Anpassad sökning

lördag, november 17, 2012

2010 Calera Pinot Noir Central Coast


Josh Jensen och hans Calera i Hollister en bit söder om San Francisco firar 35-årsjubileum med sin 2010 Pinot Noir från olika vingårdar i Central Coast AVA. Nästan hälten av druvorna (44%) till denna årgång kommer från Laetitia Vineyard i San Luis Obispo County och resten från 5 andra vingårdar i fem olika countys.

Sommaren 2010 var ovanligt sval och druvorna mognade långsamt och ojämt. Vinet har inte filtrerats och det fick ligga 10 månader på franska ekfat (10% nya). Alkoholhalten ligger på 14,9% enligt etiketten. Sb uppger 14,5%.

Oavsett vilket som är rätt är det inte speciellt snyggt gjort. Här finns nämligen en hel del alkoholhetta och ovanpå det smakar vinet en aning bittert.

I doften hittar vi jordgubbar, körsbär och björnbär tillsammans med vanilj, choklad och någon krydda vi inte kan enas om men jag tror det närmast handlar om kinesisk five spice.

Den kryddiga tonen återfinns i smaken tillsammans med körsbär och jordgubbar. Här finns också plommon, eller snarare sviskon.

Ett E eller möjligtvis D enligt grundskolans nya betygsystem. Det innebär alltså godkänt men inte så mycket mer. Calera 2010 kostar 199 kr på Sb.

Vi dricker vinet till tryffellinguine med en ragu vi baserar på farsans hemgjorda och hemrökta viltkorvar. Det blir väldigt, väldigt gott! 

Tryffellinguine med viltkorvsragu.

söndag, november 11, 2012

2010 Restaurang Pontus/Calera Pinot Noir Norwegian Wood


Vi provade tyvärr aldrig Pontus! Edition No 4, en rosé från Cotes du Rhone med namnet Wacky Chicks. Den såldes inte via Sb eftersom kombinationen av namnet och etikettens kyssmunnar enligt monopolet "ger intryck av att alkoholkonsumtion höjer den fysiska eller psykiska förmågan, främjar social eller sexuell framgång eller löser problem som ensamhet eller tristess”.

Norwegian Wood med etikett av Lisa Moroni som tagits fram i samarbete med pinotspecialisterna Calera i Hollister några mil söder om San Francisco, har till skillnad mot Wacky Chicks klarat de knasiga reglera och några flaskor har släppts till beställningssortimentet. Det är bra eftersom Norwegian Wood som gjorts på druvor från olika vingårdar i Central Coast, är ett riktigt trevligt vin. Det har legat tio månader på franska fat där 10 % var nya och resultatet är ett elegant vin med röd frukt och en svagt kryddig ton och närmast perfekt balans. Vi tog inga anteckningar och jag kan därför tyvärr inte närmare gå in på detaljer. Runt bordet kunde vi dock enas om att det var ett riktigt trevligt försök från Pontus! som fungerade alldeles förträffligt ihop med granatäpplesåsen vi serverade till våra gåsbröst men att lägga på 100 kr jämfört med Caleras bas-pinot är lite väl saftigt. Norwegian Wood kostar 299 kr.

Vi valde att servera gåsbröst som ångkokats i flera timmar - och sedan friterats, när vi firade mårtensafton tillsammans med mat och vinglada vänner. Potatisen som stekts i gåsflott och brysselkål med bacon kunde vi inte vara utan och inte Pinot Noir heller.


Vi hade tänkt att prova Norwegian Wood mot Caleras bas-pinot från 2010 (som finns på Sb nu) och 2008. Tyvärr var vår enda flaska 2010 Calera Pinot Noir Central Coast tokkorkad så vi får vänta lite med att uttala oss om den. 2008:an däremot som vi senast provade i början av 2011 var en riktig fröjd med sin mörka och solmogna frukt. Niklas och jag enades om att Norwegian Wood var en vinnare tillsammans med såsen men att Central Coast 2008:an var bäst till hela maträtten.

