Anpassad sökning

söndag, maj 29, 2011

2008 Clairault Chardonnay Estate


Clairault i Margaret River startades 1976 och ligger i framkant i Australien vad gäller ekologisk druvodling och vinmakande.

2008 var ett vädermässigt tufft år i för druvodlare i denna del av Western Australia vilket ledde till extremt låga skördeuttag. Vinet har jäst i franska ekfat, 33% nya men hur lång tid det spenderat på fat har jag inte lyckats luska ut.

Det har i alla fall fått en rejäl men balanserad dos pop corns-smörig ek i doften. Vidare finns här champinjoner, både konserverade och färska, citruszest, sparris och melon, päron och mineral.

Även i smaken är faten tydliga och här finns också blodapelsin och blodgrape, zitruszezt och tropisk frukt. För mycket tropiska smaker kan bli ganska kväljande men i Clairault Chardonnay Estate håller syran allt i schack. Ett bra vin som funkar utmärkt till vår pasta med räkor i smörsås som fått en extra dos karaktär med hjälp av en aning chipotle i adobosås.


Räkor i smörsås


2 pers


1 schalottenlök, strimlad
4 vitlöksklyftor, finhackade
olja
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1/2 chipotle i adobo, hackad
1 msk räkfond (alt färdigköpt hummerfond eller liknande)
1/2 kg räkor med skal
1/2 dl hackad basilika
basilikablad till garnering

Skala räkorna. Fräs lök i olja på mediumvärme utan att den tar färg. Tillsätt vin och koka ner till endast någon matsked återstår. Häll på grädde, chipotle, fond och hackad basilika. Smaka av med salt och peppar. Ta bort från värmen och tillsätt skalade räkor. Låt de bli varma innan allt blandas i nykokt pasta (250 g till 2 pers). Garnera med basilikablad och servera med nyriven parmesan och svartpeppar.
Pasta med räkor i gräddsås

lördag, maj 21, 2011

2007 Bodegas Neo Mencía Motivo


Det finns fortfarande gott om det här vinet runtom i Sverige och för 89 kr är frågan är om det inte blir sommarens grillvin, åtminstone om det grillade serveras med tillbehör utan hetta eller alltför mycket sötma. En söt bbq-sås med chile är till exempel inte exemplariskt.  Annars har jag svårt att se att det skulle finnas några verkliga utmanare.


Bodegas Neo har en urfånig men förmodligen dyr hemsida. Man har dock inte orkat skriva den på något annat språk förutom spanska utan istället byggt in Google Translator med alla alla språkliga konstigheter som då uppstår.

Jag tänker därför inte skriva om "betalningar (...) i Carracedelo" eller "Sladdtyp" utan istället konstatera att det handlar om 100% Mencía som legat 6 månader på fransk och amerikansk ek. Jag vet inte fördelningen men för 2008:an var det 60/40.

Detta har satt tydliga avtryck i den något rökiga doften som är mycket fruktig av både röda och mörka bär. Här finns en gräsig eller örtig ton tillsammans med vanilj och lakrits och överraskande nog hittar vi också tydliga drag av päron.

Smaken är också den mycket fruktig men samtidigt också något syrlig och stram. Här finns en hel del tannindamm. Mörka bär och choklad är uppenbara men vi hittar också drag av örter och gräs.

Vi dricker Motivo till hjortburgare med bacon, blue cheese-kräm och guaqamole och alldeles för små kummin-scones istället för vanliga bröd. Trots brödstorleken som gör det omöjligt att äta burgarna snyggt och med värdighet blir de jättegoda och perfekta till vinet.

Sa vi sommarens grillvin?!!
Hjort- baconburgare med blue cheese och guaqamole

söndag, maj 15, 2011

2008 Man O' War Vineyards Syrah Dreadnought


Ännu en kork-katastrof! I fredags hade vi tänkt dricka en Andrew Will Syrah Annie Camarda från Washington State men den var korkskadad och fick gå tillbaka till Sb. För att vara på den säkra sidan blev det istället 2008 Man O' War Vineyards Syrah Dreadnought från Waiheke Island, strax utanför Auckland, Nya Zeeland. Den kommer självfallet med skruvkork som nästan allt vin från Nya Zeeland.

En befolkning på strax över 7500 personer gör Waiheke Island till den mest tätbefolkade ön på Nya Zeeland och efter nord- och sydön den med flest invånare. På ön ligger flera vinerier och som har rykte om sig att göra bra vin på Syrah.

