fredag, december 24, 2010

2008 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

2008 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

Jag befinner mig i Skåne för att fira jul och framför allt för att äta julmat. Farsan håller på att stycka hjort i källaren och jag lägger beslag på en filé som får lite färg i stekpannan och som vi sedan äter med rödvinsreduktion, grönsaker och rösti. Till detta blir det trevliga Seghesio Sonoma Zinfandel som nu har nått till årgång 2008 på Sb.

Seghesios bas-zin håller alltid hög klass men 2008:an tillhör knappast de allra bästa årgångarna. I doften finns det massor av frukt. Plommon - både färska och torkade, björnbär, körsbär och röda solmogna jordgubbar.

Smaken är likaså den mycket fruktig och aningen syltig, dock utan att det blir kladdigt. Aningen krydda återfinns också, något jag saknade i doften.

2008:an är ett bra vin men som sagt, kanske utan den spets som återfinns i riktigt bra årgångar.

Svensson har också smakat.

Efter att ha läst Mikael Ekbergs (Smakabra) inlägg om 2007 Gallo Cabernet Sauvignon Sonoma County inhandlar jag en flaska för att provsmaka och för att ha till såsen. Vinet som kostar 99 kr på Sb är en blandning med 81% Cabernet Sauvignon och 19% Merlot. Mikael frågade i sin blogg när det senast dracks någon Gallo. Jag har ingen aning mer än att det var så länge sedan att jag glömt det.

På inrådan av Mikael luftar jag vinet en hel dag och det är inget oävet försök Gallo har gjort men helt övertygad blir jag dock inte. Kanske kan vinet fungera bättre om det får ligga i några år i källaren men i dag smakar det alltför mycket grön paprika och stjälkar
för att det ska vara riktigt intressant för mig.

söndag, december 19, 2010

2009 Gold Crown Wine Company Viognier Brookhaven Lighthouse


Jag har under en tid haft funderingar på att börja experimentera lite med indisk matlagning som jag inte blivit imponerad av vid mina besök på enkla indiska restauranger i framför allt Stockholm och Köpenhamn. Men givetvis har jag förstått att det måste finnas nästan oändligt mycket mer än de oljiga grytor med tomatsås, sönderkokt kött, spenat och potatis som jag förknippar med Indien.

När jag nästan samtidigt lyssnar på när de indiska kockarna Naem Chitaars och Nitin Dhuris lagar mat i Sveriges Radios Meny och Jen önskar indiskt "men är för trött för att gå ut", bestämmer jag mig för att snarast prova ett av recepten från Meny.

Det blir kyckling med lavendel och på Regeringsgatan spontanhandlar jag en amerikansk Viognier med lite restsötma som jag tror ska passa fint till den spännande smaksättningen på kycklingen.

Brookhaven Lighthouse tillverkas enligt etiketten av något som heter Gold Crown Wine Company i Lodi, Kalifornien. Konstigt nog hittar jag inte någon hemsida till företaget.

Vinet smakar dock helt OK och fungerar bra till maten även om det inte hade varit helt fel med lite mer sötma för att dämpa hettan från framför allt det kryddstarka riset. Till kycklingen passar det dock helt förträffligt och de parfymerade tonerna samspelar fint med lavendeln.

Vinets doft kan enklast beskrivas som tutti frutti och fruktsoda men här finns också melon, tropiska frukter, clementin och skumgodis. Närmast tänker vi på de där rosafärgade skumtomtarna.

I munnen är vinet ganska oljigt och här finns gott om tropisk frukt med en aning fadd smak som dock hjälps upp av fräsch clementin och färsk aprikos. Det finns en parfymerad ton som blir alltför dominerande när temperaturen i glaset stiger.

Ett trevligt vin till mat med aningen krydda och förmodligen perfekt när solen gassar. Se bara till så att Brookhaven Viognier Lighthouse är ordentligt kylt. För undefär samma pris får du annars både Gnarly Head eller McManis som båda är bättre.


Lavendelkyckling

2 pers

2 kycklingfiléer
100 g grekisk yoghurt
2 msk riven ingefära
4 vitlöksklyftor
½ tsk torkad chili
1 tsk Garam Masala
2 msk honung
1 tsk citronsaft
1 tsk rosepepparkorn, mortlade
2 tsk torkad lavendel
salt

Blanda samman yoghurt, vitlök, ingefära, torkade kryddor, citron och honung. Dela varje kycklingfilé i tre delar i lägg dessa i youghurtsmeten. Låt stå i ca 1 timme. Stek därefter i ugn 150° i 20 minuter.

Receptet från Sveriges Radios Meny.



Lavendelkyckling med stekt ris, tomat/senapschutney
och mango chutney.

2008 Bodegas Roda Sela


1980 kom Mario Rotllant och Carmen Daurella till Rioja och startade Bodegas Roda. Deras moderna tolkning av hur ett Riojavin ska smaka har gjort succé och vinerna Roda, Roda 1 och Cirsion får ofta bra omdöme i internationell vinpress. De tre vinerna görs på druvor från rankor som är minst 35 år gamla och som alltså redan fanns på plats när Mario och Carmen köpte egendomen. 

