Anpassad sökning

måndag, oktober 31, 2011

2010 Anselmo Mendes Alvarinho Contacto


Låt mig först och främst slå fast att portugisiska Alvarinho Contacto för 124 kr är ett utmärkt köp! Vi drack det till favoriten Purjopasta med stenbitsrom och kommer definitivt att dricka det igen.

Druvorna till Contacto odlas i de nordvästa delarna av Portugal, nära gränsen mot Spanien.

Vinet doftar päron, grape, lime och ananas. Smaken är rund och fyllig med aning bitterhet från citruszest men med tropisk sötma från melon och päron.

söndag, oktober 30, 2011

2007 Duckhorn Vineyards Merlot Napa Valley

2007 Duckhorn Vineyards Merlot Napa Valley

Dan Duckhorn och välkände vinmakaren Ric Forman reste i mitten av 1970 talet runt i Bordeaux, framför allt i Pomerol och Saint-Émilion. Väl hemma i Kalifornien startade Dan och hans dåvarande fru Margaret firma som fick namnet Duckhorn Vineyards och som tidigt blev experter på Merlot.

Duckhorns Merlotviner är kända för att behöva lång lagring innan de visar upp sig från sin bästa sida och att korka upp en 2007:a nu är nog i tidigaste laget. Vi blir dock belönade för vårt mod med ett strålande gott vin till våra hjortburgare med karamelliserad lök och tjockt med gräddost.

Vinet är en blend med 89% Merlot, 10% Cab Sauv och 1% Petit Verdot och det aktuella året gjordes 27188 lådor.

I den friska och fruktiga doften hittar vi blåbär, vinbär och körsbär. Här finns mjölkchoklad, närmast i form av Pucko, vanilj och en aning mint.

I munnen känns vinet friskt med bra syra samtidigt som det är kraftigt och fylligt. I smaken hittar vi blåbär och mörka körsbär tillsammans med svartpeppar. Vinet har härlig balans och tuggiga tanniner. Detta är vår första Duckhorn Merlot och både Jen och jag tycker mycket om den!

Vinet är köpt på trevliga men kanske inte alltid billiga Bottlerocket i N.Y. och kostade med dåvarande kursen 365 SEK.

Hjortburgare med bacon, karamelliserad lök och gräddost.

lördag, oktober 22, 2011

2006 Clarendon Hills Astralis


Det finns viner som står extra högt upp på  min önskelista och Astralis från Clarendon Hills har länge varit  ett av dessa.  Vinet säljs just nu på storrea i Sb:s butiker. Det finns fortfarande några flaskor kvar i vinkällarbutikerna för 1589 kr. Det genomsnittliga priset på Cellar Tracker är $321 (2250 SEK).

Givetvis borde Astralis ligga i källaren i många år innan korkskruven kommer i närheten av den men det var aldrig aktuellt hos oss. Nyfikenheten var helt enkelt för stor och när våra vänner Australienfantasterna kom på söndagsmiddag var det dags. Då hade jag ändå lyckats hålla mig i närmare en månad! Clarendon Hills meddelar att vinet bör drickas senast 2050!

Maten denna söndag som fick ackompanjera Astalis var helstekt entrecôte, butternut puré, körsbärssås och  blandade wokade grönsaker. Jag hade tänkt lägga ut recept på pumpapurén men även om den blev god, varken smakade eller uppförde den sig som jag väntat mig. Därför blir det ytterligare försök innan receptet hamnar här.

Clarendon Hills från South Australia några mil söder om Adelaide, gör endast röda så kallade single vineyard wines av Grenache, Syrah, Cab Sauv, Merlot och Mourverde. Allt som allt har firman nitton olika vingårdar och man buteljerar till exempel nio varianter av Syrah. Druvorna till Astralis kommer från vingården med samma namn i McLaren Vale.

Firman startades 1990 av Roman Bratisiuk, biokemist och vinälskare som också blev Clarendon Hills vinmakare. Flaggskeppet Astralis gjordes första gången 1994, upptäcktes av Robert Parker som gav det 97 poäng och firmans lycka var gjord. 2006:an som det endast gjordes 7800 flaskor av fick förresten 99 poäng i Parkers "The Wine Advocate".

Eftersom vinet är så pass ungt ger vi det närmare ett dygn i karaff innan det är dags för middag men vi provsmakar givetvis direkt vid flaskans öppnande och slås hur lättillgängligt vinet är vilket är. Klart överraskande för mig som väntat mig ett tanninsträvt monster. Dagen efter innan gästerna anländer, tar Jen och jag en liten paus i matlagningen för att sätta oss ner och utan distraktion av trevliga samtalsämnen, ägna full uppmärksamhet till vinet.

