söndag, maj 26, 2013

2011 Rodney Strong Chardonnay Sonoma County


Förra månaden testade vi en Zinfandel från Rodney Strong och  fick då i en kommentar från Korkdragaren tips om att firmans chardonnayvin var bra. Det måste så klart undersökas och då det bara finns en Chardonnay från Rodney Strong i beställningssortimentet var det inte svårt att välja.

Druvorna till Sonoma County Chardonnay kommer från Russian River Valley, Alexander Valley och Sonoma Coast. Det är den enklaste chardonnayvarianten från Rodney Strong och i Sverige kostar en flaska 125 kr.

Hur funkar det då att vara "environmentally friendly", "carbon neutral", "practice sustainable and Fish Friendly Farming" och sälja en flaska i Sverige för 125 kr? Givetvis finns det en hake någonstans men vi märker det inte på innehållet i flaskan.

Det är inte det mest komplexa vin vi druckit och det lider en del när temperaturen stiger men vi blir grymt överraskade av att det billiga vinet är så bra!  Doften är fruktig och frisk med äpple, persika och citrus. Här finns också mineral, champinjoner och smör. I den runda men samtidigt friska smaken hittar vi persika, aprikos  och färska champinjoner tillsammans med smör och vanilj.

Lite mer än hälften av vinet har legat åtta månader på fat och 60% har avrundats med malolaktisk jäsning. Hatten av för Rick Sayre som är vinmakare på Rodney Strong. Han har lyckats väldigt bra och gjort 2011 Rodney Strong Chardonnay Sonoma County till årets hittills största positiva överraskning!

Vi dricker vinet till en förenklad variant på indisk smörkyckling där vi plockar ingrediensidéer från olika hemsidor och olika kockar.

Kyckling makhani

1 dl tjock yoghurt
1 msk citronjuice
1 tsk mald bockhornsklöver
2 + 1 tsk garam masala
1 lagerblad
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk kummin, mortlad
3 krm kajenn
1 grön chili, finhackad
gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
25 g smör
2 tsk honung
400 g krossade tomater
salt
1/2 dl grädde
400 g kycklinglårfiléer, kvartade
neutral olja

Blanda yoghurt med citronjuice, bockhornsklöver, 2 tsk garam masala, 1 krossat lagerblad, spiskummin, kummin, kajenn och chili. Bryn lök utan att den tar färg i lite smör. Lägg i vitlöken och kör vidare i någon minut. Tillsätt krossade tomater och koka ett litet tag, kanske 10-15 minuter med houngen. Lägg i yoghurtmixen och grädde och koka vidare i 5 minuter. Stek under tiden kycklingen i lite olja med 1 tsk garam masala på medelvärme. Tillsätt kyckling och koka vidare. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med ris och/eller naanbröd och koriander.   

Kyckling makhani

söndag, maj 19, 2013

2011 Weingut Josef Jamek Grüner Veltliner Federspiel Ried Achleiten


Tyvärr var det alldeles för länge sedan vi drack någon Grüner Veltliner, den mest odlade druvan i Österrike som upptar över 30% av landets vingårdar. 

Weingut Josef Jamek i Weißenkirchen in der Wachau cirka fem mil nordväst om Wien, är en ny bekantskap för oss. Josef Jamek dog för ett par år sedan men firman drivs fortfarande av Jamek-familjen. Vad jag förstått var firman den första i Wachau som på 1970-talet gick över till att använda rostfria fat. Någon med bättre koll och/eller bättre kunskaper i det tyska språket kanske kan berätta mer om detta. 

Vinet har en fruktig doft med äpple, grape, päron, melon och apelsinzest. Här finns också något odefinierbart från kemhyllan och en aning vitpeppar. I smaken hittar vi päron och apelsin tillsammans med örter och en behaglig grape-bitterhet.

Ett godkänt vin som funkar bra till korv med bröd och surkål men som inte lämnar något djupare intryck. 2011 Weingut Josef Jamek Grüner Veltliner Federspiel Ried Achleiten kostar 189 kr. Jag tror inte att det kommer att tjäna på att lagras. Drick nu!

Efter en lång, härlig eftermiddag med bröllop på Millesgården
passar det perfekt med korv & bröd, surkål och en liten potatissallad.

lördag, maj 18, 2013

2005 Ojai Syrah White Hawk Vineyard

2005 Ojai Syrah White Hawk Vineyard

Det var tre år sedan vi senast drog korken ur en 2005 Syrah White Hawk Vineyard från Ojai. Vi tyckte om vinet då men även om jag brukar vara svag för ung Syrah håller jag vinet som ännu bättre i dag när alla bitar sitter ännu mera på plats än de gjorde då.

Doften domineras av mörka bär. Vi hittar blåbär, bjärnbär och svarta vinbär. För tre år sedan tyckte vi att det fanns toner av svartpeppar i vinet men nu har det ersatts av den vita varianten. Dessutom finns här en ton av blyerts.

