söndag, maj 27, 2012

2008 Bogle Vineyards Phantom


Phantom från Bogle Vineyards är gjort med 51% Zinfandel, 47% Petite Sirah och 2% Mourvèrde från vingårdar i Clarksburg, Lodi och Amador och det smakar inte som något annat vi provat. Phantom har kommit en lång väg bort från syltiga, enkla Zinfandelviner som fått en skvätt Petite Sirah för att ge tanninalibi. Jag tror dessutom inte jag någonsin testat något så pass ekat vin. 30 månader på amerikansk ek har satt sina spår men jag gillar det! Alkoholhalten på 14,5% är fint integrerad.

Phantom har en något rökig doft med mörka körsbär och plommon. Här finns också björnbär och cassis tillsammans med eukalyptys, svartpeppar och örter.

Smaken är tät med både röda och mörka körsbär, plommon och björnbär. Här finns en hel del mjuka, tuggiga tanniner och kryddighet tillsammans med mjölkchoklad, katrinplommon och fat.

Vi dricker vinet till entrecôte med ben, men eftersom köttet kommer från Nebraska (och är helt fantastiskt) får vi nog kalla det ribroast, bea och pommes. Vid sidan om har vi också lite grönsallad. Enkelt och suveränt gott till det maffiga, mulliga och härliga Phantom som finns i beställningssortimentet och kostar 229 kr.

Ribroast med pommes och bea.

söndag, maj 20, 2012

2008 Murphy-Goode Zinfandel Liar's Dice


Vad ska man dricka till kalv med papayasås med marsala och som därför har ganska hög sötma? Vi valde en zin från Murphy-Goode som finns i beställningssortimentet och kostar 159 kr.

Murphy-Goode startades så sent som 1985 av de tre vännerna Dave Ready, Tim Murphy och Dale Goode och fast firman i dag är såld är det Dave Readys son, David Jr som är chefsvinmakare. Till en början satsade firman på druvorna Sauvignon Blanc och Chardonnay men på senare år och sedan Jess Jackson från Kendall-Jackson köpte firman 2006 har det till stor del handlat om Zinfandel och Boureauxblandningar.

Druvorna till Liar's Dice 2008 - 98% Zinfandel, 1,5% Carignane och 0,5% Petite Sirah kommer från Dry Creek Valley och Alexander Valley. Vinet har legat 16 månader på 79 % franska fat och 21% amerikanska. Alkoholhalten är på stadiga 15% men så länge temperaturen i glaset håller sig några grader under rumstemperatur märks det inte alls.

2008 Liars Dice är en trevlig Zin som även om det finns toner i smaken som för tankarna till sylt på mörka bär, inte lider av att bli kladdig. I doften är det mörka bär som regerar, främst björnbär och mörka körsbär men också lite hallon. En trevlig eukalyptuston kryddar till det hela tillsammans med örter och svartpeppar, jord och vanilj.

Vinet har ganska hög syra och här finns en del sandiga tanniner. Fatlagringen är ganska påtaglig i smaken  med vanilj och choklad. Här finns ungefär samma bär som i doften men dessutom en hel del mörka plommon.

En klart trevlig, enkel och billig Zinfandel när man vill ta klivet bort från de värsta syltexcesserna.



Papayasås

2 pers

1 msk smör
1 schalottenlök, hackad
1/4 mogen papaya, utan kärnor och skal, tärnad
1 dl vitt vin
1/2 dl Marsala
1/2 dl hönsbuljong
1 dl vispgrädde
1/2 lime, pressad
Salt
Vitpeppar
Ev. socker

Mjuka upp löken i smör. Häll på vitt vin och Marsala och koka ner till ungefär hälften återstår. Tillsätt papaya, buljong, grädde och limejos. Koka ner till lagom tjocklek och smaka av med salt, peppar och ev socker och ytterligare marsala för att balansera syran från limen. Kör i blender eller med stavmixer. Servera till kalv, kyckling eller fisk och med extra lime vid sidan.

Kalv med papayasås

lördag, maj 19, 2012

2008 Ridge Chardonnay Monte Bello

2008 Ridge Chardonnay Monte Bello


I december 2011 släpptes både Chardonnay Estate från 2009 och denna Monte Bello 2008, båda från Ridge Vineyards. Prisskillnaden, Estate kostade 295 kr och Monte Bello 450 kr och de ofta mycket goda omdömen som det förstnämnda vinet fick stal då till stor del showen från Monte Bellon.

När Jen och jag i julas provade 2009 Chardonnay Estate tyckte vi båda mycket om den men nu, efter att också ha testat 2008 Monte Bello är frågan om vi inte gillade detta ännu mer? Jag är dock inte kompetent nog att på ett rättvist sätt bedöma detta om vinerna inte provas samtidigt. Låt mig bara konstatera att båda är fantastiska viner, om än ganska olika.

2008 Monte Bello är nämligen absolut ingenting för fobiker med specifik fatfobi*. Minnen av de 16 månaderna vinet legat på fat, 90% amerikanska lufttorkade där 10% var nya, är nämligen mycket tydliga och kanske kan de integreras lite om vinet får vila några år till.

Förutom de nämnda faten hittar vi också tropiska frukter, citrus, päron och gula äpple i doften. Till detta kommer en läcker mineralton, vanilj och kokos.

I smaken är faten ännu mera påtagliga men här finns en schyst frisk citrus-syra, melon, gula plommon och dito äpple, ananas och smöriga popcorn.

Vi gillar som sagt Monte Bello Chardonnay 2008 väldigt mycket och dricker det till en hemmassnickrad variant av penne all 'arrabbiata med trattkantareller och zuccini och det funkar utomordentligt bra. Var bara försiktig med peperoncino så att det inte blir allt för hett.

