lördag, juni 27, 2009

2005 Petaluma Chardonnay Piccadilly Valley

Jag blev rekommenderad Petaluma Chardonnay av en tjej jag träffade på Sb som bott i Australien och jag slog till på en flaska. Något jag inte ångrar. Det här är en riktigt bra Chardonnay!

Petaluma Wines startade 1976 av Brian Croser och är i dag storproducent som bland annat gör Cabernet-blends, Shiraz, Riesling och mousserande vid sidan av Chardonnay. Druvorna till Petaluma Chardonnay kommer från olika vingårdar i Adelaide Hills med 30 år gamla rankor. Vinet som är lagrat i 10 månader på franska ekfat har toner av dessa fat i både doft och smak.

Frukt dominerar annars i doften. Här finns gröna äpplen, päron, tropisk frukt och apelsinskal. Dessutom en ton av smör.

Smör återfinns också i smaken liksom apelsin, gröna äpplen men även champinjoner.

Som sagt, en mycket god och lättgillad Chardonnay som vi dricker till pasta med räkor och avokado som fått smak av tequila.


Tagliatelle med tequilaräkor och avokado

2 pers

200 g tagliatelle eller annan bandspaghetti
3 stora tomater
olivolja
½ kg räkor med skal
en nypa peperoncino
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl tequila
2 avokados, skurna i 2 cm stora kuber
½ kruka basilika, strimlade
1 msk smör
salt
svartpeppar

Skala räkorna. Skär och bort det hårda området där kvisten går in på 2 av tomaterna. Skär dem i små bitar. Kör dessa två tomater i blender till puré. Ta bort kärnorna i den återstående tomaten och hacka den i 1-2 cm stora bitar. Koka pastan i saltat vatten. Hetta upp olivolja i stekjärn och stek räkorna i 1-2 minuter tillsammans med peperoncino, salt och peppar. Lägg i vitlök och stek vidare i en halv minut. Tillsätt den hackade tomaten och tequila. Koka i 3 minuter. Blanda i bitarna från den ena avokadon och hälften av basilikan. Lägg upp i en skål men behåll vätskan i stekjärnet. Lägg tomatpurén i stekjärnet och koka ner något. Lägg i smöret och låt det smälta under omrörning. Lägg därefter i resterande avokado och basilika. Smaka av med salt och peppar. Blanda tomatsåsen med den färdigkokta pastan. Lägg pastan på tallrikar och lägg räk/avocadoröran ovanpå. Servera med riven parmesan.

Receptet från California Avocado Commission.

2007 Saintsbury Pinot Noir Garnet

Saintsburys Pinot Noir Garnet har en lätt still och är tänkt för omedelbar konsumtion. Vinet som är gjort av tre kloner Pinot Noir; Pommard, Martini och Dijon 115 kommer från Carneros AVA som ligger strax norr om San Pablo Bay och innefattar delar från både Napa och Sonoma. Det svala klimatet gör att Pinot Noir lämpar sig bra att odla här liksom Chardonnay.

Vi dricker 2007 Saintsbury Pinot Noir Garnet som legat nio månader på franska ekfat varav 20% var nya, till en potatissallad med fetaost och en hel fläskkarré som ugnssteks med en glace gjord på apelsinjos och zest, Worcestershire- och habanerosås, liquid smoke, japansk soya, honung, chili sauce samt svartpeppar och stärnanis. Till detta har vi ruccolasallad och rabarberchutney (recept i listan till höger).

Vinet doftar friskt av hallon, jordgubbar, örter och fat. Smaken är lätt men kryddig. Även här finns det hallon, jordgubbar och örter samt en tydlig lakritston. Vinet har en behaglig syra. Ett mycket bra vin som passar fint till maten som har lakritston från glacen.


Potatissallad med fetaost

4 pers

800 g potatis
200 g fetaost
½ slangurka
8 körsbärstomater
2 vårlökar
½ dl sparrisolja eller olivolja
½ tsk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
svartpeppar
salt

Koka potatisen. Låt svalna och skär i mindre bitar. Skala gurkan och tag bort kärnhuset. Skär i halvmånar. Grovhacka lök och skär tomaterna i halvor eller kvartar. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över salladen. Blanda allt.