De få tanniner vi hittade förra gången har reducerats ytterligare och nu återstår endast en förnimmelse. Blåbär och björnbär finns det dock massor av i smaken tillsammans med en angenäm eukalyptuston.

Ojai 2005 White Hawk Syrah har fortfarande flera år framför sig med god hälsa och det finns bara en anledning att dricka det nu. Det är så förbannat gott!

Det går inte att köpa 2005:an på Sb men däremot har Divine precis introducerat 2008:an i beställningssortimentet. Priset ligger på 375 kr och det är bara 6 kr mer än vad jag betalade när jag köpte årgång 2005 i mars för tre år sedan.

Vi dricker läckerheten till vinvänlig hjortragu med potatisgnocchi och det fungerar utmärkt. Receptet till hjortragun är ganska likt ett av recepten på Sb:s hemsida men där handlar det om lamm istället för viltkött.

Gnocchi med hjortragu.

söndag, maj 12, 2013

2008 Clairault Chardonnay Estate

2008 Clairault Chardonnay Estate

Det var två år sedan vi senast provade denna 2008:a från Clairault i Margaret River och frågan är så klart om det hänt något positivt efter två år på rygg. Det har det och vi tycker ännu bättre om det här vinet nu än vad vi gjorde i maj 2011. Den största skillnaden jämfört med då är att faten nu känns mer integrerade.

Vi börjar middagen med en förrätt som vi lagar mest på prov för eventuellt framtida bruk. Vi räknar inte alls med att det ska fungera att dricka 2008 Clairault Chardonnay Estate till den ugnsgrillade sparrisen men testar ända med ett litet glas och blir förvånade. Det är kanske inte mitt i prick men fel blir det inte. För det får vi nog tacka pankosmulorna som stekts i olja med sardeller och vitlök.

Ugnsgrillad sparris med pankosmulor.
Men det är till huvudrätten som vi valt Chardonnay från Western Australia. Vi steker laxfjärilar, hackar ihop en salsa verde och gör ett plantainmos som vi hittat recepet till i Marcus Samuelssons fina bok New American Table. Vi har gjort moset med matbananer, eller kokbanan som verkar vara det svenska samlingsnamnet och palsternacka förut och det funkar lika bra till kött som till fisk.


Tillbaks till vinet: I doften hittar vi gott om fat. Vinet har legat på 33% nya franska fat men jag vet inte hur länge. Här finns ananas, vaniljsås, nötter och diverse citrus, bland annat citronvand.

Citrus återkommer i smaken både i form av citron och apelsin, liksom ananas, nöt och fat. Här finns en hel del tropiska toner och hela paketet hålls ihop av en härlig syra.Vi tycker denna chard är ett härligt vin men gillar du inte stilen med rejäl fatbehandling ska du nog akta dig. 2008 Clairault Chardonnay Estate finns fortfarande på Sb och kostar 249 kr. Jag tycker inte att det finns anledning att skynda sig att dricka upp det här vinet. Det klarar säker ytterligare 5 år i källaren.

Plantainmos

2-4 pers

olivolja
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 kanelstång
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tesked mortlad kummin
1 dl kokosmjölk
1 dl vispgrädde
1 msk honung
1 dl vatten
2 plantains, skalad och skuren i bitar
1 medelstor palsternacka, skalad och skuren i bitar
1/2 msk smör
salt
peppar
muskotnöt

Fräs löken mjuk i oljan. Sätt i vilöken precis mot slutet. Häll i grädde, kokosmjölk, kanel, gurkmeja, kummin, honung och vatten och koka upp. Tillsätt plantains och palsternacka. Sjud i ca 20 min. SIla men spara spadet. Stöt med potatisstöt. Moset ska vara ganska grovt. Häll i någon dl kokspad och rör om. Smaka av med salt, peppar och nyriven muskot. 

Receptet kommer från boken New American Table av Marcus Samuelsson.

Laxfjäril med salsa verde och plantainmos.

lördag, maj 11, 2013

2011 Ravenswood Zinfandel Vintner's Blend


Det var länge sedan vi senast drack denna enkla zin från Ravenswood i Sonoma Valley. Faktum är att senaste årgången vi provade var 2007 och det var tre år sedan. Men nu är det dags igen för vinet jag hävdat är min favorit bland de billiga Zinfandels som finns i massor av Sb-butiker runt om i landet.  2011 Ravenswood Old Vine Zinfandel Vintners Blend kostar 99 kr.

Det första vi konstaterar är att Ravenswoods enklaste zin levererar vad vi behöver till våra kryddiga hamburgare men något stort vin är det så klart inte. Men Joel Petersons team har åstadkommit ett Zinfandel som inte blir en sötsliskig parodi som så många andra viner på zinfandeldruvan i de lägre prisklasserna. Det har man bland annat gjort genom att blanda 75% Zinfandel med 16% Petite Sirah, 6% Syrah och 3% "mixed blacks" och vi misstänker att druvorna skördats relativt tidigt. Vinet har fått ligga 10 månader på franska ekfat (35% nya). Alkoholhalten är i sammanhanget låga 13,5%.

