söndag, mars 31, 2013

2010 Two Hands Grenache Yesterday's Hero

.
2010 Two Hands Grenache Yesterday's Hero

Jen tycker att vi dricker alldeles för lite Grenache och det är svårt att inte hålla med. Därför plockar vi fram Yesterday's Hero från Two Hands som våra goda vänner i Bryssel försett oss med. Two Hands i Barossa har seglat upp som något av en favorit efter fullträffar med 2003 the Bull and the Bear och 2004 Brave Faces. De båda var blends som fått vila ut ordentligt men Yesterdays Hero handlar om 100% Grenache och James Halliday som ger vinet högt betyg rekommenderar att det ska ligga på rygg ytterligare något år. Men vi har inte tid att vänta och häller vinet på karaff några timmar.

Druvorna till Yesterday's Hero kommer från tre olika vingårdar där rankorna är mellan 35 och 80 år gamla. Ungerfär 25% hela klasar har hängt med i jäsningen och sedan har vinet legat 14 månader på begagnade franska ekfat. Detta har lett fram till en alkoholhalt på 14,8% som knappt märks alls och en ganska komplex doft där röda bär dominerar. Framför allt tänker vi på röda vinbär, körsbär och hallon men här finns också mörkare bär som blåbär tillsammans med kryddor, choklad, vanilj och rått kött.

Vinet är mycket saftigt med smak av jordgubbar, svarta vinbär och körsbär. Också här finns det en hel del kryddor och choklad. Smaskens!

Grillad svartkyckling
Vi dricker Yesterday's Hero till fransk svartkyckling som är en ny bekantskap jag gjort på vårt närmsta Ica Maxi. Fågeln har fått växa långsamt och är vid tiden för slakt 2-3 gånger äldre än den genomsnittliga svenska kycklingen. Innan fågeln tar plats i ugnen stoppar vi citron, chili och örter i den och penslar med smält kryddsmör. En timme senare är köttet mycket saftigt och smakrikt och skinnet härligt knaprigt.

Till detta gör vi en potatissallad på sparrispotatis, ugnsbakade tomater och soltorkade diton, bladpersilja, bacon och buffelmozzarella. 

Maten fungerar utan anmärkning till vinet men något förvånande blir det ännu bättre till mörk choklad med Serranochile från Mast Brothers.

Galet god mörk choklad med chile från Mast Brothers i Brooklyn.

Grillad svartkyckling med potatissallad

fredag, mars 29, 2013

2007 Ojai Syrah Presidio Vineyard


I nördiga hamburgerkretsar har Yummy Potato Rolls blivit något av en snackis den senaste tiden. Jen och jag har provat de goda bröden när hamburgare.org arrangerade Bun Meat Bun i Flippin' Burgers lokal på Kungsholms strand i februari men nu var det dags att stoppa våra egna köttpuckar i de omtalade bröden.

Jag tog bilen till Midsommarvägen 12 i Midsommarkransen för lägga vantarna på potatisfrallorna som säljs frysta i 12-pack för 120 kr. Har man inte möjlighet att ta sig till Midsommarkransen går det också att köpa bröden på postorder från USAGodis.se. Där kostar fyra färska bröd 35 kr + 29 kr i frakt.

Yummy Potato Rolls
Hur står då dessa bröd sig i jämförelse med den enda konkurrenten (som jag känner till) Magnus Johansson? Bra faktiskt men våra bröd var ganska hårt gräddade och jag misstänker att det var detta som gjorde dem aningen torra och minskade förmågan att suga upp köttsafterna. Men det är inget snack om att det är hög klass på bullarna från Midsommarkransen och om man bor utanför Stockholm och vill ha "riktiga" bröd till sina hamburgare är det perfekt att kunna beställa Yummy Potato Rolls på postorder. Hemma hos oss är det dock fortfarande Magnus Johanssons bröd som regerar!    


Till våra potatisfrallor och högrevspuckar med dubbla skivor fulost blir det Syrah från favoriten Ojai. 2007 gjorde Adam och Helen Tolmach 187 lådor Syrah med druvor från Presidio Vineyard. Vinet är fortfarande ungt och har många år framför sig men gillar man ung Syrah blir det inte mycket bättre än så här.

I vinets doft hittar vi flera sorters bär. Här finns körsbär, björnbär, svarta vinbär och hallon men någon fruktbomb är det ändå inte. Andelen gräs, örter, vanilj, chark och jord är åtminstone lika stor.

I munnen är vinet tuggigt och ganska sött med silkeslena tanniner. Hör finns en svag rökighet tillsammans med smak av hallon, mörka körsbär och björnbär. På toppen av alltihop ligger några drag med svartpepparkvarnen och en antydan om sommarens bbq-fester.