2005 Pepi Pinot Grigio

God Pinot Grigio för en billig peng som vi dricker som fördrink. Vinet som är en positiv överraskning doftar melon, päron och gräs. Smaken som är salivframkallande och aptitretande innehåller detsamma men dessutom en liten mineralton.

Pepis hemsida får jag inte veta någonting om deras viner men kan välja om jag vill lyssna på rock, surf eller swing…

torsdag, juni 25, 2009

2006 Tensley Wines Syrah Colson Canyon

Tensley Wines har, efter strålande recensioner i amerikansk press för sin Syrah från Colson Canyon tagit klivet upp till den absoluta eliten bland vinhusen i Kalifornien. Till exempel har Robert Parker gett vinerna höga betyg och 2006:an utsågs av Food & Wine Magazine till bästa amerikanska Syrah över $20.

Det har varit stort sug efter flaskorna i USA och därför är kul att vinet letat sig till Sb (via importören Muram International). Märkligt då att det dock att det fortfarande finns kvar på Sb som i december förra året lanserade 360 flaskor av vinet.

Förklaringen kan vara att båda Tensleyvinerna som lanserades den månaden (förutom 2006 Colson Canyon också 2006 Three Creek) från vissa håll fick ett ljummet mottagande. Värst var nog BKWines Jack Jakobsson som skrev ”…flera viner är bortom räddning (Varnande exempel är t.ex. 2006 Colson Canyon Syrah) .” (P g a hög alkoholhalt - min anm.)

Tensley som inte har några egna vingårdar håller till i Buellton, en liten stad i Santa Barbara County med mindre än 4000 invånare. Ägaren och vinmakaren Joey Tensley startade verksamheten för ungefär tio år sedan och man har inriktat sig på Syrah, även om det också finns vin på andra druvor i portföljen.

Syrah Colson Canyon är det kanske viktigaste av Tensleys viner. De 1779 lådorna som gjordes av vinet står för mer än hälften av den sammanlagda produktionen och det är det enda vin som lagras på ny ek (20 %). Lika mycket lagrades på ett år gamla franska fat.

Fatlagringen känns i både doft och smak. Annars är det fruktighet och bär som dominerar. I doften handlar det mest om björnbär och körsbär men här finns också svarta vinbär i form av gelé och blåbär i form av sylt. Dessutom en liten lakritston och milda örtkryddor.

I munnen är vinet silkesmjukt. Röda bär kommer främst i smakpaletten. Vinet har en del sötma i smaken och en aning sylt. Innan vinet går upp i temperatur känner vi inget av alkoholhettan som det skrivits en del om (15,2% enligt etiketten, 15,5 enligt Sb).

Vi tycker att det här är ett av de bättre Syrah-viner från Kalifornien vi druckit och även om det kostar en bit över 300 kronor kan det mäta sig med betydligt dyrare viner. Det här är helt i vår smak och eftersom det fortfarande finns kvar på Sb kommer jag att handla fler flaskor inom kort. Bör bli aningen bättre med ytterligare några års lagring och kommer att bli jättebra till sommarens kommande BBQ.

Vinet fungerar också fantastiskt bra med dagens oxgryta som fått smak av Sambal Oelek och 70-procentig Valrhonachokad. Vi sidan av grytan serverar vi chilimarinerade bönor (recept i listan till höger) och bröd. Mitt sommarprojekt är att lära mig att baka ordentligt bröd och de första försöken handlar om Levain. God hjälp får jag från Martin Johansson och hans blog Pain de Martin.