*Specifik fobi definieras som en starkt överdriven och irrationell rädsla för objekt eller situationer. 



Penne all 'arrabbiata med trattkantareller


2 pers

1 dl torkade trattkantareller
1 peperoncino
1/2 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, fint tärnad
1/2 liten zuccini, halverad och tunt skivad
200 g tomater, gärna små av olika färg, hackade i olika stora bitar
3 msk bladpersilja, hackad
250 g penne
olivolja

Lägg svampen i blöt i hett vatten ca 15 min. Sila sedan och fräs i olja. Smula över peperoncino. Tillsätt lök och morot och stek vidare under omrörning några minuter. Tillsätt vitlök den sista halvminuten och sedan zuccini och tomat. Koka pastan al dente i saltat vatten. Häll av vattnet och rör i all 'arrabiatan och persilja. Ringla över lite olivolja. Servera med parmesan.

Penna all 'arrabiata med trattkantareller och zuccini.

torsdag, maj 17, 2012

Reichsgraf von Kesselstatt Scharzhofberger Riesling Auslese


Kesselstatts imponerande vingårdslägen.
1 mars började detta vin från Reichsgraf von Kesselstatt i Mosel att säljas i Sb:s butiker, både i hel- och halvflaska till ett löjligt lågt pris. Kesselstatt är en ny bekantskap för mig men egendomen har en mycket lång historia och imponerande vingårdslägen.

Scharzhofberger är ett av dessa och den länge obloggade 99:an har en mycket trevlig doft där petroleumtonerna utvecklats en hel del. Här finns också tropiska frukter, melon, apelsin och aprikos tillsammans med en hel del honung.

Smaken är halvtorr med ganska bra syra. Här finns persika och aprikos tillsammans med apelsin och honung.

Ett fynd för 99 kr på helflaska om man som vi är svag för halvtorr moselriesling. Vi drack det till en paj med kallrökt lax, spenat och ricotta och tyckte vinet fortfarande var aningen för sött för att fungera perfekt till maten.

Tomas har också provat.

Spenatpaj med rökt lax och ricotta.

söndag, maj 06, 2012

Domaine Ste Michelle Brut


Den mest uppenbara skillnaden mellan Domaine Ste Michelle och Chateau Ste Michelle är att de förra gör vin med bubblor och den senare utan.

Vi har provat Domaine Ste Michelle Brut både till mat och utan och tycker att det är ett riktigt trevligt vin med bra syra som håller den ganska höga restsötman i schack. Vinet är gjort på Chardonnay och Pinot Noir och är inte årgångsbetecknat.

Den fruktiga doften är fullproppad med gul- och ljusgrön frukt. Här finns äpple, citrus, aprikos och päron tillsammans med en lite mineral. Dessutom en aning jäst. Vuxen fruktsoda!

Restsötman är som sagt ganska hög i Ste Michelle Brut vilket gör att läskreferenserna inte ligger långt borta. Om det var fruktsoda i doften är det närmast Pommac i smaken. Den ganska höga och runda syran gör dock att detta inte är något problem för oss.

Något som däremot stör mig är den klena moussen. Känns snopet att den försvinner efter bara en blinkning...

I vilket fall så satt vinet som en smäck till våra pankopanerade kycklingrullar med sparris.


Pankopanerade kycklingrullar med sparris


2 pers

2 kycklinglårfiléer
4 gröna sparrisstjälkar
4 msk majonnäs
1/2 msk dijonsenap
1 tsk dragon i vinäger, finhackad (+ev lite spad)
salt
peppar
2 tjocka skivor cheddar
panko

Koka sparrisen hastigt (ett par minuter) i saltat vatten. Banka ut kycklingen, gärna under en plastpåse så att den går att rulla ihop. Salta båda sidor av kycklingen. Blanda mayo med senap och dragon. Smaka av med salt och peppar och ev lite dragonvinäger. Lägg ihop kyckling och ostskivor. Placera två sparrisar ovanpå och rulla ihop. Lägg med skarven nedåt i en ugnsfast form. Pensla på majonnäsblandningen och strö panko över alltsammans. Gratinera i ugn 225° i 25 minuter.

Pankopanerade kycklingrullar med sparris och cheddar.



lördag, maj 05, 2012

2009 Girard Zinfandel Old Vine


Eftersom vi bor granne med Magnus Johanssons Bageri var det självklart att vi skulle prova deras omtalade hamburgerbröd. I går efter att jag skaffat nymald färs från Hammarby Sjöstads Kött & Deli - en annan granne, visade det sig dock att bröden  tagit slut hos Magnus Johansson. Istället fick det bli Max Friscobröd som smakar bättre än andra "vanliga" burgarbröd.

Till burgarna blev det en zin från Girard i Yountville  för 159 kr som började säljas på Sb i april och som finns i flera butiker runt om i landet.

Girard Old Vine Zinfandel som har fått ganska goda recensioner från flera håll, har en fruktig doft med blåbär, körsbär. Här finns en aning ekalyptus, sötlakrits, viol och fat. Dessutom något som för mina tankar mot bakpulver.

I munnen känns vinet tjockt och lite trögflytande. Smaken är tät med mycket söt, solmogen frukt men bara en antydan till syltighet. Här finns björnbär, cassis, viol och fat. Den höga alkoholhalten (15,5%) är fint integrerad men ger sig tillkänna när temperaturen i flaskan höjs till rumstemperatur.

Ett klart godkänt vin som bör passa zinfantaster med syltallergi men utan rädsla för sötma.

Cheeseburgare i Friscobröd med guacamole.