Anpassad sökning

söndag, september 25, 2011

2009 Andrew Murray Grenache Central Coast


I går var jag sugen på kött och det fick bli en T-benstek från Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen för att tillfredsställa mitt behov. Jag följer någorlunda ett recept från Food.com men har inget bröd hemma så det fick bli panko istället.

Någon form av kolhydrater blev det inte men det beror inte på att jag hoppat på någon ny och trendig diet utan på att det är kött jag är ute efter, inte något annat. Dessutom är jag ensam och en t-benstek på över 600 g bör vara mer än tillräckligt.

Till denna köttfest blev det en Grenache från Andrew Murray Vineyards i Santa Barbara. Firman har vin från ett flertal olika druvor men främst är det Syrah från olika vingårdar det handlar om. Lite Syrah finns också med i vinet jag dricker (3%) men någon information finns inte på hemsidan och jag misstänker att det är en produkt för export, kanske bara till Sb? Vinet släpptes 1 september och ingår i höstlanseringen. Det ska således finnas i butik ett tag framöver, vilket är bra då detta är ett vin som är extremt matvänligt och till blodig biff har jag svårt att tänka mig att något i samma prisklass ska slå det på fingrarna. Andrew Murray Grenache kostar 119 kr.

Vinet har en alkoholhalt på 15% och dessa är inte speciellt väl integrerade vilket märks redan på doften. Bortsett från detta finns här körsbär, hallon och björnbär. En del plommon dyker också upp men då främst i form av marmelad som kryddats med kanelstång och stjärnanis. En aning eukalyptus hittar jag också och rejält med fat.

Dessa återkommer i smaken som är på gränsen till att blir rökig. Vinet har legat ett och 18 månader på franska fat där 10% var nya.Här finns solmogna nästintill syltiga bär. Främst handlar det om jordgubbar och plommon. Här finns också något som påminner om nyponsoppa som blandats med en näve kryddor och hetta från alkoholen.

Jag ser att detta inte låter som någon hyllning men Andrew Murray Grenache kommer jag att köpa mer av för att dricka i höst och vinter. Längre än så ser jag ingen anledning att spara det. 


Bistecca Alla Siciliana

4 pers

2 T-benstekar
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, krossade
1 dl brödsmulor
1/2 dl riven parmesan
1 msk torkad oregano
salt
peppar

Lägg vitlökar i olja i en påse och lät t-bensteken ligga i på sen någon timme. Sätt ugnen på grill 250°. Blanda brödsmulor och parmesan med salt, peppar och oregano. Doppa steken i blandningen och grilla några minuter på var sida tills ytan får fin färg. Slå av grillen och stek färdigt steken i ugnen, ca 15 minuter. Tiden beror så klart på hur blodig du vill ha ditt kött. Skär sedan bort benet och dela köttet i mindre bitar.

Bistecca Alla Siciliana

lördag, september 24, 2011

2008 Geyser Peak Chardonnay Block Collection Water Bend


Fredag kväll och eftersom det inte fanns tid för matlagning blev det istället pizza med "Tiger räkor, gröna musslor" från Bodino som gör schyssta pizzor och som vet hur man får brödet så där härligt frasigt. Att räkorna förmodligen inte är speciellt PK blundar jag för i dag.

Till pizzan blev det en Chardonnay från Alexander Valley och firman Geyser Peak Winery. Om en Chardonnay kan vara old school är Block Collection Water Bend just det. Här finns massor av fat, smör och frukt. Chefsvinvakaren Ondine Chattan tycks fullkomligt strunta i ABC-rörelsen. Det gillar jag och vinet funkar strålande till pizzan.

Block Collection Water Bend har stor doft med grape, clementin, fat , smör och krokant. Här finns något knallpulverliknande och en kemisk citrondoft, typ våtservetter.

I smaken återkommer smör och andra påminnelser från fatlagringen, tillsammans med grape och gult, nästan övermoget äpple. Syran är avrundad och vinet behåller fräschören när temperaturen stiger.

Här finns som sagt massor av ek men med viss finess och om man gillar stilen är 2008 Geyser Peak Chardonnay Block Collection Water Bend för 129 kr på Sb, ett fynd. Priset är dessutom billigare än på Geyser Peaks hemsida där det ligger på $24. Vinet kan säkert lagras ett par år men varför?

söndag, september 18, 2011

2009 Birichino Malvasia Bianca

2009 Birichino Malvasia Bianca

Jag har provat  vin från Birichono tidigare och blivit imponerad över den höga kvalitén men detta är första gången Jen testar och första flaskan vi dricker ihop med mat. Hon blir lika imponerad som jag tidigare blivit.

Birichino producerar tre olika viner. Förutom Malvasia Bianca har man i portföljen också en Grenache och en Vin Gris. Den sistnämnda finns dock inte att få tag på i Sverige men jag hoppas att nya importören Handpicked får tillfälle att ta in också denna. Vid Kalifornien- provningen i mars i år var den trots hård konkurrens, favoriten bland Birichonos viner.