Paret planterade också nya rankor och druvorna från dessa unga plantor har sålts vidare men från och med årgång 2008 gör Roda ett eget vin från vissa av skiftena i de "nya" vingårdarna. Detta nya vin som döpts till Sela finns i beställningssortimentet och kostar 199 kr.

Vi provar Sela till fläskfilé med getost, potatismos och en körsbärssås. Jag vet att det inte är riktigt PK att köpa färska körsbär i december men kunde inte hålla mig och lovar att förutom citrusfrukter, bara äta svenska rotfrukter ända fram till jul.

Bodegas Roda Sela är en blandning med 96% Tempranillo och 4% Graciano. Jag har inte hittat några uppgifter om tillverkning och fatlagring (eller om någonting alls!), varken på Rodas hemsida eller på importörens

Att vinet fått en rejäl dos ek råder det dock inte någon tvekan om efter att vi tagit oss en första sniff. Här finns rök, lite vanilj och dessutom en svag ton av stearin, något jag aldrig tidigare hittat i något vin. Men framför allt är det frukt det handlar om när man luktar på Sela. Här finns torkade aprikoser, jordgubbar och mörka körsbär och en jordig ton som svävar över alltsammans.
Smaken är också den fruktig och livlig med körsbär och hallon tillsammans med ek och peppar. Alkoholhalten på 14% slår igenom något men aldrig så det stör.

Sammantaget ett habilt vin som motsvarar förväntningarna men som inte överraskar. Vi kommer dock med stor säkerhet att återkomma till Sela i framtiden.


Fläskfilé med chevre

2 pers

1 fläskfile, mittenbiten
100 g getost
chiliolja
1 citron, zest
salt
peppar
olivolja

Skär ett snitt längst med fläskfilén men lämna ca 1 cm så att filen håller ihop. Vik ut filén och lägg plastfolie ovanpå. Platta ut filén med hjälp av till exempel en brödkavel. Inte för mycket dock. Ringla lite chiliolja på köttet. Lägg smulad getost och zest från 1 citron på filén. Slta och peppra. Rulla ihop filén och krut ihop med ett steksnöre. Stek i olja tills köttet får fin färg runtom. Kör färdigt i urg 175° i ca 20 minuter.


Rödvinssås med körsbär

2 pers

1 - 2 dl färska körsbär
1,5 dl rödvin
1 msk balsamvinäger
salt 
peppar
socker

Plocka bort stjälkar och kärnor ur körsbären. Koka ihop vin, vinäger och hälften av körsbären. Koka ner till ca 1 dl återstår. Tillsätt resten av körsbären och koka i ytterligare någon minut. Smaka av med salt, peppar och socker.
Fläskfilé med chevre, potatismos och rödvinssås med körsbär.

söndag, december 12, 2010

2007 Walter Hansel Winery Pinot Noir The North Slope Vineyard


Hansels viner gör ofta succé hemma hos oss och det gjorde även denna Pinot från 2007. Vinet har fått goda omdömen både från Robert Parker och Frankofilen och det kom 360 buteljer till vinkällarbutikerna i månadsskiftet och en del flaskor finns fortfarande kvar. Walter Hansel Winery gör varje år ungefär 5000 lådor Pinot Noir.

Vinet har en röd doft med körsbär, nypon och lingon. Det finns en bonnig, lite grov ton tillsammans med gummi, örter och trä.

Smaken innehåller jordgubbe och hallon, både röda och svarta vinbär tillsammans med kryddor. 14,5 % alkohol är stiligt integrerade. Vi njuter i fulla drag!

Vi dricker denna Pinot till laxfiléer som bakats i paket med mozzarella, grillad paprika, oliver och soltorkade tomater. Fungerade förträffligt!


Lax i papper med mozzarella

2 pers

2 portionsbitar laxfilé a 150-200 g
2 skivor mozzarella
1/2 grillad paprika, strimlad
8 svarta oliver utan kärna, strimlade
4 soltorkade tomater, strimlade
salt
svartpeppar
ev. en nypa peperoncino

Salta och peppra fisken. Placera laxbitarna i bakplåtspapper och lägg på mozzarellaskivor, paprika, oliver och tomat. Strö eventuellt över peperincino. Baka i ugn 200° i 15 minuter.
Lax i papper med mozzarella, oliver, soltorkad tomat och paprika.
Serveras med persiljestekt potatis, grillad fänkål och citron.

lördag, december 11, 2010

2002 Dominus Estate

2002 Dominus Estate

Det har varit en traumatisk vinvecka. Natten mellan söndag och måndag hade vi ett inbrott och största delen av min vinsamling försvann. Eftersom den inte var speciellt stor kommer det nog att sluta svida snart men förlusten av mina Sine Qua Non, flera årgångar av Monte Bello (och en del annat från Ridge), några Bond, Diamond Creek, Forman, Far Niente, Stags Leap Wine Cellars, Brewer Clifton, med mera och Riesling från bland annat Willi Shaefer känns tung just nu...

