måndag, april 30, 2012

2009 Black Sheep Finds Syrah Hocus Pocus


Black Sheep Finds i Lompoc, Santa Barbara County är äkta paret Amy Christine och Peter Hunken som 2005 startade sin verksamhet genom att göra just detta vin. Peter Hunken fortsatte samtidigt sitt arbete som assisterande vinmakare på Stolpman Vineyards ytterligare något år innan det var dags att på heltid ägna sig åt Black Sheep Finds. Firmans bas är Syrah men man gör också Bordeaux-blandningen Genuine Risk, en Pinot Noir och firmans enda vita vin - Holus Bolus Blanc som är 100% Rousanne.

2009 gjordes 500 lådor Hocus Pocus Syrah. Vinet har legat 14 månader på använda franska ekfat. Alkoholhalten ligger på 14,5% och direkt när korken dras ur flaskan är alkoholhalten ett problem. Efter ett par timmar i karaff märker vi dock ingenting av detta.

När vi lite senare sätter näsorna till på riktigt är det röd frukt, framför allt körsbär som dominerar men här finns också örter, jord, och chark. Av det senare hittar vi både färska och rökta varianter. Lite vanilj och fat finns också med i bilden.

Vinet är förvånansvärt lätt. Druvorna kommer både från lite varmare och lite svalare vingårdar. I smaken hittar vi körsbär, björnbär och cassis. Dessutom vitpeppar, örter, vanilj och fat. Syran är frisk och ganska framträdande och allt  i detta vin är i en strålande balans. Ska vi vara petiga kanske vi önskat en något längre eftersmak.

Vi dricker Hocus Pocus till pasta med salsicca , ungefär samma recept som Liselott Forslin och Ulrika Ekbloms publicerat på sin trevliga blogg Le Parfait.  Jag hade inte räknat med att Hocus Pocus skulle fungera så bra som det gjorde till  denna mat men valde det ändå. Dels för att jag var så nyfiken men också för att Den långe Jugoslaven med familj skulle komma förbi och jag misstänkte att han inte hade provat Hocus Pocus tidigare.

Black Sheep Finds Syrah Hocus Pocus importeras av Vinopia och finns i beställningssortimentet för 261 kr.

söndag, april 29, 2012

2009 Pieropan Soave Classico La Rocca


Eftersom fredag denna vecka var inledning på inte bara en helg utan också några extra dagars ledighet, firade vi med gös!

Fisken som kryddats med kummin, serverades på friterade majstortillas med en varm salsa på bland annat tomat, lime, jalapeño, koriander och timjan. Det blev mycket lyckat och passade perfekt till vinet.

Pieropan i Soave har varit i gång sedan 1890 och i dag är det syskonen Andrea och Dario som sköter verksamheten. La Rocca som görs på 100% Garganega började tillverkas under detta namn 1978. Druvorna skördas sent och ligger på ek i ungefär ett år.

Vinet har en gyllene nyans och en tropisk doft med mango och citrus. Här finns också en aning skumgodis, bittermandel, fat och Vicks citron. I smaken hittar vi melon, dansk citronvand, gula plommon fat, mineral och dessutom senap! Munkänslan är ganska fet.

Mycket gott till maten och dessutom trevligt att sippa på efteråt.


Fisktostadas på gös

2 pers

2 små gösfiléer
1 tsk rostad kummin
salt
1 msk ister
2 majstortillas
neutral olja
400 g krossade tomater
1/2 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2- 1 jalapeño, hackad
6 gröna oliver, urkärnade och skurna i mindre bitar
1 msk kapris
1 lagerblad
1 nypa cayenne
1/2 tsk torkad mejram
1/2 tsk torkad timjan
1/2 dl färsk koriander, hackad
1/2  lime, pressad

Börja med att koka ihop salsan genom att fräsa lök och jalapeno i olja ca 10 min. Tillsätt vitlöken precis på slutet ockh låt den fräsa med. Häll på tomatkross och koka upp. Mixa alltsammans med  stavmixer. Tillsätt resten av ingredienserna förutom koriander. Sjud i en kvart. Tillsätt koriander ocjh smaka av med salt.

