Anpassad sökning

lördag, december 15, 2012

2010 Ridge Chardonnay Estate


Jag tror inte att det här kommer att bli det sista vinet vi dricker under vintern av de "nya" årgångarna från Ridge Vineyards som kommit till Sb. Monte Bello är dock för dyr för att jag ska öppna en flaska och testa om och hur många flaskor som ska inhandlas men firmans andra cab, 2009 Cabernet Sauvignon Estate som pålitliga Frankofilen har smakat är både Jen och jag mycket nyfikna på.

Ridge Chardonnay Estate brukar vara ett pålitligt kort och årgång 2010 är inget undantag men känns just nu ganska knuten och ett eller ett par år i källaren kommer säkert gära stor skillnad. Trots detta kan vi inte låta bli att bli hänförda av vinmakare Eric Baughers skapelse som doftar apelsin och citron, äpple och äpplepaj, päron och ananas, mineral och kryddor.

Ridge är alltid noga med att beskriva hur de gjort sina viner och lagringen av 1010 Estate Chard har enligt importören Vinunics hemsida gått till så här:  "Vinet har lagrats 12 månader på 10% ny, 11% ett år gamla, 15% två år gamla, 64% tre- och fyra år gamla ekfat varav 88% är lufttorkad amerikansk ek och 12% fransk ek. Vinet fick sedan ligga med jästfällning ytterligare 5 månader, 1/3 på gamla ekfat och 2/3 i ståltank."

Vinet har en frisk smak med citrus, äpple, smör och mineral men är som sagt ganska knutet. Det finns fortfarande flaskor kvar på Sb och de kostar 295 kr.

Vi dricker 2010 Ridge Chardonnay Estate till bergtunga med brynt saffanssmör, champinjoner och rostad mandel. Mums!

Bergtunga från Öresund, kokt potatis, brynt smör med saffran, champinjoner,
purjo och zuccini
.

söndag, december 09, 2012

2010 Ridge Lytton Springs


Eftersom det funkade så bra att dricka unga 2010 Geyserville för ett par veckor sedan och Sb-butiken på Regeringsgatan tagit in en ny laddning med zinfandelblandningen Lytton Springs från Ridge Vineyards slår jag till direkt.

Det visar sig dock att 2010 Lytton Springs inte är lika lättillgängligt som Geyserville och även dag två känns det som om det finns potential för mer. För den med uthållighet finns det all anledning att ge vinet åtminstone ett par år på rygg.

Lytton Springs från 2010 består av 67% Zinfandel, 23% Petite Sirah, 7% Carignane och 3% Mataro. Vinet har legat 14 månader på lufttorkade amerikanska ekfat där 20% var nya. Alkoholhalten har hamnat på 14, 4%.

I doften handlar det om björnbär, röda körsbär en hel drös med kryddor och örter, mörk choklad och jordgubbstuggummi. Dessutom finns här en omistlig ton av äpplejuice.

I smaken återkommer björnbären som nu har fått sällskap av plommon och choklad. Tanninerna är tuggiga och mjuka.

Väldigt gott men vinet känns något knutet och bör ha ännu bättre dagar framför sig. Köp och lagra! Det finns fortfarande flaskor kvar på Sb. Kostar 289 kr, precis som Geyserville.

Jag dricker 2010 Lytton Springs över två dagar. Första dagen till hamburgare med hög fetthalt på amerikansk högrev. Burgarna toppas med bland annat bacon, engelsk cheddar och färsk jalapeño och blir väldigt goda. Det kommer knappast som någon överraskning att burgarna fungerar bra till Lytton Springs.

Hamburgare på fet amerikansk högrev med bacon och cheddar.

















Andra dagen blir det tex-mex fest och jag gör nachos med färsk chorizo och ett mos på kidneybönor. Givetvis massvis av smält cheddar ovanpå chipsen och tillslut några klickar crème fraiche med lime och hackad koriander. Jag håller medvetet nere på hettan för att det inte ska krocka med vinet och den enda chili jag använder är en aning chilipulver och några jalapeños. Kladdigt? Visst! Gott? Japp!



Nachos med chorizo och kidneybönor


4 pers

2 msk olja 
180-200 g färsk chorizo (2 korvar)
1/2 tsk kummin
1 tsk hackad vitlök
2 tsk mexikansk oregano
200 g konserverade, förkokta kidneybönor med spad  (det blir så klart ännu bättre att koka egna)
1/2 msk chilipulver
salt
majs-tortillachips
2-4 jalapeños (beroende på hur starkt du vill ha det), utan kärnor och mellanväggar, hackade
1/2 silverlök, tunnt skivad
6 dl riven cheddar
1 dl crème fraîche
1/2 msk limejuice
1-2 dl grovhackad färsk koriander

Blanda crème fraîche med limejuice. Ställ i kyl.