Det här är riktigt, riktigt bra och jag kan bara applådera Adam och Helen Tolmach för att de har gjort det igen. Det finns fortfarande flaskor kvar i Sb:s vänkällarbutiker. 2007 Ojai Syrah Presidio Vineyard kostar 379 kr.

söndag, mars 24, 2013

2010 Foppiano Vineyards Estate Bottled Petite Sirah


Jen vill ha vegetariskt på sin födelsedagsmeny. Det blir bland annat bönburgare där jag gör burgarsmeten av kineybönor och en mindre del kikärtor som adderar en aningen nötaktig, angenäm smak till biffarna.

Till detta provar vi en Petit Sirah från Foppiano Vineyards som ingår i det tillfälliga sortimentet på Sb. Vinet släpptes 1 mars och kostar 139 kronor.

Foppiano från Healdsburg utger sig för att vara något av Petite Sirah-experter men vinet gör oss mest besvikna och det beror inte bara på att innehållet i första flaskan är skadat. Vad det egentligen är som stör har vi svårt att sätta fingret på.

Vinet har en bärig, saftig doft där björnbär dominerar men vi hittar också choklad, vanilj och fat. I smaken handlar det mest om svarta vinbär men mörk björnbär, plommon och choklad finns också med i bilden. Även här är fatlagringen tydlig och det finns gott om tanniner och en liten bitterhet som jag inte uppskattar.

Foppiani Petite Sirah har fått ganska hyfsade omdöme och då vi har en igenkorkad, skadad flaska som ska returneras kanske, kanske vi ger det en chans till.

I veckan som gick var jag på Sheraton och provade vin från Kalifornien. Utbudet var närmast enormt och jag nöjde mig med några nedslag hos diverse importörer. Enjoy Wine & Spirits hade flera viner som överraskade, bland annat från EOS och J Vineyards och Peter Franus-vinerna som importeras av Sundell Selections var ännu bättre än jag föreställt mig.

Det allra bästa vinet jag provade var 2010 Buccella Merlot som Vinopia tar till Sverige och den största besvikelsen var att fantastiska 2011 Boneshaker Zinfandel från Hahn inte kommer hit. Om inte mina försök att övertala importören Oenoforos lyckas...

Ett stort tack till Charlotta Hägge Jacobsson på Wine Institute of California för att jag blev inbjuden i år igen!

söndag, mars 17, 2013

2010 Gnarly Head Old Vine Zin


Några arbetskamrater till Jen har talat varmt om oheliga köttbullar från kokboken Davis Batras inte så tråkiga indiska mat och vi bestämmer oss för att göra något liknande.

Vi började med att byta ut nötköttet mot ekologisk fläskfärs som vi blandade med vårlök och färsk koriander. Istället för att steka bullarna gjorde vi frikadeller som sedan fick en snabb vända i stekpannan. Grädden fick ge plats åt kokosmjölk och då rapporterna talade om att kryddningen var för snäll slängde vi också i en aning chili flakes. Ytterligare en del justeringar kom till och det blev tillslut väldigt smarrigt men receptet hamnar inte här på bloggen förrän vi gjort några sista finjusteringar av mängderna.

Till detta blev det en enkel storsäljande Zinfandel från Gnarly Head i Lodi som jag inte tyckt speciellt bra om tidigare. Trots det överraskar 2010:an med att vara sämre än vad jag kunnat föreställa mig. Här finns allt som kan gå fel i en Zinfandel utan att vinet är defekt. Det enda vi hittar som är OK är doften. Här finns solmogen frukt (plommon), körsbärslikör och lakrits tillsammans med en hel del fat.

Smaken däremot, är vansinnigt syltig och alkoholen (14,5%) helt ointegrerad. Som en rasp i halsen!

Jag vet inte varför jag gett det här vinet så pass många chanser. Kanske för att jag har en svaghet för enkel, solmogen Zinfandel med viss syltighet. Till viss mat finns det inget som kan konkurrera men Gnarly Head Old Vine Zin håller helt enkelt inte måttet. Det mesta av flaskans innehåll hamnar i vasken.

Indiska(?) frikadeller

söndag, mars 10, 2013

2007 Shafer Relentless


2007 Shafer Relentless

Varmrätten som följer morotssalladen och majssoppan blir en repris på brasatan med mynta som jag åt till en australiensisk shiraz för inte så länge sedan. Förra gången var jag ensam men jag tyckte att det blev så pass bra att jag vågar bjuda Jen och vår långväga gäst. Till denna gång har jag bytt ut tagliatelle mot pappardelle och serverar rätten med färsk hackad mynta som ett komplement till den friterade. Eftersom jag inte blev speciellt förtjust i det australiensiska vinet så blev det Kalifornien istället och en blend på 84% Syrah och 16% Petite Sirah från Shafer i Napa Valley.