Ett av dessa är Man O' War Vineyards vars druvodlingar upptar ungefär 60 ha, fördelade på 90 små vingårdar där man odlar flera sorters druvor. På den röda sidan handlar det om olika Bordeaux-druvor och Syrah.

2008 Man O' War Vineyards Syrah Dreadnought är ett mycket bra vin. Här finns en något rökig, jordig doft med körsbär och björnbär, svartpeppar och en del gräs och anis. Vinet har legat 15 månader på ekfat, 15% nya franska och 5 % nya amerikanska, resten begagnade. 

Vinet är nästintill perfekt balanserat men har en något svag mitt. I den fruktiga smaken hittar vi körsbär, björnbär och svarta vinbär. Här finns mineraler, fat och initialt en svag metallton som blåser bort under luftningen. Hela paketet avslutas med en dos tannindamm. Ett härligt vin!

Vi dricker vinet till fläskkarré med en asiatisk touch och vinet fungerar perfekt till den kryddiga men inte heta maten.


Ps. Punkaren provade Man O' War på New Zealand Wine Fair 2010.

Five spice karré

4 pers

1-1,5 kg fläskkarré
1 tsk salt
svartpeppar
1+1 tsk five spice
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 apelsin, zest och jos
1,5 dl ljus soya
0,5 dl cognac
2 msk honung

Blanda 1 tsk five spice, salt, peppar med apelsinzest och vitlök. Gnid in karrén med kryddblandningen. Lägg i en ugnsfast form. Blanda soya, apelsinjos, honung, cognac och 1 tsk five spice. Häll detta över karrén och sätt i en ugnstermometer. Stek i ugn 150° tills innertemperaturen når 80°. Låt köttet vila i ca 10 minuter och skär sedan upp.  Häll soyablandningen i en kastrull och koka upp. Smaka av med socker. Red med 1,5 msk maizena.  Servera köttet med wokade grönsaker och såsen.

Five spice karré med wokade grönsaker och ris.

söndag, maj 08, 2011

2009 Àlvaro Castro Quinta de Saes Reserva Branco

2009 Àlvaro Castro Quinta de Saes Reserva Branco

Saes är den gård där Àlvaro Castro, en av de stora inom vinnäringen i Dão bor och där hans vineri ligger. Quinta de Saes Reserva Branco är gjort på druvorna Encruzado (80%) och Cercial (20%). Alkoholhalten ligger på 13% vilket är normalt för vinerna från Àlvaro Castro som säger alkohol i vin är som salt i mat - han vill inte ha för mycket.

Vi dricker vinet till en risotto med krämig purjolök och rostad mandel. Alltihop toppas med lite av årets stenbitsrom. Det visar sig fungera perfekt och vinet är enkelt att para ihop med mat. Här finns en härligt hög syra som rundas av med smör och nötighet från jäsningen på begagnade franska ekfat.

I doften dominerar grape och clementinskal men det finns mer fruktighet i form av melon, päron och grönt äpple. Vi hittar också gräs och mineral. Samma saker återkommer i smaken. Mycket gott!

Det finns tyvärr bara enstaka flaskor kvar på Sb för 156 kr men det finns också i beställningssortimentet för 198 kr. Just nu ligger Sb:s webplats nere på grund av tekniskt underhåll och jag vet inte vilken som är den aktuella årgången i beställningssortimentet.



Risotto med purjolök

2 pers

2 dl risottoris
1 liten schalottenlök, finhackad
1 msk olja
3-4 dl kycklingbuljong, sjudande
1,5 dl vitt vin
1,5 dl riven parmesan
salt
1 normalstor porjolök, strimlad
1 msk smör
1/2 dl grädde
1 msk kycklingfond
1/2 liten citron, zest och jos

Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt schalottenlök och fräs till den blir mjuk. Tillsätt risen och vänd runt i oljan. Tillsätt vinet och koka bort. Häll på den varma kycklingbuljongen så den precis täcker riset. Koka långsamt under omrörning i ca 20 minuter. Tillsätt mer buljong efterhand.

Hetta upp smör i en kastrull. Tillsätt purjolöken och mjuka upp den i smöret. Häll på grädde och kycklingfond. Koka ihop och smaka av med citron, salt och vitpeppar.

Tillsätt purjoröran och parmesan till riset när det kokat klart.

Servera med rostad mandel och stenbitsrom.

Purjorisotto med rostad mandel och stenbitsrom

lördag, maj 07, 2011

2007 Kendall-Jackson Cabernet Sauvignon Vintner's Reserve


Vi fortsätter att prova lite billigare kaliforniska cabbar från 2007 och har kommit fram till Kendall-Jacksons Vintner's Reserve som importeras av Amka och kostar 186 kr (beställningssortimentet).