Malvasia är ursprungligen en grekisk druvsort som blivit ganska utbredd i Italien. Av druvorna gör man bland annat söt Passito på Sicilien men den kan också ingå i Vin Santo eller i torra varianter som Frascati. Rankorna som producerar druvorna till Birichinos Malvasia Bianca kom till Kalifornien från Kalabrien någon gång i början av 1900-talet.

Vi dricker vinet till en räkrätt med bland annat smetana som vi serverar med gnocchi. Smetana använder vi för att vi har det hemma men en skvätt grädde fungerar naturligtvis också. Men denna lilla skvätt, kanske en matsked är viktig för att det ska bli perfekt mat till vinet. Birichino Malvasia Bianca har visserligen riktigt hög och fin syra men den är avrundad och för att runda av syran i maten (som kommer från vin och tomater) är lite fett helt rätt!

Vinet doftar ganska parfymerat. Här finns gula och vita blommor tillsammans med alla sorters citrusfrukter man kan tänka sig. Dessutom fläder, litchie och ananas.

I den något blommiga smaken hittar vi apelsin, grape och ananas. Syran är på samma gång viss och avrundad och eftersmaken är lång. Strålande!

 2009 Birichino Malvasia Bianca får högsta betyg av oss och då har vi ändå inte tagit i beaktande att priset är 136 kr. Finns i beställningssortimentet. Tyvärr fungerar Sb:s hemsida för tillfället inte som den ska och jag kan följaktligen inte länka dit.


Räkor i krämig tomatsås

2 pers

ca 30 stora räkor, skalade
1/2 broccolihuvud, delad i buketter
1/2 gul paprika, strimlad
1 schalottenlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olja   
1/2 dl vitt torrt vin 
200 g krossade tomater
1 msk smetana eller grädde
1 nypa peperoncino
salt
svartpeppar

Hetta upp oljan i en stor gryta och lägg i broccolibuketterna. Fräs några minuter på hög värme och tillsätt löken och efter ytterligare någon minut, också vitlöken. Fräs i ytterligare någon minut utan att vitläken bränns och tillsätt sedan vinet. Låt det ånga bort helt och häll i tomaterna, smetana och peperoncino. Rör runt och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Ta bort från värmen och rör i räkorna. Servera med gnocchi eller pasta.

Gnocchi med räkor och grönsaker i en krämig tomatsås.

lördag, september 17, 2011

2009 Charles & Charles Red Wine


Charles & Charles med efternamnen Bieler och Smith och är inte direkt några blyga eller okända killar. Charles Smith har jag skrivit om förut och jag gillar både vinerna från hans exklusiva K Vintners och de enklare från Charles Smith Wines (om jag generaliserar en del - allt har inte fallit mig på läppen).

Charles Bieler ligger bakom märkena Bieler Pere et Fils och Three Thieves som också är ett program på The Cooking Chanel. Schysst marknadsföring! Bieler beskriver sig själv som "defender of cheap wine".
Bieler och Smith

Charles & Charles Red Wine måste räknas in i kategorin billigt vin. Det finns sedan månadsskiftet i beställningssortimentet på SB och kostar 110 kr. För den slanten får man definitivt inget stort vin men helt oävet är det inte. Till min rustika köttgryta, en variant på Bachelor's Beef med kidneybönor fungerade det helt OK. Ett bra bordsvin!

Druvblandningen består av 51% Cabernet Sauvignon och 49% Syrah från Columbia Valley i Washington State.

Vinet doftar mindre frukt än vad jag väntat mig men här finns en del vinbär, björnbär och jordgubbar. En svag mintig ton dyker också upp, tillsammans med lakrits och choklad.

Vinet vinner på en rejäl luftning. Det är inte speciellt fylligt och i smaken hittar jag körsbär och plommon och syntetiska jordgubbar. Det har schysst syra, hyfsad längd och aningen tanniner men tyvärr räcker inte frukten ända fram.


Biffgryta med kidneybönor

4 pers


500 g biff, skuren i tärningar

2 vitlöksklyftor, hackade
1 gul lök, hackad
250 g kantareller
200 g krossade tomater
200 g kidneybönor på burk, sköljda
75 ml rödvin
1/2 tsk Worcestershire-sås
1/2 msk svartvinbärsgelé
salt
svartpeppar

Bryn köttet hastigt på hög värme i olja och ställ åt sidan. Stek svamp och sedan lök och vitlök. Lägg tillbaka köttet och pudra övermjöl och chilipulver. Rör om och tillsätt vin och tomater, gelé och Worcestershire-sås. Rör om och tillsätt bönorna. Sjud i 45 minuter. Servera med potatismos och pepparrotskräm.