Namnet Relentless är en hyllning till Shafers vinmakare Elias Fernandez och eftersom vinet är en av mina personliga favoriter kan jag inte annat än att stämma in. Jag handlade 2007 Relentless på Sb i maj 2011 och det kostade då 550 kronor.

Årgång 2007 av detta vin är naturligtvis fortfarande väldigt ungt vilket märks när vi sätter näsorna till och det hade säkert kunnat fortsätta i ryggläge i närmre tio år till.  I den komplexa doften finns både röda jordgubbar och mörka björnbär tillsammans med tobak, läder, örter, kött och kryddor. Mmm, come to daddy!

Smaken är koncentrerad och fruktig med körsbär, vinbär, jordgubbar, örtkryddor och lakrits. Detta är än så länge det bästa jag druckit i år!


 Brasato med mynta och pappardelle. 
Persikopaj
 Vi avslutar middagen med persikopaj och en fantastisk tokajer på druvan Kövérszőlő från  Grof Degenfeld. Inte så söt men det blir jättebra till pajen. Tack till Niklas för denna!

Dessertvinet kom från Grof Degenfeld. 

2010 Seghesio Family Vineyards Pinot Grigio


Jenny och jag drack detta vin från Seghesio för ungefär ett och ett halvt år sedan och tyckte mycket om det. Faktiskt bättre än vad vi gör i dag men det handlar fortfarande om ett bra vin för pengarna. Vinet finns i beställningssortimentet på Sb för 179 kr.

Det är fullt förståeligt att italiensk/amerikanska familjen Seghesio kallar vinet och druvan för dess italienska namn men faktum är att i stilen är det mera franskt än italienskt, mera Ascace än Fruli-Venezia Giulia.

Vi dricker vinet till två rätter. Först en sallad med morötter på två sätt. Dels ugnsrostade, dels hyvlade råa. I salladen finns också avokado och mache och över det hela slår vi en dressing med rostad kummin. Recepet har vi hämtat från Epicurious.com.

En tidigare variant av salladen jag skriver om med 
majsskott istället för machesallat.

 Det fungerar bra med det kryddiga vinet från Seghesio som doftar gråpäron, mineral, honung, grape och mandarin. I smaken finns det gott om citrusfrukter. Främst mandarin och apelsin men också lite bitter pomerans. Vi hittar också champinjoner och mineral.

Den andra rätten vi äter till vinet är en majssoppa med aningen hetta från chipotle som vi serverar med en salsa som också den kommer från Epicurious och som bland annat innehåller rostad majs och avokado. Även till soppan fungerar 2010 Seghesio Family Vineyards Pinot Grigio alldeles utmärkt.



Rostad majs-salsa

4 pers

4 dl frusna majskorn, tinade
olivolja
salt och peppar
1 msk hackad rödlök
1 jalapeno utan kärnor och mellanväggar, hackad
2 msk hackad koriander
1 lime, zest och juice
1 avokado, hackad i ganska grova bitar

Sätt ugnen på 225°. Lägg bakplåtspapper på en plåt och sprid ut majskornen. Rosta i 20 minuter. Majskornen ska få ordentlig färg. Ta ut plåten och låt svalna. Blanda altt och rör sist försiktigt ner avokadon.

Majssoppa med rostad majs-salsa.

lördag, mars 09, 2013

2009 Balassa Furmint Szent Tamás


Det är inte ofta vi dricker vin från Ungern och när det skett har det uteslutande varit söta viner. Dagens vin som är gjort på druvan Furmint som ofta används i de söta vinerna från Tokaj, beställer vi efter rekommendation av Niklas och beslutar oss för att testa det till ugnsbakad bergtunga med hollandaise.

Det visade sig fungera utmärkt!  2009 Balassa Furmint Szent Tamás är ett elegant fräscht vin med fin fyllighet. Doften är ganska blommig med honung, ananas, vanilj, apelsin och fat. Faten återkommer när vi smakar men är i mycket fin balans med tropiska frukter, äpple, honung och champinjoner.

Bakom vinet står före detta biologiläraren István Balassa som producerar vin i ganska små volymer. Läs mer om István hos Wine Virtuoso.

Jen och jag tackar Niklas för tipset! Balassa Furmint Szent Tamás finns i beställningssortimentet på Sb för 259 kr.

Bergtunga med hollandaise.

söndag, mars 03, 2013

2010 First Drop Mother's Milk Shiraz


Det är ganska svårt att ta vin med den här typen av etikett på riktigt allvar men First Drop i Williamstown några mil nordost om Adelaide, verkar inte riktigt ha enats om någon speciell linje. Firmans etiketter är en vild fauna och alla ser verkligen inte ut att komma från någon som är helt seriös.

