söndag, september 30, 2012

2010 Chalkers Crossing Chardonnay Tumbarumba


Chalkers Crossing som startades så sent som 1997, odlar inte några egna chardonnaydruvor. Dessa köps in från de högt belägna och svala vingårdarna i Tumbarumba. 2010 kom samtliga druvor från Maragle Creek Vineyard. 

Vinet kostar 169 kr på Sb och jag tycker att det är riktigt bra. Här finns genomgående bra balans och schysst syra. I doften finns det citronzest, ananas, persika och apelsin. Mieraltonerna är ganska tydliga medan smör- och örttonerna är mer diskreta.

I smaken är det Granny Smith-äpplen som dominerar men här finns också lime, nötter, smör och fat. Vinet har legat 14 månader på franska fat där 25% var nya. Det har inte genomgått malolaktisk jäsning.

Bland annat den friska syran gör att vinet blir ganska mitt i prick till regnbågsöringfilébitar med ett täcke av chream cheese som smaksatts med bland annat citron, dijonsenap, parmesan och rostade cashewnötter och som serveras med puylinser och haricots verts. Vinet funkar utmärkt redan nu men jag kommer lägga undan några flaskor av denna trevliga chard i ett par, tre år.


Regnbågsöring under dijontäcke med cashew

2 pers

300 g filé av regnbågsöring
salt
100 g cream cheese
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl rostade och hackade cashewnötter
1/2-1 dl grovriven parmesan
saft och zest av 1/2 citron
2 tsk dijonsenap
svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Salta laxen och lägg i en ugnsfast form. Blanda cream cheese med övriga ingredienser och smaka av. Bred på fisken och sätt in en termometer. baka i ugn tills fiskens innertemperatur når 50°.


Regnsbågsöringfilé med ett smarrigt täcke av cream cheese på en bädd av
puylinser och haricots verts. Notera speciellt de korslagda i förgrunden!

söndag, september 23, 2012

2008 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Cortina


Cortina är enligt importören Johan Lidby det mest europeiska av Zinfandelvinerna från Seghesio och Wine Advocate skriver att vinet har "Mediterranean style". Är det kanske därför jag inte blir helt övertygad?

Druvorna (100% zin) kommer från två vingårdar i Dry Creek Valley som ger ganska låg avkastning. Vinet har legat 15 månader på 75 % franska och 25 % amerikanska ekfat. Den totala mängden ny ek var 25 %.

2008 Cortina har en fantastisk doft med björnbär, cassis, körsbär och hallon. Här finns gott om fattoner tillsammans med choklad och eukalyptus.

Även i smaken finns det toner av mint och ungefär samma bär som i doften återkommer liksom choklad och fat. Här finns en nästan genomgående bra balans mellan alla element, inklusive fatlagringen men alkoholen är vinets akilleshäl. Här finns 15,4% som bränner rejält i munnen.

780 flaskor av 2008 Cortina släpptes på Sb 3 september och det finns fortfarande några kvar. Priset är 299 kr. Som vinet upplevs just nu är det inte värt pengarna men det kanske kan förändras med några år på rygg. Jag kommer dock inte att chansa.

Innan vi satte oss för att äta hann vi med att prova omtalade ölet Decadent från Ska Brewing Company i Colorado och det är verkligen värt all beröm det fått! Här finns exotisk frukt och citrus blandat med karamell. Riktigt, riktigt bra! Tyvärr finns det inga flaskor kvar på Sb. Den flaska som ska finnas i Härnösand misstänker jag vara felinventering. 

Decadent är ett mycket gott öl med gräslig etikett från från Ska Brewing i Colorado. 

lördag, september 15, 2012

2009 Lynmar Chardonnay Russian River Valley


En favorit i ny årgång från Lynmar Estate strax utanför Sebastopol, 8 mil norr om San Francisco. Lymnar är specialiserade på Pinot Noir och Chardonnay men gör också några lådor Syrah varje år.

Druvorna till 2009 Chardonnay Russian River Valley (100% Chardonnay) kommer från tre olika kloner och fyra vingårdar. De 360 flaskorna som Sb tog in och började sälja 3 september kostar 299 kr/styck.

Vinet har en fruktig doft med päron, gula äpplen och ananas. Här finns också champinjon och vanilj. Fathanteringen, 11 månader på franska fat (22% nya) är delikat och perfekt avvägd enligt oss.

Faten återkommer naturligtvis även i smaken som också innehåller äpple, apelsinzest och mineral.

Frågan är om inte denna favorit i årgång 2009 har överträffat sig själv? Mycket, mycket bra!

Vi dricker vinet till papardelle med en svampragu på trattkantareller och gula kantareller med hummus och det blir en svårslagen kombination.

Mmm, kantareller!