I den ganska slutna doften hittar vi körsbär och blåbär tillsammans med en animalisk ton och vanilj från fatlagringen. Här finns en mängt kryddor tillsammans med kaffe och mjölkchoklad. Astralis har legat 18 månader på nya franska fat.

Om doften var sluten öppnar vinet verkligen upp i munnen. Här finns mörka bär - björnbär, svarta vinbär och plommon. Dessutom något vi inte vet riktigt vad vi ska kalla men i brist på bättre får det bli grafit. Tanninerna är ganska mjuka och eftersmaken bland det längsta jag varit med om. Galet bra men givetvis ett galet pris. Trots rea!

lördag, oktober 15, 2011

2010 Charles & Charles Syrah rosé


2010 är andra årgången av denna rosé från Charles & Charles och enligt uppgifter på nätet är det ganska stor skillnad på denna och 2009:an.

Vinet är gjort på 100% Syrah från Wahluke Slope i Columbia Valley, Washington State. Det är enkelt men matvänligt och faktiskt lite både en modern rosé och en mera traditionell sydfransk. Att vinet inte är något under av komplexitet är OK när det handlar om ett pris på 110 kr i beställningssortimentet.

I doften hittar vi jordgubb, vattenmelon, smultron och örter. Redan här misstänker vi att syran kommer att vara hög och fräsch.

Det är den och smaken är fylld av röda vinbär och jordgubbar som tillsammans med päron, tropisk frukt, honung och mandel fungerar riktigt bra. Detta är ett enkelt vin, inte tal om den saken men det är ett "riktigt" vin - inte roségodis.

Vi dricker Charles & Charles Syrah Rosé till torsk med teriyakisås, risvermichelli, trattkantareller, pak choi och miringurka. Maten blir utmärk och det fungerar mycket bra till rosé från Washington State. 


Teriyakitorsk

2 pers

2 torskfiléer
olja
1,5 dl färskpressad apelsinjuice
0,75 dl ljus soya
0,5 dl mirin
1/2 msk strimlad ingefära
1/2 tsk maizena
1 msk vatten

Koka upp apelsinjuice, soya och mirin med ingefäran. Reducera till ungefär hälften, ca 30 min. Sila. Blanda maizena med vatten och tillsätt detta under omrörning. Låt koka i ytterligare någon minut. 
Stek torsken några minuter på varje sida i lite olja. Kör färdigt i ugn 200° i ca 5 min. Häll på teriyakisåsen.


Miringurka

2 pers

1/2 slanggurka, urkärnad och strimlad
1 tsk wasabipulver
1/2 msk mirin
1/2 msk risvinsvinäger
1/2 tsk  socker
1/2 dl  neutral olja
salt
vitpeppar

Blanda ut wasabi med mirin. Tillsätt risvinsvinäger och socker. Rör tills sockret löst sig. Tillsätt olja och smaka av med salt och vitpeppar. Häll över gurkan.

Teriyakitorsk med risvermichelli, miringurka,
kantareller och halstad pak choi



söndag, oktober 09, 2011

2010 Birichino Grenache Vieilles Vignes


Birichino i Santa Cruz drivs av Alex Krause och John Locke med förflutet hos bland andra Bonny Doon och firman gör tre viner. Förutom denna Grenache också en Rosé (66% Cinsault, 21% Grenache och 13% Vermentino) och vita Malvasia Bianca som jag drack för en tid sedan och tyckte mycket om. Det röda och vita vinet finns i beställningssortimentet men tyvärr inte den urgoda rosén. Jag hoppas att importören Handpicked tar in alla tre vinerna nästa gång.

Grenache-druvorna kommer från oympade rankor i den 4,5 ha stora Besson Vineyard som planterades 1910. Skördeurtaget var förra året 2 ton/acre (1 acre = 0,4 ha) och druvorna har sorterats hårt.Vinet har legat på neutrala franska fat och är ofiltrerat.

Vinet doftar jordgubb, hallon och mörka körsbär. Här finns en svagt syltig not och någon bakkrydda. Är det kanske kanel? Bakom alla jordgubbarna finns det en gräsig, örtig ton.

Smaken innehåller också jordgubbar och körsbär. Vinet är saftigt utan att vara sött eller kladdigt och även här hittar vi någon krydda som vi inte kan precisera närmare.

Jättegott och när jag dricker detta vin börjar jag förstå den senaste tidens Grenache-hype.

Birichino Grenache VV finns i beställningssortimentet och kostar 175 kr.

Vår mat i dag blev utmärkt men tyvärr inte jättebra till det goda vinet. Svartpeppartofun från Yotam Ottolenghis senaste bok Plenty lagade vi med mindre chile och svartpeppar än i originalreceptet men det blev ändå aningen för hett för vinet.


