Anpassad sökning

tisdag, juli 24, 2007

2006 Kleine Zalze Family Reserve Sauvignon Blanc

2006 Kleine Zalze Family Reserve Sauvignon Blanc

Doft av svartvinbärsblad och smak av citrus och krusbär. Gott Sauvignon Blanc men dock med ett uns av unkenhet som jag men inte Jen känner. Vi dricker vinet på skånesemester till härlig ugnsbakad torskfilé med ansjovis och örter.


Ugnsbakad torskfilé med ansjovis och örter

4 pers

4 torskfiléer
60 g smör
1 skiva vitt bröd
3 msk finhackad persilja
3 msk finskuren dill
3 msk finskuren gräslök
80 g ansjovisfilé
1,5 dl torrt vitt vin
6 dl fiskfond (vatten+fond)
1 schalottenlök
2 dl grädde
1 tomat
salt och vitpeppar

Putsa fiskfilén fri från ben och hinnor. Salta filéerna och låt stå någon timma. Spola dem i kallt vatten och lägg dem på ett hushållspapper. Placera filéerna på ett fat med före detta skinnsidan mot botten. Kantskär brödskivan och kör den i mixer. Tillsätt smör, ansjovis och örterna. smaka av med vitpeppar. Bred ut ört/ansjovisblandningen ovanpå filéerna. Häll lite av vitvinet och fiskfonden runtom. Ställ in fatet i ugnen med stark övervärme, gärna grill, och låt ytan få en gyllenbrun färg, samtidigt som fisken sakta sjuder i spadet. Doppa tomaten i kokande vatten i tio sekunder. Dra av skinnet och skär den i fyra delar. Skär bort kärnhuset och skär tomatköttet i halvcentimeterstora tärningar. Finhacka schalottenlöken och låt koka med resten av fiskfonden och vinet. Tillsätt grädden och låt koka ihop ytterligare. Tag fatet ur ugnen och häll av spadet i såsen. Håll fisken varm under ett foliepapper. Koka ihop såsen till lagom styrka och sila. Lägg i tomattärningarna.

söndag, juli 08, 2007

2005 Michele Chiarlo Nivole


Dessertvinet kommer från Piemonte och serveras till en rabarberpaj med kanel och kardemumma. Det lätt mousserande vinet av druvan muskat blir en riktig publikfavorit och funkar förträffligt med de lite syrliga rabarberna. Den ljusgula drycken smakar päron och fläder och med tanke på det låga priset är det ett riktigt kap.

Rabarberpaj med kanel och kardemumma

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smält smör

Fyllning:
500 g rabarber
1 dl socker
1 tsk kanel
2 tsk stött kardemumma
1 1/2 msk vetemjöl
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Blanda allt till degen. Tryck ut den i en stor pajform ca 28 cm i diam. Kyl den i minst 30 min. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min. Skala och skiva rabarbern. Blanda rabarber, socker, kanel, kardemumma och mjöl och lägg i formen. Vispa äggulorna och blanda med grädden. Häll det i formen och grädda ca 30 min. När pajen är klar ska fyllningen vara lite lös och krämig. När kakan kallnar så stelnar den till lite. Servera vispad grädde till.

2005 Isabel Sauvignon Blanc

2005 Isabel Sauvignon Blanc

Lagar en för mig helt ny huvudrätt: marinerad melonsallad med vitlöksstekta skaldjur (recept från Sb). Det blev jättegott och var lättlagat varför det nog kommer att stå på vårt bord flera gånger. Till denna rätt som både är het och fruktig drack vi ett fantastisk Sauvignon blanc från Marlborough på Nya Zeelands sydö. Vinet doftar mycket speciellt av söta frukter som papaya och persika men också av syrligare frukter och bär t ex krusbär och rabarber. Vinet smakar mycket fräch frukt - passion, persika och lime. Varför köpte jag inte fler flaskor???


Marinerad melonsallad med vitlöksstekta skaldjur
(5 pers)

1/2 galiamelon
1/2 honungsmelon
1/2 cantaloupemelon
1 gurka
4 salladslökar
1 lime (skal + saft)
2-3 röd spansk peppar
1,5 dl kokosmjölk
1,5 dl vitt vin
1,5 tsk salt
1/2 dl jordnötter
1 dl färsk koriander

Skala och kärna ur melon och gurka, skär i 2 cm stora bitar, skiva salladslöken och lägg allt i en bunke. Finhacka det yttersta av skalet på en limefrukt, pressa ut saften, finhacka den spanska pepparn (spara en del och servera separat) och blanda med kokosmjölk, vin och salt. Häll dressingen över melonen i bunken. Hacka nötter och koriander och strö över melonsalladen.