Oxgryta med choklad
4 pers

600 g oxkött
1 gul lök, grovhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade 
smör
2 msk kalvfond
1 dl vatten
2 tsk mörk soya
1-2 tsk sambal oelek
2 dl grädde
30 g 70%-ig choklad, hackad

Skär köttet i bitar. Bryn köttet i smör i gryta. Fräs löken i ett stekjärn och lägg över i grytan. Rör i kalvfond, vatten, soya, sambal oelek och grädde. Låt koka tills köttet är mört. Tiden beror på vilket kött su använder men räkna med ½ - 1 timme. Ta sedan grytan från plattan och rör ner chokladen.

lördag, juni 20, 2009

2007 Cecchetti Wine Company Redtree Petite Sirah California


Billig nyhet från julisläppet som vi dricker till ugnsgrillad kyclingfilé med plommonsås, kokt färspotatis och sockerärtor. Helst skulle nog kycklingen grillats på kolgrill men i brist på sådan får det bli i ugnen.

Redtree är ett av Ceccetti Wine Co´s varumärken. Line 39 som det andra heter är också billiga viner men då från Lake County AVA. Redtree är gjort på druvor från ospecificerade områden i Kalifornien. Eftersom amerikanarna tycks efterfråga billiga viner ser framtiden ljus ut för Roy Cecchetti som arbetat många år med att marknadsföra andra vinmärken.

Jag har tidigare provat Petite Sirah från Line 39 och tyckte det var helt OK. Ska ännu billigare Redtree fungera lika bra och ska det fungera till den ganska speciella plommonsåsen?

Vinet doftar både mörka (björnbär) och röda bär (jordgubbar). Det är aningen syltigt men har också toner av mörk choklad och viol.

Smaken är mycket rödbärig och påminner en aning om jordgubbssaft. Det är mycket mjukt men har en liten aning dammiga tanniner.

Ett ganska annorlunda vin som säkert inte tilltalar alla. Tillsammans med vår mat ändrar det karaktär en hel del och blir snarare syrligt än syltigt. Inte det bästa jag druckit men helt rätt till den både syrliga och söta plommonsåsen.


Kycklingfilé med plommonsås

2 pers

2 kycklingfiléer
1 lime, zest + juice
svartpeppar
salt

Dela kycklingfiléerna på längden. Lägg dem i påse med limezest, limjos och nymald svartpeppar. Marinera i kylskåp några timmar. Trä upp filéerna på blötlagda bambuspett. Pensla med plommonsåsen och grilla i ugn 250°C i ca 15 minuter. Vänd efter halva tiden och pensla på mer sås.


Plommonsås

1,5 dl plommonsylt eller marmelad
1 lime, pressad
1 msk risvinäger
2 msk ingefära, riven
1 tsk honung
1 vitlökslyfta, finhackad
salt
peppar


Blanda alla ingredienser utom salt och peppar i en kastrull. Koka upp och sjud i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Använd såsen som glace men servera den också till kycklingen.

lördag, juni 13, 2009

2008 Alphonse Mellot Domaine La Moussière

Det var längesedan vi drack Sauvignon Blanc från Sancerre men i dag har det äntligen blivit dags för ett av våra favoritområden igen. Alphonse Mellot är en klassisk producent med anor inom vintillverkning dokumenterad redan på tidigt 1500-tal. Sin höjdpunkt(?) nådde man 1698 då Ceasar Mellot blev vinrådgivare till kung Louis XIV.

I dag har Domaine La Moussiere en egen vinshop i staden Sancerre (med cirka 1800 invånare) men redan 1881 startade Alphonse Mellot en taverna där folk kunde dricka vin från området. Samtidigt började familjen döpa sina söner till Alphonse. I dag är det den 19:e Alphonse som är vinmakare.

Mellot gör varje år cirka 26 500 lådor vin och förfogar över 42 ha druvodlingar. Av dessa är 34 ha är planterat med Sauvignon Blanc och 8 med Pinot Noir. La Moussière är företagets bas-Sauvignon Blanc och hälften av vinet är jäst i ståltankar, hälften på ny fransk ek. Det fick sedan ligga på respektive jästfällning i 7-8 månader.

Att det är Sauvignon Blanc i glaset råder det ingen tvivel om. I den eleganta doften finns från druvan klassiska toner av svarta vinbärsblad, nässlor, gröna äpplen och från området lika klassisk rökighet från flinta. Faten tittar också fram liksom citronzest, päron och grape.