Allra värst är dock förlusten av några flaskor från spännande Blackbird Vineyards i Oak Knoll, Napa Valley. Jen och jag provade oss igenom Blackbirds portfölj under vår Kalifornien-tripp för några år sedan och tog med oss några flaskor hem till Stockholm av de vi tyckte var bäst.

Det försvann också några Dominus men 2002:an hade tjuvarna missat. Istället drack vi en sådan i går till varsin biff från Nebraska som legat i Worcestershire-marinad, råstekt potatis, palsternacka och en cognac-sås. Mycket gott!

Dominus 2002 doftar ceder, eukalyptus, tobak, mjölkchoklad, kaffe och vanilj. Här finns gott om blåbär, tranbär och vinbär och doften känns ganska intensiv och extraherad.

Det finns fortfarande ganska gott om tanniner i Dominus 2002 och vinet hade helt klart klarat flera år till i ryggläge. Vi hittar vinbär, körsbär, fat och lakrits i smaken. Av de 14 procenten alkohol märks absolut ingenting och eftersmaken är härligt lång.

Frankofilen och Mina Vinare har också provat.


Worcestershire-marinad

1/2 dl  Worcestershire-sauce
1/2 dl olivolja
3 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Blanda allt och lägg i plastpåse tillsammans med köttet.

söndag, december 05, 2010

1997 Glaetzer Shiraz The Bishop

1997 Glaetzer Shiraz The Bishop

Förra helgen var Jen och jag och besökte våra vänner, aussie-fantasterna Ola och Ali i Bryssel. Förutom att bli bjudna på mycket god mat och strålande vin från bland annat Grant Burge och Two Hands fick vi också Glaetzers The Bishop från 1997 med oss hem i present och vi kunde inte hålla fingrarna borta längre än tills i går.


Glaezer wines startades 1995 av Ben och Judith Glaetzer och namnet Bishop är Judiths flicknamn. Till årgång 2006 ändrades etiketten och pryds i dag av en venussymbol.

Vinet har en underbar, intensiv, mogen och lite bränd doft med körsbär, björnbär och en artificiell plommonton. Vi kan inte komma på vilket godis eller läsk som kommer närmast. Vidare finns här kokos, choklad och lakrits tillsammans med eukalyptus och något som närmast för mina tankar till slipdamm från glasfiber.
Hur jag nu kom fram till det?

Smaken är mjuk och saftig med röda plommon  och en rejäl dos fat. Ska vi vara petiga kunde eftersmaken möjligtvis varit lite längre men allt som allt ett fantastiskt vin! Då vi sällan har uthållighet att låta våra viner ligga så länge var det en stor upplevelse att dricka 1997 The Bishop och det har vi Ola och Ali att tacka för. Hoppas vi ses snart och om inte förr så i augusti i Toscana!

Kycklingpizza med pinjenötter, ruccola och avokado.
Som många gånger förut när vi har extraspännande viner i glasen blir det pizza att äta. Denna gång en kycklingvariant med bland annat pinjenötter, ruccola och avokado.

lördag, december 04, 2010

2008 Au Bon Climat Pinot Noir Santa Barbara County


Från Jim Clendenen och hans Au Bon Climat, strax utanför Santa Maria i Kalifornien kommer denna bas Pinot Noir som inte riktigt lyckas charma mig eller Jen.

Au Bon Climat importeras av Muram International och den 1 december släpptes, förutom denna Pinot Noir för 249 kr också en Chardonnay för 229 kr. Dessutom finns det ett antal vingårdsbetecknade och dyrare viner från Au Bon Climat i beställningssortimentet.

Au Bon Climat Pinot Noir Santa Barbara County har en mycket tilltalande, rosblommig doft med körsbär och hallon och krydda i form av gröna örter och svartpeppar. Dessutom aningen rök och trä.

Det är när vinet hamnar i munnen som vi tycker att det uppstår vissa problem. Det är saftigt och läskande med jordgubbe och vinbärspastiller men med bitterhet i mitten och ett ganska glest slut.

Jag önskar jag kunde skylla på att det var maten som ställde till det för vinet eftersom jag gillar Au Bon Climat men problemen fanns redan innan och kvarstod efteråt.

Kyckling asado med rött ris, majs och romansallad.
Chicken asado betyder helt enkelt grillad kyckling (alternativt ugnsbakad eller stekt, jag vill inte ha någon spansktalande som hoppar på mig...) och i vårt fall också marinerad i lime- och apelsinjos med diverse kryddor. Gott blir det men kanske inte det som passar allra bäst till P.N.

Kyckling asado

4 pers

1 kyckling
1 msk olivolja
8 klyftor vitlök, finhackade
1 gul lök, hackad
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk spiskummin
1 msk oregano
1/2 dl limejos
1/2 dl apelsinjos

Klyv kycklingen i två delar. Blanda olivolja, vitlök, lök, salt och kryddor med josen. Marinera kycklingen i någon timme i blandningen. Stek under folie i ugn 200° i ca 1, 5 h och därefter utan folie i 10 min.