Anpassad sökning

söndag, mars 18, 2012

2004 Giaconda Shiraz Warner Vineyard

2004 Giaconda Shiraz Warner Vineyard

Sommaren 2009 reade Sb ut denna Shiraz från och i går hade det blivit dags att testa. Vi köpte Margherita-pizza och lade på ruccola, prosciutto och mozzarella. Finvin passar nästan alltid bra med pizza...

Bakom Giaconda står Rick Kinzbrunner som utbildade sig på UC Davis och har erfarenhet från vinmakande i Napa Valley, Bordeaux, Nya Zeeland och Australien. 1982 planerade han vinrankor på sin egen mark i nordöstra Victoria och fem år senare kom de första flaskorna ut på marknaden.

2004 Shiraz består av 98% Shiraz och 2% Roussanne. Vinet har legat 20 månader på fat där 60% var nya franska.

Vinet har en frisk, kryddig och fruktig doft där körsbär och svarta vinbär dominerar. Kött och framför allt bacon finns också med liksom salmiak. Inte dumt alls!

För att vara från Australien har vinet en påtagligt hög syra. Balansen är enastående. Även här finns körsbär och svarta vinbär men också torkad frukt som katrinplommon. Tanninerna är mjuka och vi hittar lakrits och en hel del fat.

2004 Giaconda Shiraz Warner Vineyard smakar exklusivt och hantverket är fantastiskt. Här finns både kraft och lätthet. Ändå är det här inte helt min grej. För mycket Europa kanske?

Jag betalade 549 kr i augusti 2009.


Pizza med ruccola, prosciutto och mozzarella

söndag, mars 11, 2012

2006 Dr. Loosen Riesling Beerenauslese

2006 Dr. Loosen Riesling Beerenauslese

En pytte-, pytte-, pytteliten flaska men 187 cl är faktiskt helt perfekt när man är två och vill ha en riktigt söt avslutning på måltiden.

Det var i våras som Sb släppte 120 flaskor bereenauslese från Dr Loosen för 119 kr/styck. Eftersom allt gick åt i ett nafs kom det senare in lite fler flaskor men i dag finns ingenting kvar. Jag hoppas att det i framtiden kan bli vanligare att buteljera sött vin av hög kvalité på kvartsflaskor och jag är ganska övertygad om att det kommer att vara en ekonomiskt lönsam affär.

Premiärårgången för Ernst Loosen Riesling Beerenauslese på kvartsflaska doftar saffran, hjortronsylt, honung och honungsmelon. Trots sin ungdom finns här också en del petroleum.

I smaken hittar vi honung, persika i sockerlag, aprikos och gula russin. Här finns också ganska gott om mineral. Sötman är så klart kladdigt hög men syran härlig.

Vi dricker 2006 Dr. Loosen Riesling Beerenauslese inkokta kryddiga päron med glass, vispad grädde och lite chokladrasp. Mmmm...

Red Scream and Riesling har också provat.

Inkokta kryddiga Williamspäron med vaniljglass, vispad grädde och choklad 

2010 Charles Smith Wines Riesling Kung Fu Girl


För ungefär ett år sedan när jag skrev om förra årgången av Kung Fu Girl nämnde jag att Ancient Lake District där druvorna till vinet odlas, var på gång att ansöka om AVA-status. Jag känner inte till vad som hänt sedan dess förutom att området fortfarande tillhör Columbia Valley AVA.

Jämfört med 2009:an har priset på Kung Fu Girl höjts något och aktuell årgång på Sb kostar 119 kr. En ytterligare skillnad är att vi upplever att vinet har högre sötma än tidigare årgångar. 2010:an är näst intill halvtorr. Syran är dock fortfarande frisk och rund.

De mineraltoner vi hittat tidigare är betydligt svårare att upptäcka i 2010:an. Som kompensation finns här istället ännu mera frukt. I doften hittar vi en hel fruktskål med äpple, päron, anans, melon och blandade citrusfrukter. Lägg också lite päronsplit.

I smaken är det framför allt päron och röda äpplen det handlar om, tillsammans med persika och apelsin.

Kung Fu Girl 2010 är helt klart ett bra vin och det spelar inte i en annan division än tidigare årgångar. Det tävlar i en helt annan sport!

I går drack vi vinet till en risotto som smaksatts med ärtpuré, citronzest, dill och smörstekta champinjoner. Det fungerade utmärkt och sötman från ärtorna mötte fint upp sötman i vinet.

Drick nu eller spara ett par år.

Grön risotto med smörstekta champinjoner och tomat.

lördag, mars 10, 2012

2010 Seghesio Family Vineyards Arneis


Zinfandelspecialisterna Seghesio i Healdsburg, lite mer än en timmes bilfärd från San Francisco har jag skrivit om tidigare här på bloggenI dag har det åter blivit dags att prova ett av familjens vita viner. Senast var det Pino Grigio det handlade om men i dag har turen kommit till den för mig okända druvan Arneis.

Arneis härstammar från Piedmonte där druvan ofta använts för att göra viner på Nebbiolo mjukare och mera lätttillgängliga. Druvan kallas därför även för Barolo Bianco. Arneis betyder ungefär "liten lymmel" vilket anspelar på att druvan anses svår att odla.

Familjen Seghesio som också kommer från Piedmonte, är ensamma om att odla Arneis i Sonoma men druvan odlas också på andra platser i Kalifornien. I Seghesios vingård Keyhole Ranch i Russian River Valley upptar Arneis strax över 2 ha och rankorna planterades 1992.

Efter att ha läst på lite om vinet väljer vi att laga en enkel pastarätt med smörstekta champinjoner, räkor, avokado, ärtor och päron samt aningen röd spansk peppar, gräslök och parmesan. Det hela fungerar utmärkt med vinet som både Jen och jag tycker mycket om.