I smaken finns det också mineral men framförallt utan matens dämpande verkan, rejält med citron. Det här vinet kräver syrlig mat. Päronen återkommer tillsamman med äpplen, nu gula. Faten som vi inte märkte i doften är nu lätta att hitta.

Ett mycket, mycket bra vin som blir ännu bättre ihop med maten.


Rödtunga gratinerad med amerikansk sås

4 pers

½ kg rödtungafilé
salt
citronsaft

Sås
1 gul lök
3 msk kapris, hackad
3 msk smör
3 st äggulor
3 msk hackad persilja
½ tsk salt
½ tsk paprikapulver
1 msk citronsaft

Sätt ugnen på 225ºC. Lägg filéerna i en smord ugnssäker form. Strö på salt och pressa citronsaft över. Sjud i ugn cirka 15 minuter. Skala och riv löken. Rör smöret poröst och tillsätt gulorna, en i taget. Blanda i de övriga ingredienserna. Ställ såsen i hett vattenbad och rör kraftigt om såsen skär sig. Ta ut fisken ur ugnen och bred såsen över. Gratinera i ugn 250ºC, ca 5 minuter.

Servera med kokt potatis och till exempel gröna ärtor.

fredag, juni 05, 2009

2007 Quinta de Chocapalha Reserva White Wine

2007 Quinta de Chocapalha Reserva White Wine

“Nationalism är krig” sade en gång Francois Mitterrand och riktigt så illa kanske jag inte tycker att nationaldagsfirandet är men definitivt otidsenligt. Däremot gillar jag Viltrullader i cidersås med varma lingon, den rätt som skapades av gastronomprogrammet i Umeå och 1996 blev Sveriges nationalrätt.

Jag har otroligt lite erfarenhet av portugisiska viner men blev glatt överraskad vid provningen som importören Portucastas anordnade för bloggare i Stockholm i våras där jag hittade både vita och röda viner som jag tyckte mycket om. Nu har det trots detta inte blivit så mycket portugisiskt här hemma förrän i dag då vi provar ett vitt vin från Estremadura norr om Lissabon.

Vinet är en blend av Chardonnay (60%) samt de portugisiska druvorna Viosinho (20%) och Arinto (20%). Quinta de Chocapalhas viner görs av Sandra Tavares de Silva och gården drivs av hennes föräldrar. Gården exporterar 80% av sina druvor och gör bara en liten mängd vin själv.

Deras Reserva White Wine är en angenäm bekantskap. Vinet doftar fruktigt av äpple och päron och ett litet stänk citrus har också letat sig in i bilden. Här finns också mineral och ek och vi hittar tydliga toner av Pommac.

Smaken är lång och innehåller mycket frukt i form av äpple och päron samt omogen ananas och krusbär. Också här hittar vi spår av ekfatslagringen (7 månader) men vi som är vana vid amerikansk Chardonnay tycker att det mest är just spår.

Det här är överraskande gott och fungerar förträffligt till älg- rulladerna med svamp och äppletonerna möts fint av cidersåsen.


Viltrullader i cidersås

4 pers

8 skivor á 70 g vilt eller nötfransyska alt. innanlår
8 skivor bacon
150 g bladsvamp
1 stor gul lök
2 msk ströbröd
1 msk fransk senap
1 äggulasalt, peppar
2 dl köttbuljong
2 dl torr äppelcider
smör eller margarin till stekning

Till såsen:
1 gul lök
½ syrligt äpple
2-3 msk vetemjöl
1 dl grädde
äppelcidervinäger
salt, vitpeppar
2 msk smör

Till servering:
2 dl frusna lingon
4 msk strösocker
1-2 msk matolja

grönsaker (ex. kokta rotsaker, haricorts verts, brysselkål etc)

Banka ut köttet till tunna skivor. Skär bacon i små tärningar och stek i en torr, het panna. Låt rinna av på ett hushållspapper. Hacka löken fint och skär svampen i små bitar. Fräs löken i smör i en stekpanna tillsammans med svampen. Blanda svamp och lökfräset med bacon och tillsätt äggula, ströbröd och senap. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen på köttskivorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare. Bryn rulladerna i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över dem i en traktörpanna och koka ur stekpannan med lite vatten. Sila skyn och häll över köttet. Slå över buljong och cider. Brässera under lock tills köttet känns mört, beroende på köttets kvalitet.