I doften finns det både röda och mörka körsbär, björnbär och blåbär. Vinet har en jordig ton med blandade örter, bland annat mynta och vi hittar också lite gräddig kola.

I den något söta smaken återkommer björnbär, körsbär och mynta. Här finns också choklad och lite peppar. Vinet är mjukt men saknar inte helt tanniner.

Vi dricker 2011 Ravenswood Zinfandel Vintners Blend till dubbla cheeseburgare där vi gjorde köttpuckarna genom att blanda 50% malen högrev med 50% underbar chorizo från Korvhantverk Stockholm. Tillbehör blev bland annat karameliserad lök och en rökig bbq-sås.

Att påstå att Vinters Blend är den bästa av de billiga Zinfandels som finns på Sb vågar jag inte. Jag har helt enkelt inte tillräcklig koll. Däremot vet jag att jag tycker mycket bättre om den här än de viner från konkurrenterna som jag provat i aktuella årgångar. Jag kommer därför att fortstätta rekommendera Ravenswood Vintners Blend om någon frågar.


Hamburgare på hälften högrev och hälften chorizo.

fredag, maj 10, 2013

2012 Juliusspital Silvaner Kabinett Trocken


Silvaner står för 40 % av druvodlingen hos Juliusspital från staden Würzburg som är huvudstad i nedre Franken. Kabinett Trocken är firmans enklaste vin på denna druva och det finns att tillgå i ganska många Sb-butiker runt om i Sverige. Priset ligger på 119 kr och det är enkelt att förstå varför  vinet fått så pass bra omdömen i den svenska pressen. Det är nämligen riktigt gott!

Vinet har en doft av päronkart och piggelin. Här finns citron och marmeladkulor och en kryddig, mineralrik ton. Dessutom får jag en förnimmelse av rök och/eller fat men jag är osäker. Vad jag vet har vinet inte legat på ekfat utan enbart på rostfria.

I munnen får vi en frisk men aningen fet känsla och lite sprattel på tungan. Här finns citron, apelsin och ananas tillsammans med mineral och gröna örter.

De gröna tonerna gifter sig fint med den sparrispesto vi gör på färsk sparris och serverar med lyxig taglioni. Men är det inte lite tokigt att sparrisen från Ungern som ligger förpackad i 250 grams buntar kostar 60 kr kilot! Hur går det ihop sig?


Sparrispesto

2-3 pers

250 g färsk grön sparris
1 kruka basilika
1 msk pressad citron
0,75 dl nyriven parmesan
1/2 dl olivolja
salt
peppar

Bryt av den understa delen på varje sparrisstjälk. Hacka sparrisen och kör i blender, matberedare eller med stavmixer. Grovhacka bladen från basilikaplantan. Tillsätt dessa, olja, parmesan och citronjos och smaka av med salt och peppar. Servera till pasta med nyriven parmesan.

Originalrecept från Food & Wine.

Taglioni med sparrispesto

onsdag, maj 01, 2013

2011 Charles Smith Wines Syrah Boom Boom!


George Motz är en man med stora polisonger som älskar hamburgare. Mest omtalad är han kanske än så länge för boken Hamburger America men just nu sänds serien Burger Land på Travel Channel där George ska testa sig igenom USA i jakt på goda hamburgare. I första avsnittet får vi bland annat följa med till Marty's i Los Angeles som funnits sedan 1955 och som skapat The Combo. Burgare och korv i ett!

Eftersom jag känner mig extra hungrig och har både korv och fet högrev hemma bestämmer jag mig för att testa. Visserligen använder jag inte samma tillbehör och korven är inte "all beef" som i originalet utan lamm-merguez från Taylors & Jones men lite onödigt känns det att kombinera de två. helheten blir helt enkelt inte dubbelt så bra som delarna...

Men mätt blir jag och burgaren med mycket kryddor från korven funkar mycket bra till Boom Boom! från Charles Smith i Washington. Med tanke på att vinet som importeras av Handpicked bara kostar 129 kr håller jag det sedan länge som en favorit. Boom Boom! är inte något stort vin men är man ute efter en generös, enkel Syrah med extra allt har man hittat rätt.


Doften är tät med björnbär och svart vinbärsgelé. Här finns kryddor, örter och nyklippt gräsmatta. Dessutom choklad, rejält med vanilj och fat.

Samma saker återkommer i smaken men gelén är mera paj och lite hallon har tillkommit. Vinet har en liten, liten aning tanniner.

Enkelt, gott och utan några speciella krusiduller. Boom, Boom! kommer att fortsätta vara min favorit i det här segmentet.  

The Combo