Middagen avslutades självklart med skånsk äpplekaka och vaniljsås och Niklas bjöd på en fantastisk Aszú Tokaji.

måndag, november 05, 2012

2010 Charles Smith Cabernet Sauvignon Chateau Smith


Trots en förkärlek för viner från Charles Smith i Washington är detta första gången vi dricker Chateau Smith Cabernet Sauvignon här hemma. Vinet kostar 179 kr och finns i beställningssortimentet.

2010 Chateau Smith är ett riktigt bra vin. Inte fantastiskt och initialt ganska knutet men med luft alternativt ett par år i källaren, öppnar det upp fint.

Vinet är en blanding med 95% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot och 1% Malbec. Druvorna är hämtade från fyra vingårdar i Wahluke Slope AVA, Snipes Mountain AVA och Yakima AVA.

I doften hittar vi mörka svarta vinbär, körsbär, björnbär och fat. Vinet har lagrats i franska fat men Charles Smith uppger inte hur stor del som var nya eller hur länge vinet har varit där innan det hälldes på flaskor.

Ungefär samma saker återfinns i smaken och här finns ett rejält lager med tanindamm.

Det är alltså ingen större komplexitet vi talar om men ett saftigt och lättgillat vin med karaktär.



Vi har delar av min familj på middag och lagar gryta på oxkött som vi serverar med potatispuré och haricots verts men vi inleder med ett par glas Cloudy Bay Pelorus som vi testat flera gånger på senste tiden, både till mat och på egen hand. Ett mycket trevligt chardonnaybubbel med citrus, äpple och nougat som för 119 kr är ett av höstens fynd!

lördag, november 03, 2012

2010 Clos du Bois Pinot Noir California


Clos du Bois strax utanför Geyserville, har varit verksamma sedan första halvan av 1970-talet. I början var det Chardonnay och Pinot Noir det handlade om men i dag har det växt och firman gör vin på mer än ett dussin olika druvor.

Clos du Bois hemsida finns det ingen information om detta vin som i Sverige finns i beställningssortimentet och kostar 135 kr.

Vi dricker vinet till en risotto med trattkantareller som kokat i vitt vin, lite bacon och en touch av lakrits.

Clos du Bois Pinot Noir California är inte något elegant vin. Det är snarare rustikt, grovt och bonnigt och vi gillar det. Speciellt förtjusta blir vi av de tydliga lakritstonerna som blir perfekt till vår risotto där en halv stjärnanis fått koka med i buljongen.

Vinet har doft av mörka körsbär ochg hallon. Här finns tydliga spår av fatlagring och en ton av färskt kött och buljong, tillsammans med lakrits.

I smaken hittar vi körsbär och svarta vinbär tillsammans med rostade fat och salmiak. Eftersmaken är ganska kort.

Inte det bästa vi testat men klart godkänt om det är en enkel och rustik man är ute efter.

Årets sista färska trattkantareller?

Svamprisotto med bacon och lakrits

4 pers

1,2 l vatten
3 msk kycklingfond
1/2 stjärnanis
200 g rensad och hackad svamp, t ex trattkantareller
5 msk smör
2 schalottenlök, hackad
2 vitlöksklyftor hackade
3 dl vitt vin
2 skivor bacon, hackade
4 dl arborioris
2,5 dl riven parmesan

Koka upp vatten och fond. Tillsätt stjärnanis och håll varmt. Lägg svampen i en kall stekpanna och ånga bort vätskan. Tillsätt 2 msk smör och fräs några minuter. Tillsätt shalotten och fräs vidare tills denna blir genomskinlig. Tillsätt vitlöken precis på slutet. Häll över en dl vin och sätt på lock. Sjud i ca 5 minuter. Ta sedan av locket, höj värmen och koka bort allt vin. Ställ åt sidan. Smält smör i kastrull. Tillsätt 1 hackad schalottenlök och bacon och fräs under omrörning några minuter. Tillsätt ris och fräs vidare. Fortsätt röra. Häll i resten av vinet och låt det ånga bort. Häll i ca hälften av buljongen och småkoka under omrörning. Tillsätt små mängder buljong efter hand. Sammanlagt ska koktiden ligga runt 20 minuter. Rör sedan ner svampen, parmesan och 2 msk smör.

Svamprisotto