Såsen:
Hacka löken och tärna äpplet. Fräs i smöret i en kastrull. Pudra över mjölet och rör om. Späd med skyn från rulladerna. Vispa tills såsen är helt slät och låt sjuda ca 5 min. sila såsen och tillsätt grädden. Låt sjuda upp igen. Smaka av med äppelvinäger, salt och peppar. Såsen ska ha en fin äppelbrytning.

Till servering:
Heta upp olja i en stekpanna och häll i de frusna lingonen. Strö över 4 msk strösocker och rör om. Servera rulladerna med såsen, kokt potatis, säsongens grönsaker och de varma lingonen.


torsdag, juni 04, 2009

2008 Prunotto Moscato d´Asti


En Moscato d´Asti som vi aldrig har provat förut men den håller helt klart måttet! I doften hittar vi såklart Piggelin men också fläder. Päron och fläder finns också i smaken där vi dessutom hittar vit honung. Frisk, gott och aningen fnitterframkallande trots endast 5,5% alkohol.


Rabarberkompott med kanelsmulor

4 pers

Kompott
300 gr tunna späda rabarber
½ dl socker
2 msk vatten
Smulor
75 g osaltat smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ dl strösocker
1 tsk malen kanel

Skala och hacka rabarbern i centimeterstora bitar. Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Lägg i hälften av rabarbern och sjud i ca 5 minuter under omröring. Tillsätt sedan resten av rabarbern och sjud i ytterligare några minuter. Låt kompotten svalna. Smält smöret och blanda i de torra ingredienserna. Strö ut smulorna på en plåt och grädda i ugnen i 190 gr i ca tio minuter. Lägg kompotten i portionsglas och strö rikligt med kanelsmulor över.

Receptet kommer från Sveriges Radios program Meny.

2008 Fournier Père & Fils Sancerre Les Belles Vignes


Säsongens första rosé för oss kommer från Sancerre och har fått både ris och ros. Mest ros faktiskt men tyvärr kan jag inte instämma.

Vinet har blivit svagt rosa efter mindre än ett dygns skalkontakt och smakar mer vitt än rosé. Doften är ganska diskret men här finns omogna jordgubbar och röda vinbär. Smaken är mycket frisk och röda vinbär dominerar tillsamman med citronzest.

Jag trodde att syran i vår jordärtskockssoppa skulle räcka till men hade tyvärr fel och det fungerar bara sådär tillsammans med Sancerre Les Belles Vignes. Receptet till den mycket goda soppan kommer från Tasteline. Vi serverar med några droppar sparrisolja som matchar soppan perfekt.

PS. Vinös har smakat.
PPS. Det har också Birk gjort.


Jordärtskockssoppa med citronräkor

3 pers

2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
600 g jordärskockor
5 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 msk vitvinsvinäger
salt
peppar
200 g räkor, skalade
1 citron
2 msk olivolja
oregano, färsk

Skär vitlöken i tunna skivor och stek den i olivolja tills den börjar bli lite gyllene. Häll på lite av vattnet och låt koka upp. Skala och dela skockorna. Fyll kastrullen med resten av vattnet, salta och lägg i skockorna. Vattnet ska precis täcka skockorna. Koka skockorna tills de är mjuka. Mixa skockorna och vattnet med mixerstav eller i mixer. Häll tillbaka i kastrullen om du använt mixer. Tillsätt matlagningsgrädden och vitvinsvinäger. Låt det hela bli varmt och smaka av med salt och peppar.

Blanda räkorna med saften av citronen och olivolja. Salta och peppra. Fördela soppan i tre tallrikar och toppa med räkorna och den färska oreganon.