I doften hittar vi päron, citrondryck, grape, apelsin och mineral. Smaken domineras av päron men här finns också äpple, grape-bitterhet och en kryddig ton. Vi hittar också lite vanilj och en aning restsötma. Munkänslan är ganska fet. Vinet är utmärkt att dricka nu och finns i beställningssortimentet för 179 kr.

Spaghetti med smörstekta champinjoner, räkor, avokado, ärtor och päron
som serveras med röd spansk peppar, gräslök och parmesan. 

söndag, mars 04, 2012

2010 Neudorf Riesling Brightwater


Te Wai Pounamu är maoriernas namn på Nya Zeelands sydö och längst norrut på ön ligger  det endast 300 hektar stora området Nelson där Neudorf håller till sedan 1978 då Judy och Tim Finn planterade sina första druvor.

Firmans bas-chardonnay har flera gånger imponerat på mig men detta är första gången jag provar någon Riesling från firman. Jag blir faktiskt ännu mer imponerad! Det smakar givetvis inte Mosel, Nahe eller Rheingau men även om ingen handskas bättre med druvan än några av de duktigaste tyskarna, gillar jag de ofta lätta vinerna med tropiska toner från nya Zeeland, så länge de har tillräckligt med syra.

2010 Neudorf Riesling Brightwater har doft från alla citrusfrukter man kan tänka sig. Här finns citron, grape, apelsin och lime och något som liknar marmelad. Grönt äpple, persika och ananas har också letat sig in i bilden liksom mineral. Läckert!

I smaken återkommer den kryddiga limen men här finns också päron, grönt äpple och ananas. Vingummi och någon tropisk frukt med mindre syra finns också med men jag kan inte sätta fingret på vilken det är jag tänker på. Vinet har bra, rund syra och aningen restsötma.

Jag gillar Brightwater Riesling som kostar 149 kr och kommer att köpa det igen. Kanske för att servera till samma variant på torskrygg som i går. Det var ett litet försök med bland annat musslor, färsk chorizo och saffran som blev riktigt bra men där mängderna behöver justeras för att receptet ska publiceras här på bloggen. 

Torskrygg med musslor, chorizo och saffran. Serverad med äggnudlar.
Jag vill också passa på att tipsa om ett par utmärkta öl jag provat. Texas Longhorn har fått till en riktig fullträff med sin Philty Phil's som tillverkas av Mohawk Brewery. En jättegod pale ale som passade perfekt till BBQ-ribs. 

Puttin' in hours - en amerkansk pale ale från PangPang Brewery i Hökarängen är dock vinnare denna gång. En fruktbomb som nog inte faller alla på läppen men som jag älskade och vill ha mer av! 

Fantastisk pale ale från Pang Pang i Hökarängen.

Texas Longhorns Philthy Phil's från Mohawk Brewery.







lördag, mars 03, 2012

2008 Kendall-Jackson Cabernet Sauvignon Grand Reserve

2008 Kendall-Jackson Cabernet Sauvignon Grand Reserve 

Efter att ha läst Ray Isles artikel om kraftfulla cab sauv i Food and Wine passar det bra att plocka fram en Sb-nyhet från Kendall-Jackson i Santa Rosa. Visserligen är kanske Grand Reserve inte ett lika stort vin som de Ray Isle skriver om men här finns ändå tillräckligt mycket kraft, ek och en schysst balans som räcker till för att kvala in i samma kategori.

Kendall-Jackson har sedan San Francisco-advokaten Jess Jackson i början av 1970-talet köpte en päron- och valnötsodling i Lakeport vuxit enormt. Man har flera vinerier runt om i Kalifornien men också i Argentina och Chile. Den största orsaken till att detta har blivit möjligt är firmans Vintner's Reserve Chardonnay som varit en av de mest säljande vinerna i USA. 

Grand Reserve ska kvalitetsmässigt ligga ett snäpp över Vintner's Reserve-serien. Druvorna är från firmans egna vingårdar i Sonoma- och en mindre del från Napa County. Enligt Sb är det 99% Cabernet Sauvignon och 1% Malbec i flaskan. Kendall-Jackson själva skriver på sin hemsida att blandningen är 98% Cabernet Sauvignon, 1% Cabernet Franc och 1% Malbec men det finns andra sidor som hävdar att det enbart finns Cabernet Sauvignon i vinet. Handlar det om olika blandningar till olika marknader? Förvirringen ökar ytterligare när etiketten på flaskan som importören Amka klistat på, berättar att alkoholhalten ligger på 14,5% medan Sb hävdar 13,5%. 

Oavsett allt detta har vinet en ganska komplex, fruktig doft med röda körsbär och svarta vinbär. De senare förekommer både i färsk form och som kirsch eller Crème de Cassis. Här finns också choklad och mint och massor av spår från fatlagringen.Vinet har legat 19 månader på fat. 93% var franska och av dessa var 42% nya.  

I munnen är vinet mjukt men med en del sandiga tanniner. Svarta vinbär dominerar tillsammans med mjölkchoklad men även här finns gott om minnen från fatlagringen.

Ett helt OK vin som funkar utmärkt till fredagens lamm-sandwich med myntapesto men som jag inte tror jag kommer att köpa mer av för att lägga undan. Tror dock att det kan bli ett riktigt bra grillvin när den tiden kommer. Vinet finns i Sb:s butiker runt om i landet och kostar 199 kr. 


Lamm-sandwich med myntapesto, avokado och picklad rödlök.

Myntapesto

2 dl myntablad
1/2 dl mandel
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1/2 dl riven parmesan
salt
peppar

Skålla och skala mandeln. Lägg allt utom salt och peppar i en matberedare och pulsera till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.