Kendall-Jackson startades 1982 av paret Jess Jackson och Barbara Banke. De båda driver fortfarande familjeföretaget där också parets tre barn är involverade. I USA sålde Kendall-Jackson 2010 mer vin för över $15 flaskan än någon annan producent.

Druvorna till Vintner's Reserve kommer från Sonoma (63%), Napa (30%) och Mendocini (7%). Förutom Cabernet Sauvignon (92%) består druvblandninen av 5,2% Merlot och små mängder Cabernet Franc, Malbec och Petit Verdot.

När flaskan är nyöppnad doftar vinet plommon, jordgubbsbugg och hallon men efter några timmar i karaff mörknar frukten och vi hittar nu svarta och röda vinbär, bigarråer, en aning blyertspenna och tydliga spår av fatlagringen. Vinet har legat 12 månader på 67% franska och 33% amerikanska fat.

I munnen är vinet mjukt men har en del tanniner, Smaken är kryddig och innehåller vinbär, björnbär och blåbär samt vanilj. Här finns ganska hög syra och bra längd på eftersmaken. 

2007 Kendall-Jackson Cabernet Sauvignon Vintner's Reserve är mycket Kalifornien och även om det inte gungar vår båt alltför mycket är det tillräckligt för att vi ska lägga undan ett par flaskor några år.

Vi dricker vinet till ett pizza pie experiment med topping bestående av köttig färsk korv, champinjoner, chili-chorizo, mozzarella och lagrad pecorino. Experimentet består i att på halva pajen lade jag mozzarellan underst och på den andra halvan överst. Enligt Louie Barbati på L&B Spumoni Gardens i Brooklyn blir brödet mindre "soggigt" om mozzarellan placeras underst. Vi märker dock ingen större skillnad. Vår pizza är inte soggig någonstans.

Pizza pie med mozzarella underst (till vänster) respektive överst

söndag, maj 01, 2011

2005 Léon Beyer Pinot Gris Cuvée des Comtes d'Eguisheim


Förra helgen åt vi brunch på utmärkta Saturnus på Eriksbergsgatan i Stockholm. Jag åt en kryddig korv som var fantastiskt god och  inte överraskande visade den sig komma från Taylors & Jones.

I fredags var jag där men då fanns inte den sorens korv att köpa och istället fick det bli några Smoked beef, jalapeno & thyme. Till detta gjorde vi en potatissallad som mer eller mindre var kopierad från Homesick Texan. Tillsammans med lite grönsallad blev det en enkel men riktigt god middag.

Till detta valde vi en Pinot Gris från Léon Beyer i Alsace som passar den något kryddiga maten perfekt. Kostar 299 kr på Sb.

Vinet har en blommig doft med gula äpplen, melon och sparris. Direkt vid öppnandet av flaskan finns det också en svag champinjondoft som dock blåser bort ganska snabbt precis som den inte helt angenäma smaken av burkchampinjoner gör efter några timmar i karaff. I doften hittade vi också kryddiga örter och mineral.

Smaken är kryddig med gula äpple, exotisk frukt, honung och mineral.  


Jalapeño-potatissallad

4 pers

2 röda lökar, strimlade
1/2 dl äpplecidervinäger
1 lime, pressad
1 kg fast potatis, skurna i kuber
2 selleristjälkar, fint tärnade
2 msk socker
1 dl äppelcidervinäger
1 kg potatis
1/2 dl jalapeño pickles (recept nedan)
0,25 dl dijonsenap
1/2 dl majonnäs
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk spad från jalapeño pickles
salt och peppar

Snabbpickla rödlök  genom att koka ihop 1/2 dl vinäger, limejos och socker och häll över löken. Låt stå i någon timme. Koka potatiskuber. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Blanda med 1/2 dl äppelcidervinäger. Ställ kallt i ca 30 min. Lägg därefter i lök, jalapeños, och selleri. Rör ihop senap, majonnäs, picklesspad och paprikapulver och blanda med potatisen.


Jalapeño pickles

250 g jalapeños, skivade
2 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
1 tsk senapsfrö
1/2 tsk nejlikor
1/2 tsk kryddpeppar
1 kanelstång

Lägg strimlad jalapeño i en burk. Koka ihop vinäger, socker och kryddor och häll över chilen. Låt stå i något dygn. Mycket godare än färdigköpt!

Jalapeño-potatissallad med Smoked beef, jalapeno & thyme sausage