Biffgryta med potatismos och pepparrotskräm.

onsdag, september 14, 2011

2009 Saintsbury Chardonnay Carneros


Till huvudrätt blev det laxburgare på San Francisco sourdough med chipotlemajonnäs och en plommonfruktig cremè fraîche-sås. Laxburgarna är i stort sett samma som de som återfinns i receptlistan, dock utan koriander, sesamfrö och sesamolja.

En Chardonnay från 2009 och firman Saintsbury som både doftar och smakar USA passade utmärk till burgarna med den rökiga chipotlemayon.

Vinet har legat 8 månader på fransk ek där 20% av faten var nya. Detta har gjort att det finns både smör och popcorn i doften som också innehåller champinjoner, melon och mineral.

Smaken är mjuk och runt gräddig samtidigt som den känns frisk. Här finns tropisk frukt, melon och smör tillsammans med en hel del ek. Gillar man som vi gör, den här stilen på Chardonnay är 2009 Saintsburys Carneros ett fynd för sina 219 kr. 




Chipotlemajonnäs

1 sats majonnäs (på 2 äggulor)
1/2-1 chipotle i adobo
1/2 tsk liquid smoke

Blanda och smaka av.

2009 Viña Robles White4


För en tid sedan hade vi en lite middag med goda vänner och inledde måltiden med varsin potatispuck med stenbitsrom. Till detta testade vi White4 från Viña Robles.

Vinet är en blend med 42% Vermentino, 29% Verdelho, 26% Viognier och 3% Sauvignon Blanc. Det har en ganska hög alkoholhalt (14.2%) som gör sig aningen påmind, dock utan någon egentlig hetta.

Doften är samtidigt både frisk och krämig. Här finns aprikos, persika, gråpäron och grape tillsammans med mineral och gräs.

Även i smaken som vi inte kan beskriva bättre än att den är parfymerad, hittar vi mineral, citrus och päron. Någon odefinierbar ört har också fått vara med.

Ett helt OK vin men jag längtar efter att dels dricka det en riktigt varm dag, dels att äta det till något krämigare som en pasta med räkor i en gräddig sås.

White4 finns i beställningssortimentet och kostar 169 kr.

söndag, september 11, 2011

2009 Duck Pond Cellars Pinot Gris


Jag ligger efter med studierna och ägnar därför en stor del av lördagen till att läsa. Därför blir det inte någon tid för matlagning och vi bestämmer oss för att testa nyöppnade Annas Lax i vårt kvarter. Att dricka till räkmackan och laxtallriken som vi bestämmer oss för, blir en höstnyhet på Sb.  

Detta blir första gången vi testar något vitt  från Duck Pond Cellars utanför Newberg i Oregon som har vingårdar både i Oregon och Washington.


Vi luftar vinet ett par timmar och i doften hittar vi päron, ananas, grape och någon annan citrusfrukt som kanske är pomelo. Lite mineral har också letat sig in i bilden. 


Vinet är ganska lätt och mindre kryddigt än vad Pinot Gris vanligtvis är men här finns gott om frukt som t ex cirtus, ananas, melon och en allmän tropisk smak. En del av frukten verkar vara i sockerlag på burk men restsötman i vinet hålls i schack av en bitter ton. 

Väl kylt är Duck Pond Pinot Gris OK som ett enkelt matvin men jag tycker att det handskas något klumpigt med alhoholen (14,5%). 

Vinet kostar 90 kr och finns bland de tillfälliga höstnyheterna på Sb.

Räksmörgås från Anns Lax.

Kallrökt lax, gravad lax och najadlax från Annas Lax

lördag, september 10, 2011

2006 Merryvale Merlot Starmont


87% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc och 2% Petit Verdot ingår i receptet på Merryvale Merlot Starmont från 2006. Druvorna är inköpta från olika vingårdar i Napa Valley och vinet har legat 15 månader på franska fat där 25% var nya. 

Merryvale från St Helena gör över 90 00 lådor av sina olika Starmont-viner som görs på inköpta druvor. Starmont är firmans enklaste och billigaste linje och  vårt vin finns i Sb:s beställningssortiment kostar 244 kr. Där hittar man också Starmont Cabernet, Sauvignon Blanc och Chardonnay.


Doften domineras av friska körsbär och här finns en köttig, animalisk ton tillsammans med choklad, kryddpeppar och fat.

I smaken är det gott om mörka och röda bär, framför allt körsbär och svarta vinbär. Här finns också något som närmast kan beskrivas som sälta och vinet är silkigt med mjuka tanniner. Det var länge sedan vi drack något merlotbaserat vin men Merryvale Starmont övertygar oss om att det inte får dröja lika länge tills nästa gång.

Till detta grillar vi en majskyckling som gnidits in i five-spice och färsk ingefära.

Trots att vi vet bättre rullar vi in kycklingbitarna tillsammans med en kryddig och syrlig kompott på gula plommon i osötade pannkakor! Mest förvånade blir vi av att det fungerar så bra tillsammans med vinet.

Five-spice majskyckling med kryddig gul plommon-kompott i pannkaka.