Svartpeppartofu

2 pers

250 g tofu, skuren i 2 cm tärningar
maizena
olja
5 msk smör
6 små schalottenlökar, finskurna
2 röda spanska chiles, finskurna utan kärnor och mellanväggar
6 vitlöksklyftor, finhackade
1,5 msk riven ingefära
1,5 msk ketchap manis
1,5 msk ljus soya
2 msk mörk soya
1 msk socker
2,5 msk grovmalen svartpeppar
6 vårlökar, varje lök skuren i tre delar

Vänd tofun i maizena. Stek i olja tills de blir gyllene. Lägg på papper och låt överflödig olja rinna av. Sautera schalotten, vitlök, chile och ingefära i smör i 15 min. Häll på soya blandat med socker och tillsätt därefter svartpeppar. Lägg tillbaka tofun och låt den bli varm och vänd sedan ner vårlök. Servera med ris.
Svartpeppartofu med ris.

lördag, oktober 08, 2011

1999 Kloster Eberbach Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese


Tillfällig nyhet i september för 139 kr vilket gör detta utmärkta, halvtorra vin från Kloster Eberbach som ägs av delstaten Hessen, till ett alldeles sanslöst fynd.

Vi dricker det till en wok med bland annat shitake, pak choi och räkor med moderat chilikryddning vilket är precis lagom för sötman i vinet.

Petroleumtonerna är tydliga i vinets doft och här finns tropisk frukt, inlagda päron och lime. Mineraltonen går inte att missa och dessutom en aning skumgodis.

Smaken är söt av honung men fortfarande med rejäl syra. Här finns mineral, honungsmelon och clementin. Mycket bra!


Shitakewok med pak choi och räkor

2 pers

150 g shitake
100 g pak choi
1/2 kg stora räkor
2 thaichile, utan kärnor, strimlade
1/2 rödlök, strimlad
1 vitlöksklyfta, finskuren
1 msk finstrimlad ingefära
1 dl vatten
1/2 msk kycklingfond
1/2 msk mirin
1 msk ljus soya
1 tsk maizena, utrört i lite vatten
vermichelli risnudlar, friterade till garnering

Ta bort foten från svamparna och strimla hattarna. Dela pak choi-stånden på längden. Blanda vatten, fond, mirin, soya och maizena. Ställ åt sidan. Woka svamp och grönsaker några minuter i olja på hög värme. Tillsätt räkorna. Rör runt i någon halvminut och häll sedan i vätskan. Koka upp och låt koka i någon minut. Servera med ris.

Shitakewok med pak choi och räkor, serverade med en boll av friterad vermichelli

söndag, oktober 02, 2011

2008 Pieropan Soave Classico La Rocca


Inte för att det i går var World Vegetarian Day lagade jag en enkel rätt med pasta, aubergine och getost. Receptet hittade jag på Food & Wines hemsida. Mycket gott och klassikern La Rocca från Pieropan som gjorts sedan 1978, satt som en smäck till den rostade auberginen.

Pieropan från byn Soave strax öster om Verona i norra Italien, grundades 1890. Firman förfogar över 30 ha druvodling och vingården La Rocca har fått sitt namn efter det medeltida slottet i Soave.

La Rocca som är gjort på 100% Graganega doftar päron, gula äpplen och tropiska frukter. Här finns också grape och torkade aprikoser. En bukett örter och tydliga mineraltoner finns också med i bilden.

Smaken är rik och fyllig med gula äpplen, tropisk frukt och mineral.  Eftersmaken är krämig och fet men på samma gång frisk. Ett härligt matvin som kan drickas nu men som förmodligen klarar ryggläge i ganska många år. La Rocca kostar 199 kr och det finns fortfarande flaskor kvar Sb:s butiker men vinet ligger också i beställningssortimentet för samma pris.

Terroiristen har också smakat.

Fusilli med rostad aubergine och chevre

2 pers

1/2 medium aubergine, skuren i 1,5 cm breda strimlor
olivolja
salt
svartpeppar
200 g fusilli
0.5 dl kokvatten från pastan
1/2 vitlöksklyfta, hackad
 1 liten nypa chiliflakes
1 msk pinjenötter, rostade och hackade
0,75 msk citronjuice
1 msk persilja, hackad
1 tsk citronzest
30 g chevre

Bred ut auberginestrimlorna på en en plåt med bakplåtspapper. Ringla över någon msk olivolja. Rosta i ugn 200° i 30 min. Vänd bitarna och rosta vidare 10 min. Koka pastan. Spara 1/2 dl av vattnet. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. Fräs vitlöken någon minut och tillsätt chiliflakes. Fortsätt fräsa i 30 sekunder. Tillsätt pasta, aubergine, pinje, kokvatten och citronjos. Rör runt så att allt blandas. Tag järnet från värmen och tillsätt zest och persilja. Rör runt. Smula därefter över chevren. Låt den smälta något och servera.

Fusilli med rostad aubergine och chevre.