Men First Drops Matt Gant och John Retsas är mycket seriösa trots att de varken har egna vingårdar eller eget vineri. De gör vin på flera olika druvor men om man hör hemma i Barossa Valley är det så klart Shiraz som är nummer ett och First Drop gör flera varianter. I beställningssortimentet på Sb finns till exempel just nu 2008 The Cream för 579 kr. Mothers Milk som kom som tillfällig nyhet 1 februari kostade 159 kr men är i det närmaste slutsåld.

Det gör mig inte så mycket för jag hade ändå inte tänkt köpa fler flaskor. Jag gillade helt enkelt inte Mothers Milk med sin ganska torra frukt.

Vinets doft domineras av mörka, nästan svarta körsbär, björnbär och cassis. Här finns en gräsig, örtig ton och en hel del fat.

Det finns ganska gott om tanniner i Mothers Milk. Även i smaken handlar det om mörka bär som blåbär och körsbär. Här finns också mörk choklad, örter och fat.

Vinet funkar bra till pastan men när maten är uppäten blir det bara en liten sipp till av vinet. Roligare än så var det inte...


Högrevs-brasato med mynta

2-3 pers
6-700 g högrev
10 + 10 stjälkar mynta
37,5 cl rött vin
400 g konserverade hela tomater
salt
peppar
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
olja

DAG 1: Skär högreven i grytbitar. Lägg i påse tillsammans med 10 myntastjälkar och häll på vinet. Salta och peppra. Låt stå i kylskåpet över natten.

DAG 2: Sätt ugnen på 150°. Ta köttet ur påsen men spara marinaden. Kasta myntastjälkarna. Torka av köttet med papper och stek i olja på medelvärme i omgångar tills det fått färg runtom. Lägg köttet i en gryta och häll på vinet och tomaterna. Koka upp och ställ in i ugn. Koka köttet i ugnen 2-2,5 h eller tills köttet är riktigt mört. Ta ur köttet och koka ner vinet (om det finns något kvar) tills någon dl återstår. Strimla köttet med hjälp av två gafflar och lägg tillbaka det i grytan. Smaka av med salt och peppar. Plocka myntabladen från nya stjälkar. Koka pasta (pappardelle, eller tagliatelle). Hetta upp ett par msk olja i en kastrull och fräs vitlöken i en halv minut. Tillsätt myntablad och fritera dem i ca 10 sekunder. Blanda olja, vitlök och mynta med pasta och köttet. Servera med nyriven parmesan och svartpeppar. Galet gott!

Receptet kommer från Food & Wine.      

Brasato med mynta och tagliatelle

lördag, mars 02, 2013

2011 Sokol Blosser Delinea 300 Pinot Noir


Vad dricker man för vin till Corn dogs? Jag har ingen aning men bestämmer mig för att prova med Delinea 300 från Sokol Blosser som släpptes på Sb 1 mars till det facila priset av 99 kr.

Vinets namn kommer delvis från de 300 fot över havet där Dundee Hills vulkaniska jord möter de finkorniga avlagringar som uppstod för 15 000 år sedan när en stor flod flöt fram över denna del av Oregon och där det idag odlas Pinot Noir.

Det går inte att läsa ett enda ord om Delinea 300 på Sokol Blossers hemsida. Vinet har istället fått en ganska innehålls- och meningslös egen hemsida. Jag har svårt att förstå vitsen med det. Däremot gillar jag Delinea 300 som har en kryddig, fruktig doft med körsbär och hallon. Här finns också en trevlig antydan om rökt kött.  Hallon, körsbär och kryddor återkommer i smaken tillsammans med antydningar om fatlagringen.

Hur gick det då med kombinationen Pinot Noir - corn dogs?  Jodå! Det är knappast så att korven förhöjer smaken på vinet eller tvärtom men någon kollision mellan vin och frankfurter blev det inte.

Corn dogs är förresten galet trevligt, men välj en god Frankfurter istället för billig skräpkorv!


Corn dogs

4 st

4 Frankfurter-korvar
4 bambu grillspett
1, 25 dl majsmjöl
1, 25 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1 litet ägg
1, 25 dl mjölk

Blanda allt utom korvar och grillspett och vispa tills du har en jämn smet. Torka av korvarna med hushållspapper och stick in bambugrillspett. Täck korvarna med majssmeten och fritera 4-5 minuter i 170-gradig olja. Servera med senap och chili sauce.


Corn dog med creamed corn och guacamole. Senap och chili sauce
serverades separat men är helt livsviktiga!