3 skivor fryst vitt bröd
3 vitlöksklyftor
1 kg skaldjursmix
salt och peppar
olja

Riv fryst bröd och vitlök med rivjärn. Lägg skaldjuren (är skaldjursmixen fryst ska den först tina och få rinna av) på en smord plåt. Strö över bröd, lägg på vitlök och krydda med salt och peppar. Gratinera i ugn på 250 grader i cirka 5 minuter, tills ytan har fått färg.
Receptet till denna urgoda rätt kommer från Systembolagets hemsida.

Pongrácz Brut

Pongrácz Brut

Vi fortsätter att nalla av vårt förråd av stenbitsrom och efter succén förra veckan med Grüner Veltliner Exclusiv 2006 bestämmer vi oss för att prova en gammal favorit; Pongrácz Brut, ett vin som var bra för ganska många år sedan men som sedan dess varit ganska trött. Nu lär vinmakarna dock ha tagit sig i kragen och vinet ska vara ett riktigt bra mousserande i den lite lägre prisklassen. Efter att ha provsmakat kan jag tyvärr inte alls hålla med! Vinet smakar så mycket citron att detta helt tar överhanden och slår ut alla andra smaker, även på maten… Det lär dröja länge innan jag köper Pongrácz Brut igen.


2005 Henri Bourgeois Sancerre Grande Reserve

2005 Henri Bourgeois Sancerre Grande Reserve

Som apertif har jag gröpt ur några coctailtomater och fyllt dem med Valios laktosfria färskost som påminner lite om chevre, saltat med lite örtsalt samt tryckt fast ett basilikablad och droppat över lite hallonvinäger. Blir riktigt gott och funkar utmärkt till Sancerre Grande Reserve 2005. Vinet från Loire är svagt gult till färgen och doftar friskt citrus, Smaken är likaså den frisk av bl a nässlor och det är inte svårt att avgöra att det är en sauvignon blanc. Gott, men efter alla positiva recensioner av det här vinet hade jag hoppats att det skulle vara ännu bättre. Intressant att Sb stavat fel till vinets namn på sin hemsida.

fredag, juli 06, 2007

2005 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

2005 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County

Systemets kanske bästa zin matchar våra hamburgare med hembakade bröd och ugnsstekta färskpotatis med rosmarin förträffligt. Seghesio Sonoma är ovanligt elgant jämfört med andra viner jag druckit av samma druva. Doften är fruktig och ekig och vinet smakar röda bär (vi är oense om det är björnbär eller vinbär), vanilj och peppar. Bästa zin jag provat men Jen föredrar det lite mjukare och fruktigare Cline.

onsdag, juli 04, 2007

2006 Hölle Riesling Kabinett

2006 Hölle Riesling Kabinett

I dag blev det takeaway från asiaten i grannskapet. Till det en Hölle Riesling Kabinett 2006 – en halvtorr riesling som doftar frukt och lite citrus och är spritsigt med smak av päron och citrus. Ingen riktig höjdare men den gör sitt jobb att dämpa hettan i min wokade biff med chili med bravur. När spritsigheten lagt sig lite efter någon timme och vinet blivit helt still blir det faktiskt bättre. Tur att vi hällde det på karaff!

måndag, juli 02, 2007

2005 Willm Pinot Gris-Riesling

2005 Willm Pinot Gris-Riesling

Till dagens mat som består av bratwurst, surkål, kokt färskpotatis, bröd och dijonsenap får jag tips om att dricka alsaceblandning av pinot gris och riesling med bra syra. Hittade då den för mig okända Willm Pinot Gris-Riesling. Den doftar svagt av citrus och jäst, har en ganska fet känsla i munnen och smakar äpple, citrus och jäst. Den höga syran dämpas av den sura kålen och kombinationen funkar jättebra!

söndag, juli 01, 2007

2004 Château Grillon

Avslutningen på middagen blir ytterligare en favorit men tyvärr blev vinvalet inte mitt i prick den här gången. Vi åt en härlig Charlotte Russe och drack en inte fullt lika härlig Château Grillon, en hyfsat billig Sauternes som kändes ganska kantig och vass. Inte så mjuk och aprikoslen som jag vill ha Sauternes.

Receptet på Charlotte Russe kanske ser komplicerat ut men om man bara arbetar metodiskt är det svårt att misslyckas. Mycket disk blir det dock.


