söndag, oktober 21, 2012

2007 Demencia de Autor Bierzo Demencia


Det är med aningen skräckblandad förtjusning vi smakar Demencia från Bierzo i nordvästra Spanien. Vinet har rykte om sig att vara för mycket av allt och mer påminna om en rökig sydafrikan än om ett bonnigt vin från Bierzo.

Vi dricker vinet till en kraftig och höstig gryta på högrev och tillsammans med maten är Demencia perfekt för oss med sitt "extra allt". När maten är uppäten och vi forstätter att smutta på vinet blir det dock vinets brister uppenbara och vår entusiasm falnar snabbt.

I den kompakta doften finns det massor av ek (16 månader på franska fat), mörk choklad, körsbär, hallon, viol och lakrits. I smaken som är relativt söt hittar vi plommon och katrinplommon tillsammans med svarta vinbär, körsbär och jordgubbar. Chokladen återkommer tillsammans med en aning peppar och eken har hela tiden en framträdande roll. Av den ganska höga alkoholhalten på 14,5% märks inte så mycket när vinet håller sig runt en 18-19° men blir ganska påtaglig när temperaturen stiger. Här finns gott om tuggiga tanniner.

Demencia är inte något oävet over the top-försök men någon favorit kommer det inte att bli. För 349 kr som vinet kostar på Sb kan man hitta bättre viner i liknande stil.

Högrevsgryta in the making.


Höstgryta på högrev     

2 pers

smör
400 g högrev, skuren i grova bitar
1-2 gula lökar, skivade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 rejäl skvätt kalvfond
3 dl rött vin
400 g krossade tomater
2 msk hackad timjan
2 lagerblad
1/2 msk kinesisk soya
1 (liten) palsternacka, halverad och skivad
1 (liten) morot, skuren i slantar
10 små skogschaminjoner
worcestershiresås
salt
peppar
1 dl grovhackad bladpersilja

Bryn köttet i smör. Ta köttet ur grytan och ställ åt sidan. Stek löken på svag värme tills den blir mjuk. Lägg i vitlök och fortsätt fräsa i 30 sekunder. Tillsätt tomatpuré och rosta den någon minut. Häll sedan i vatten, vin, kalvfond och krossade tomater. Tillsätt timjan, lagerblad och soya. Lägg tillbaka köttet och småkoka utan lock i cirka 3 timmar, Tillsätt morot och palsternacka och koka vidare i 20 min innan champinjonerna åker i. Fortsätt sjuda/småkoka i ytterligare cirka 15 min. Smaka av med salt, peppar och worcestershiresås. Strö hackad persilja över grytan och servera med t ex potatismos och någon kokt grönsak. En skiva bröd att suga upp den galet goda såsen är inte heller så dumt.

Höstig gryta på högrev med potatismos och sirapsstekta brysselkål.

lördag, oktober 13, 2012

2010 Dönnhoff Riesling Trocken


Jag har nästan haft dåligt samvete för att vi alldeles för sällan dricker tysk, torr Riesling. Men i går var det äntligen dags för ett Nahe-vin från Weingut Hermann Dönnhoff i Oberhausen. Vinet kostar 155 kr och det finns för närvarande några flaskor kvar i Sb:s vinkällarbutiker i Göteborg och Malmö samt går att beställa via hemsidan.

Vi tänkte dricka vinet till friterade wontons med fläsk och räkor men till förrätt kör vi en kokt variant med stekt ägg och kinesisk gräslök och till det ville vi hellre dricka öl. Bland de öl vi har hemma är det nog ingen som passar mitt i prick men vi satsar på Modus Hoperandi IPA från Ska Brewing Company i Colorado. Antagandet att det inte är det bästa vinet till wontons med ägg stämmer men oj vilket öl! Det är precis så här jag vill att det ska smaka med massor av humle och med ganska markerad beska. Efter att Modus Hoperandi och Decadent förra månaden seglar Ska Brewing upp som en ny favorit!

Modus Hoperandi Från Ska Brewing Company i Colorado.

Receptet till wontons med ägg och kinesisk gräslök har jag hört i P1:s Meny och både Jen och jag tyckte mycket om de små dumplingkuddarna även om jag måste få till vikningen lite bättre nästa gång.

Kokta wonstons med ägg och kinesisk gräslök.

Samma ska gäller de friterade varianterna med räkor och fläskkött vi åt som huvudrätt med sauterad spetskål med aningen färsk chili och en sås på chilipasta, ingefära, lime, soya och ostronsås. Mycket, mycket gott och det syrarika vinet fungerade jättebra till maten.

2010 Dönnhoff Riesling Trocken doftar mineral, citrus, melon och musselskal. I smaken hittar vi citruszest, gröna äpplen, grape, honung och mineral. Ett mycket trevligt vin med ett i sammanhanget löjligt lågt pris, även om det inte är den mest komplexa Riesling vi druckit.

Friterade wontons med fläskkött, räkor, ingefära och vattenkastanj.

söndag, oktober 07, 2012

2004 Cloudy Bay Chardonnay


Cloudy Bay Vineyards i Nya Zeeländska Marlborough startades 1985 och ägs i dag av Moët Hennesy Wine Division. Just nu säljs denna chard från 2004 på Sb för 219 kr och det finns fortfarande gott om flaskor kvar. 

Vi dricker vinet till fiskbiffar på torsk med dill och citronzest i, kokt potatis, kantarellsås, snabbfräst purjo med rostad mandel och tomat.

Vinet funkar förträffligt till maten men precis som 2001:an lider det av en svag beska i eftersmaken. Annans finns det mesta man kan önska sig på plats. Syran är hög och faten fint integrerade.

I doften finns citrus, ananas och gula blommor tillsammans med gräs och svamp. Ungefär samma saker återkommer i smaken men citrustonerna innehåller också söt mogen apelsin.

Faten finns hela tiden närvarande och i smaken finns en del rökighet.

Cloudy Bay 2004 är inte något fantastiskt vin men vi kan ändå inte låta bli att tycka om det! 

Torskbiff med svampsås och snabbfräst purjo med rostad mandel och tomat.