Häll lite olja i en stekpanna och låt det bli ordentligt varmt. Fritera tortillas en i taget ocj lått rinna av på papper.

krydda fiskfiléerna med rostad kummin och salt. Stek i ister.

Lägg fisk på tortillas och skeda på lite salsa. Servera med limeklyfta och extra koriander.

Originalreceptet kommer från från Homesick Texan.

Göstostadas med veracruz-salsa.

lördag, april 21, 2012

2004 Dom. du Père Pape Châteauneuf-du-Pape La Crau de ma Mère

2004 Dom. du Père Pape Châteauneuf-du-Pape La Crau de ma Mère

Châteauneuf-du-Pape med 70% Grenache, 20% Mourvèdre och 10% Syrah från mestadels mycket gamla stockar.  2004 La Crau de ma Mère kostade 241 kr på Sb när det släpptes sent 2006.

I den ganska kryddiga doften hittar vi plommon och mörka körsbär. De senare även i form av sylt. Här finns toner av mint, örter och fat.

Vinet upplevt som relativt sött men samtidigt finns här bra med syra. Det första som hamnar i mina anteckningar är marmelad  på röda plommon. Precis sådan som moster Gertie på Råå gjorde.  Här finns inga tanniner att tala om men däremot gott om fat och massvis med lakrits i den inte alltför långa eftersmaken.

La Crau de ma Mère passar oss som hand i handske och det funkar mycket bra till edamamebönor och majs som vi kokat i kycklingbuljong och grädde och äter till top sirloin från Nebraska. Receptet på de goda bönorna kommer ursprungligen från Jamie Oliver men vi har ändrat en del.


Krämiga edamamebönor

2 pers

2 tjocka skivor bacon, skuren i tärningar
1 mska timjanblad
1/2 liten gul lök, finhackad
1/2 morot finhackad
1/2 blekselleristjälk, finhackad
200 g frysta edamamebönor
100 g fryst majs
1,5 dl hönsbuljong
1 dl vispgrädde
en klick smör
salt
vitpeppar

Stek baconbitarna knapriga. Ta dem ur pannan och lägg på hushållspapper. Lägg morot, lök och selleri i samma stekpanna och fräs tills de blir mjuka. Tillsätt ev lite olja om det behövs. Häll sedan i buljong, grädde, bönor och majs. Sätt på lock och småkoka i ca 10 min. Strö över timjan och bacon. Smaka av med salt och vitpeppar.
Top sirloin med BBQ-glace och krämiga edamamebönor med timjan och bacon.

lördag, april 14, 2012

2007 Kistler Chardonnay Vine Hill Vineyard

2007 Kistler Chardonnay Vine Hill Vineyard

Med goda betyg från storheter som Robert Parker (93-95p) och Michael Jamais (93-94p) hade vi höga förväntningar på denna Chardonnay från Kistler. Dessa infriades med råge och vinet var perfekt till tagliatelle med räkor i en smörig sås!

Den lite mer än 8 ha stora vingården Vine Hill ligger granne med Kistlers vineri på Vine Hill Road i Sebastopol och planterades 1988. De första vinerna från den sandiga vingården kom 1991. Då hade firman funnits i tretton år. Den första årgången (1979) producerades 3 500 lådor vin. I dag är man uppe i cirka 25 000 lådor om året.

2007 Chardonnay Vine Hill Vineyard har en läckert fruktigt doft av gula äpplen, citrus och exotiska frukter tillsammans med crème brûlée och toffe, perfekt avvägd ekbehandling, aningen champinjon, nätter och vanilj.

Karamell, honung, vanilj och mogna gula äpple tillsammans med citrus och en liten champinjon återfinns i smaken som är ganska lång och som inte lider speciellt mycket av att temperaturen efterhand höjs.

Vinet inhandlades på SB förra sommaren och kostade 599 kr. Det är nu slutsålt men i beställningssortimentet finns fortfarande Durell Vineyards från 2007.