Charlotte Russe

1 rulltårta
3 ägg
1 dl socker
2½ dl mjölk
4 blad gelatin
1 citron
3 dl vispgrädde

Klä en form med tunna skivor rulltårta. Vispa 3 äggulor med 1 dl socker tills det blivit vitt och pösigt. Koka upp mjölken, sjud en minut med äggsmeten och ställ sedan i kylskåp. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten. Vispa grädden. Raspa lite av skalet från citronen och pressa den därefter. Lös gelatinet och blanda med citronrasp och saft i äggsmeten. Vispa upp äggvitorna. Vänd ned i äggsmeten. Blanda i den vispade grädden, fyll i formen och ställ i kylen tills det stelnat.

2004 Umani Ronchi Casal di Serra Vecchie Vigne

2004 Casal di Serra Vecchie Vigne

Huvudrätten är även den en personlig favortit. En fisksoppa med aningen chilihetta, saffran och frukt. Till det en aioli. Chansningen med Casal di Serra Vecchie Vigne 2004 satt som en fläskläpp! Vinet är betydligt kraftfullare än Le Vele, vin på samma druva och som jag skrivit om tidigare. Skillnaden är att Casal di Serra Vecchie Vigne är gjort på druvor från gamla vinstockar. Vinet doftar honung och nästan rökigt. Smaken är fruktig, har drag åt det bittra och av röda äpplen.


Fisksoppa med saffran och melon

(4 pers)

Det brukar alltid bli olika fisksorter när jag lagar fisksoppa. Denna gång blev det lax, sjötunga och stenbit.

1/2 kg räkor
1,5 röd paprika
1 gul lök
1 äpple
½ liten honungsmelon
½ cantaloupemelon
1 stor nypa saffran
1 burk hela coctailtomater
torkad chili
2 tsk paprikapulver
salt
peppar
2,5 dl buljong av räkskalen (se nedan)
2 dl vitt vin
4 dl grädde
½ kg lax
4 sjötungafiléer
1 stenbit
färsk dill

Skala räkorna och spara skalen till buljong. Fräs skalen i olja och släng mot slutet ner lite grovskuren lök och morötter och ev. färsk chili. Häll i 2 liter vatten och några matskedar fiskfond. Koka upp och låt koka 10 min. Sila sedan bort skalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Koka ner tills ca ½ liter återstår. Hälften används till soppan och resten kan frysas in för senare användning.

Stöt saffran och chili med lite salt i en mortel. Skär ner grönsaker och frukt i ca 1x1 cm tärningar. Fräs löken i matolja utan att den tar färg. Tillsätt paprika och kryddor. Slå på vitt vin , krossade tomater, buljong och frukt. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken, skuren i kuber. Slå på grädde. Låt sjuda ett par minuter. lägg i räkor. Servera med aioli och bröd. Garnera med färska dillkvistar.


Aioli

2 äggulor
5 vitlöksklyftor
1 krm salt
2 dl olivolja
1 tsk citronsaft
1,5 tsk vatten

Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Blanda äggula, vitlök och salt. Tillsätt olivoljan, först droppvis, sedan sakta i en tunn stråle samtidigt som du vispar kraftfullt. Tillsätt citronsaften och vattnet medan du vispar. Använder du stavmixer är det svårt att misslyckas.Låt gärna aiolin vila i kylskåpet över natten.

2006 Josef Dockner Grüner Veltliner Exclusiv

2006 Josef Dockner Grüner Veltliner Exclusiv

Vi inleder middagen med Fine Foods mustiga mörka bröd med ärtcreme och fortsätter med förrätten som än en gång består av favoriten stenbitsrom på toast med salladsblad, tomat, hackad rödlök, crème fraiche, citron och dillkvist. Till detta dricker vi en urgod grüner veltliner från Josef Dockner. Vinet luktar fräscht och ungt och har en svag doft av gröna bananer och gräs. Smaken är frisk och grönt äpple-syrlig samt givetvis pepprig, mer svart än vit.


Ärtkräm (2 port)

Till blomkålssoppa eller som brödpålägg

2 dl frysta ärtor
2 msk färskost (vi kör med Valios laktosfria)
1 st citron(er), pressad
salt och peppar

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i ärtorna, koka ca en minut. Sila ärtorna och spola under kallt vatten. Låt rinna av. Mixa ärtorna med färskosten och kryddorna.

2002 Rotari Rosé

2002 Rotari Rosé

Dagens fördrink består av den med tanke på priset ganska enastående Rotari Rosé. Vinet har blivit hyllat av de flesta svenska vinskribenter och vi kan inte annat än att hålla med. Färgen är läckert laxrosa, doften är ganska diskret men röda bär kan klart förnimmas. Även i smaken hittar vi röda bär som till exempel smultron.