korvar
4 korvbröd

Stek köttfärs i stekpanna. Tillsätt lök på slutet och fräs med i några minuter. Lägg i chipotle, chilisås, kalvfond och chilipulver. Smaka av med salt och peppar. Stek korven och värm bröden. Lägg ihop och lägg ett par matskedar köttfärs ovanpå. Toppa med riven ost, hackad silverlök och senap.

Chili dog på chorizokryddad hjortkorv.

lördag, januari 12, 2013

2007 Brokenwood Semillon Stanleigh Park Vineyard



Det händer inte så ofta att jag dricker Sémillon. Jag tror det var flera år sedan sist men i går till en Fetuccine Milanese var det dags igen. Att det inte blir Sémillon speciellt ofta handlar inte om att jag inte gillar druvan som i början av 1800-talet upptog 90% av Sydafrikas sammanlagda vingårdsareal men där under namnet Wyndruif, utan möjligtvis på tillgången. Just nu finns det 25 viner på Sb som innehåller Sémillon men bara två torra som är gjorda på enbart denna druva.

Brokenwood Wines strax utanför Cessnock i New South Wales, startades 1970 av några advokater som planterade Shiraz och Cabernet Sauvignon-rankor på vad som planerats bli en cricketplan. 1982 utökade man portföljen till att också innehålla vita viner och den första druva man satsade på var Sémillon, eller Hunter Valley Riesling som den också kallats.

Vinet som har en alkoholhalt på bara 10,5%, har en frisk doft av äpple, citron och gula blommor. Syran är hög och i smaken handlar det om äpplekart, lime, vingummi och en aning honung. jag tycker det är utmärkt nu men vinet kommer säkert att bara bli bättre med lagring. Kostar 219 kr på Sb.

Jag dricker vinet till en enkel Fetucchine Milanese men det funkar inte speciellt bra och det borde jag så klart kunnat ha räknat ut. Den utsälkta pastan och det goda vinet förtjänar båda bättre lekkamrater.


Fetucchine Milanese

2 pers

150 g fetucchine
70 g parmaskinka, strimlad
50 g champinjoner, strimlade
5 stora svarta oliver, urkärnade och strimlade
4 körsbärstomater, halverade
en näve grovhackad bladpersilja
1 dl passerade tomater
salt
svartpeppar
olivolja

Koka pastan i saltat vatten. Hetta upp rikligt med olivolja i stekpanna och stek svamp, skinka och oliver några minuter. Tillsätt tomater och fräs vidare ytterligare en minut. Tag bort från värmen och rör i persilja och passerade tomater. Smaka av med salt och peppar. Rör ner allt i den avrunna pastan.

Servera med nyriven parmesan.

Fetucchine Milanese

fredag, januari 11, 2013

2009 Pahlmeyer Merlot


Flytande lyx med 89% Merlot och 11% Cabernet Sauvignon från Pahlmeyer där den största delen av druvorna kommer från den egna, 29 ha stora vingården Waters Ranch på Atlas Peak. Waters Ranch planterades 1999 med Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot och Chardonnay.

Vi tycker vansinnigt mycket om detta mycket mjuka vin där 80% legat nya franska ekfat i 18 månader. Det doftar väldigt mycket björnbär, vinbär, blåbär och körsbär men här finns också läder, örter och salmiak.

De sent plockade druvorna har gett en koncentrerad smak där också hallon kommit med i bärkompotten tillsammans med mjölkchoklad, mörk choklad och lakrits. Av de 15,2 procenten alkohol märks ingenting. Det är inte särskilt modernt att gilla monsterviner som 2009 Pahlmeyer Merlot men jag älskar det!

Men... smakar det så kostar det och med lärarlönen blir det inte så många flaskor att lägga i källaren. Vinet finns i beställningssortimentet på Sb (Divine importerar) och kostar 799 kr.

Vi dricker 2009 Pahlmeyer Merlot till en rätt där vi hämtat inspiration från ett recept som publicerades för länge sedan i San Francisco Chronicle men som vi ändrat till nästan oigenkännlighet. Gott blev det och perfekt till vinet som säkert bara blir bättre om det får vila flera år.