Se California Wine Report för en genomgång av Kistlers 2007:or. 


Pasta med räkor i smörig sås med gräslök

3 pers

400 g stora räkor med skal
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk tomatpuré
1 dl vitt torrt vin
1/2 l vatten
1 dl vispgrädde
ev 1 msk maizena utblandat i lite vatten
1/2 tsk hackad chipotle i adobo (eller en nypa cayenn) 
5 msk smör
1/2 röd paprika, finhackad
1/2 dl hackad gräslök


Skala räkorna och koka ihop en fond på skalen. Börja med att fräsa skalen i olja några minuter och tillsätt sedan lök och på slutet även vitlöken. Häll på vin och koka ner tills det nästan är torrt. Tillsätt vatten och tomatpuré och koka ner tills det återstår ca 1 dl vätska. Sila fonden och häll tillbaka i en gryta. Tillsätt grädde. Krydda med chipotle eller cayenn. Red ev med maizena om du önskar en tjockare sås. Vispa i smöret, en msk åt gången. Blanda sedan i räkor, gräslök och finhackad röd paprika. Servera med pasta.


Tagliatelle med räkor i en smörig sås med gräslök.

fredag, april 06, 2012

2008 Charles Smith Wines King Coal Stoneridge Vineyard


55% Cabernet Sauvignon och 45% Syrah från Stoneridge, som legat på franska ekfat (hälften nya) i 27 månader. Från samma vingård kommer förresten också druvorna till Charles Smith Wines omtalade toppvin Royal City Syrah.

Jag är inte säker men misstänker att namnet King Coal kommer från Upton Sinclairs roman med samma namn från 1917. Jag har visserligen inte läst boken men varför har Charles Smith ett skelett på etiketten?

Av 2008 King Coal gjordes det endast 352 lådor. Några av dessa hamnade via Handpicked i beställningssortimentet för 795 kr men är nu slutsålda.

Vi dricker King Coal till timjankryddad hjortstek, hasselbackspotatis och en skysås. På köttet strör vi lite granatäpplekärnor.

Det blir helrätt till det kraftiga och ganska fantastiska vinet som vi luftar i ett par, tre timmar. I den komplexa och fruktiga doften hittar vi  körsbär, blåbär, svarta vinbär och björnbär. Inslaget av ek är ganska påtagligt och här finns ett knippe gröna örter med bland annat mynta. Denna tillsammans med vanilj blir något som för tankarna till Jenka-tuggummi. Som avslutning dyker lite mörk choklad också upp och sammantaget blir det hela ganska fantastiskt.

Det samma gäller för smaken. Spåren av fatlagringen är ganska tydliga men det är körsbär och björnbär som dominerar och får sällskap av vanilj, choklad och salmiak.

Timjankryddad hjortstek, skysås, granatåpplekärnor och till det
broccoli och hasselbackspotatis.

söndag, april 01, 2012

2009 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County


I fredags blev det Santa Barbara Chardonnay från Jim Clemenden och hans Au Bon Climat. Vinet släpptes på Sb i februari och kostade 199 kr. Tyvärr är vinet i stort sett slut i Sb:s butiker.

Jag skriver tyvärr för 2009 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County är ett riktigt bra vin. Speciellt med tanke på priset.

I doften hittar vi smör och aningen popcorn. Här finns exotisk frukt (papaya?) och gult äpple tillsammans med grape, lime, fläder och gula blommor.

I munnen märker vi en ovanligt frisk och hög syra för en relativt billig Chardonnay från Kalifornien. I den smöriga smaken finner vi också mogna gula äpplen, tropisk frukt och snygga fat.

Vi dricker vinet till utmärkt god kalvkorv med Karljohansvamp från Taylor and Jones, en gräddig sås med grov senap, potatisstomp och purjolök. Enkelt men mycket gott och det fungerar perfekt med vinet.

Kalvkorv, potatisstomp, purjo och gräddig sås med grov senap.