Svampragu

2 pers

1 dl brödsmulor
200 g trattkantareller
200 g gula kantareller
1 morot i julientärningar
1/2 normalstor gul lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
smör
75 g  hummus
0,75 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
salt
vitpeppar
2 msk färska timjanblad

Stek brödsmulor i någon msk smör. Ställ åt sidan. Rensa och grovhacka svampen. Lägg i torr stekpanna och sätt på medelvärme. Ånga bort vattnet från svampen. Tillsätt 25 g smör och stek svampen tillsammans med lök och morot. Tillsätt vitlök när det börjar knäppa i svampen och stek vidare i någon halvminut. Rör sedan ner grädde, fond och hummus. Smaka av med salt och lite vitpeppar. Rör ner brödsmulor och timjan. Servera med pasta (med en klick smör), nyriven parmesan och svartpeppar.

Pappardelle med svampragu och nyriven parmesan.

söndag, september 09, 2012

2009 Sebastiani Zinfandel Sonoma County


Zin-blandning från Sebastiani i Sonoma som siktar lite högre än syltbomberna som på Sb brukar kosta runt hundralappen. Sebastiani Zinfandel ligger på 175 vilket prismässigt gör att den hamnar jämsides med Seghesios bas-zin för 179 kr och kanske bör jämföras med denna.

Zindruvorna till Sebastianis vin kommer från Alexander Valley, Dry Creek Valley och Russian River Valley och blandningen består av 79% Zinfandel, 17% Petite Sirah, 2% Syrah och 2% Barbera. För att jämföra med Seghesio kommer druvorna till det vinet från Alexander Valley och Dry Creek Valley. Seghesios hemsida berättar inget ytterligare om druvorna i 2010:an som är aktuell årgång och andra hemsidor verkar inte riktigt vara överens. Vissa hävdar att Seghesio kör med 100% Zinfandel medan andra hävdar att en liten del Petite Sirah finns med "for added complexity".

Smak och dofttestet vinner Seghesio med sin elegans men den lite bonnigare Sebastiani har inget att skämmas för. I den fruktiga doften hittar vi björnbär och jordgubbar. Jordgubbarna är inte "riktiga" utan snarare syntetiska, så som jordgubb upplevs i till exempel godis. Vidare hittar vi viol och något blommigt (en bukett rosor!) mint, lakrits, någon grön ört och fat. Sebastiani uppger att vinet har legat 12 månader på ungerska fat men upplyser inte om hur stor andel som var nya respektive begagnade.

Sebastianis vin har en ganska kryddig smak med svartpeppar och nejlika. Dock är det björnbär som dominerar men som får sällskap av lite cassis och här finns en hel del vaniljsötma.

Både Jen och jag tycker om 2009 Sebastiani Sonoma County som funkar utmärkt till våra chuck roll-hamburgare i utmärkta Spotted Pigg-bröd med dubbel ost, jalapenos och några tortillachips med chipotle för adderad frasighet. Enligt Sebastianis hemsida vinner vinet på att lagras i upp till tre år men det ser jag ingen anledning till att göra. I det avseendet och för samma pris tror jag mer på 2010 Seghesio Zinfandel Sonoma som det redan ligger några flaskor av här hemma. 

söndag, september 02, 2012

2010 Far Niente Chardonnay

2010 Far Niente Chardonnay

Far Niente i Oakville, Napa Valley med historia tillbaka till 1880-talet, gör två viner. En Cabernet Sauvignon och denna Chardonnay. Firman så som den ser ut i dag, grundades av Gil Nickel 1979. I samma vinfamilj ingår även Nickel and Nickel och Dolche.

Det är egentligen väl tidigt att dricka detta vin nu. Det är allmänt känt att Far Niente Chardonnay mår bra av ganska många år på rygg men jag kan inte hålla mig och tillsammans med en majskyckling, kantareller och en smörig sås med lime blir det alldeles underbart redan i dag.


Vinet har en tropisk doft med gula blommor, nätmelon och clementin och här finns också både smör och popcorn.

I smaken finns det en hel del cirtrus, framför allt lime men också melon och en del fat. Vinet har legat 10 månader sur lie på franska fat där 61% var nya och 39% använda en gång. Syran är avrundad och mjuk men vinet har inte genomgått malolaktiskt jäsning. Varenda del i 2010 Far Niente Chardonnay känns perfekt balanserad och avvägt. Det gäller också alkoholen på 14,5% som över huvud taget inte märks alls i doft eller smak.

Vi lämnar ett par glas kvar i flaskan och återkommer till det en dag senare och det har hänt hänt en del, framför allt i doften. Vinet har blivit blommigare, nästan parfymerat med mer citrus och tydliga mineraltoner.

Vi tycker jättemycket om det här men för min egen del misstänker jag att placeboeffekten av att Far Niente är en av mina foriproducenter  i Napa Valley påverkar en del. Jag får därför lita på Jen som också blir förtjust i vinet. 

2010 Far Niente Chardonnay finns inte längre på Sb. Jag köpte det i våras och det kostade 425 kr.

För att matcha vinet lagar vi en majskyckling (i lergryta!), gör en smörig sås med lime och  steker kantareller som vi blandar med stekt rattepotatis och ganska mycket dill. Det fungerar perfekt tillsammans.

Majskyckling, smörsås med lime och potatis med kantareller och dill.