Hjort i aubergine 

2 pers

15 g torkad Karl Johansvamp
250 g malet hjortkött
75 g bacon, strimlat
2 msk torkade blåbär
2 msk rött vin
1/2 gul lök, hackad
1 dl brödsmulor
smör
salt
peppar
2 auberginer
2 dl riven cheddar

Lägg blåbär i vin och ställ åt sidan. Lägg svampen i blöt i varmt vatten ca 15 minuter. Dela auberginerna och gröp ur dem.  Hacka grovt det du gröpt ur och spara de urgröpta auberginerna. Krama vattnet ur svampen och stek i smör. Lägg i det hackade aubergineköttet och fortsätt fräsa. Tillsätt löken mot slutet. Ställ åt sidan. Stek hjort och bacon. Blanda i svamp, lök, aubergine, blåbär och bröd. Smaka av med salt och peppar. Fyll auberginerna med köttröran. Lägg på riven ost och gratinera i ugn 200° i ca 20 min. Servera med sallad. 

Hjortfylld aubergine.

söndag, januari 06, 2013

2004 Two Hands Brave Faces

2004 Two Hands Brave Faces

Åter igen har ett vin från Two Hands imponerat så stort att jag vill skriva några rader om det trots att jag fått vinet som present. Egentligen tycker jag att det känns ganska fånigt att recensera privata gåvor här men 2004 Brave Faces är i dag så förbannat bra att om jag druckit det 2012 istället för nu hade det varit där uppe och fightats om att vara årets vinupplevelse. Den utmärkelsen gick istället till 2008 Charles Smith Wines King Coal Stoneridge Wineyard och ni som provat vet vilken kvalitetsnivå jag talar om!

Two Hands som har huvudkontor i Adelaide och vineri i Marananga i Barossa Valley startades 1999 av Michael Twelftree and Richard Mintz och firmans egna vineri byggdes så sent som 2004. Brave Faces från just det året innehåller 70% Shiraz och 30% Grenache. Namnet Brave Faces sägs vara en hyllning till de personer som bevarade gamla Shiraz- och Grenachevingårdar i Barossa under 1980-talet.

Vinet har i dag en mogen, mullig doft men fortfarande med gott om frukt. Här finns både färska och torkade körsbär och vinbär, tillsammans med läder, kryddor och en aning gummi. Smaken är likaså den mogen men härligt fruktig. Här finns blåbär, körsbär och vinbär tillsammans med en aning nyponsoppa och coca-cola!

Michael Twelftree har kallat Brave Faces för "one of the whores of my line up" och vinet är helt sanslöst mitt i prick för min enkla smak. Stort tack till vännerna i Bryssel för denna!

Hjortgryta med potatismos, broccoli och svart vinbärsgelé

tisdag, januari 01, 2013

2008 d'Arenberg Shiraz The Dead Arm


Till årets nyårsmiddag blev det en hel del olika viner. Roligast var nog 2003 Le Cigar Volant från Bonny Doon Vineyard i Santa Cruz som dracks till galet god smörslungad svartrot med pancetta och friterad salvia men vi väljer ändå att istället skriva några rader om The Dead Arm från d'Arenberg i McLaren Vale, strax söder om Adelaide.

Eftersom 2008 måste anses som mycket ungt för d'Arenbergs flaggskepps-shiraz luftar vi vinet i över ett dygn men kan konstatera att det här vinet behöver ännu mera tid för att komma helt till sin rätt. I doften hittar vi mineral, fat, lakrits, vit- och svartpeppar och en hel massa körsbär.

Syran är hög och den saftiga smaken domineras av vinbär men här finns också plommon, björnbär och hallon tillsammans med en hel del kryddor och gott om ganska mjuka tanniner. Trots den långa luftningen lämnar oss vinet ganska oberörda och för 396 kr kan man faktiskt ha betydligt roligare.

Hjortsadel
Maten som jag och Jen förberett till det kraftiga vinet blev dock mycket lyckad. Vi fick med oss en hjortsadel från julfirandet nere i Skåne och lagar den ungefär som om det vore en slottsstek med ansjovis, sirap och ättika. Till detta gjorde vi en smör- och gräddmättad potatispuré och picklade morötter. Mums! 

Hjortsadel, potatispuré, svart vinbärsgelé och picklad morot.