Rosta kummin i torr stekpanna och mortla. Dra skinnet av korven och hacka köttet något. Stek i någon msk neutral olja tillsammans med kummin, oregano och mot slutet också vitlök.. Skeda ur köttet och låt rinna av på hushållspapper. Tillsätt ytterligare lite olja och hetta upp bönorna. Mosa dem med potatisstöt eller liknande och tillsätt chilipulver. Smaka av med salt.

Lägg ut chipsen på tallrikar (om du har microvågsugn) eller på ugnsfasta fat. Toppa varje chips med ungefär 1/3 tsk bönmos och 1/2 tsk chorizo. Strö över jalapeño, lökringar och rejält med ost. Kör i microvågsugn eller gratinera i vanlig ugn 200° tills osten smält. Klicka på lite crème fraîche och strö över koriander. Servera.


Nachos med chorizo och kidneybönor.

fredag, december 07, 2012

2010 Melville Syrah Estate Verna's


Melville Vineyards and Winery, strax utanför Lompoc i de västra delarna av Santa Ynez Valley behöver knappast någon närmare presentation. De flesta som gillar vin från Kalifornien har redan hört berättelsen om Ron Melville och vinmakargeniet Greg Brewer som slog sig ihop för att göra vin på druvor från Borgogne och norra Rhône.   

Druvorna till det här vinet kommer från Melvilles egen 40 ha stora Verna's Vineyard i Cat Cannyon strax norr om Los Alamos. 40% av druvorna fick sitta kvar på klasarna under jäsningen och vinet har legat 8 månader på neutrala franska fat. Det har gett ett ovanligt lätt och läckert, nästan Pinot-liknande vin.

I doften finns det körsbär och vinbär tillsammans med aningen vitpeppar, örter och chark. Initialt är smaken ganska gles men med luft förbättras detta. Även i smaken finns det gott om körsbär men också mörkare bär som björnbär. Alkoholhalten på 14,9% är i dagsläget ett problem, men inte något stort sådant.

Totalt gjordes 2487 lådor och vinet finns i beställningssortimentet där det kostar 259 kr. Ett bra pris för en annorlunda men mycket läcker cali-syrah som jag först drack till t-ben med bea men som räckte till både en och två middagar till. Fast då krävdes en del självkontroll...

T-bone steak, bea och haricots verts. Pommes fick inte plats på bilden.

söndag, december 02, 2012

2010 Ridge Geyserville


Jag hade egentligen tänkt mig att vi skulle dricka Lytton Springs till vår högrevsgryta med sötpotatis och sviskon förra veckan men det var tydligen fler resonerat på samma sätt och på Regeringsgatan fanns det inte en enda flaska från Ridge med med zinfandeldruvor från Dry Creek Valley. Istället fick vi göra ett litet hopp in i Alexander Valley och greppa en flaska 2010 Geyserville för 289 kr. Det är förresten samma pris som Lytton Springs.

2010 Geyserville är en blandning med 64% Zinfandel, 20% Carignane, 12% Petite Sirah, 2% Alicante Bouschet och 2% Mourvedre. Vinet har legat 13 månader på lufttorkade amerikanska ekfat där 10% var nya.

Vi luftar vinet nästan en hel dag. Initialt doftar vinet körsbär och cassis. Så småningom kikar också en hel del  kryddor fram med bland annat nejlikor, mynta och vanilj (räknas vanilj som en krydda?) men dessa håller sig hela tiden lite diskret i bakgrunden. Efter att vinet fått andas ordentligt hittar vi också blåbär.

Smaken är frisk med körsbär och svarta vinbär. Här finns en del mjuka tanniner, ckoklad och salmiak. Allt är i god balans och de 14,3 procenten alkohol är fint integrerade.Givetvis är det tidigt att dricka 2010 Geyserville redan nu men för den som är sugen på en elegant zin finns det inte någon större anledning att vänta. Vinet funkar mycket bra redan nu men för den som har tid kommer ett antal år i källaren inte att skada.

Vinet fungerar utmärkt tillsammans med vår gryta som är baserat på ett påstått columbianskt recept. Vi avviker dock från originalet och tillsätter bland annat grädde och resultatet blir mycket, mycket tillfredsställande.


Högrevsgryta med sötpotatis och sviskon

4 pers

1/2 kg högrev
olja
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk hela tomater
2 dl grädde
1/2 dl rött vin
2 kryddnejlokor
1 lagerblad
1 kanelstång
1 sötpotatis, tärnad
10 sviskon
salt
peppar
hackad bladpersilja

Skär högreven i ganska grova bitar. Bryn i olja och ställ åt sidan. Mjuka upp löken tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlöken på slutet, ca 1/2 minut. Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på tomater, grädde, vin och kryddorna. Koka långsamt i ca 2 timmar. Tillsätt sedan sötpotatis och sviskon och koka vidare i ca 45 minuter. Salta och peppra och strö över persilja.


Högrevsgryta med sötpotatis och sviskon.